Para gönderirken açıklamaya dikkat: 'Borç' yazmadı, 1,5 milyon gitti

- Güncelleme:
Para gönderirken açıklamaya dikkat: 'Borç' yazmadı, 1,5 milyon gitti

Ekonomi Haberleri

Yargıtay’dan para transferiyle ilgili milyonları ilgilendiren emsal bir karar geldi. Yargıtay, “maddi destek” açıklaması ile havale edilen paranın “bağış” olarak kabul edilmesi gerektiğine hükmetti.

YEŞİM ERASLAN'IN HABERİ - İstanbul’da kendisinden borç isteyen arkadaşının hesabına 4 ay arayla önce 50 bin dolar ardından da 10 bin dolar para yatıran bir kişi, ayrıca arkadaşının kardeşine de davalıya verilmek üzere 20 bin dolar elden teslim etti. Aradan geçen zaman içinde borç ödenmeyince konu yargının gündemine taşındı.

Davacı toplam 80 bin dolar için icra takibi başlattı. İcra takibine itiraz edilince konu davaya dönüştü. Davalı, dekontlarda borç verildiğine dair herhangi bir ibare bulunmadığını, kendisinin daha önce davacıya verdiği borcun geri ödemesi olduğunu iddia ederek davanın reddini istedi. Dosyayı inceleyen İstanbul Anadolu 15. Asliye Hukuk Mahkemesi, banka swift mesajlarında borç kaydı yer almadığını, ‘maddi destek’ ibaresinin bulunduğunu, davacı tarafça banka ile gönderilen meblağların borç olarak gönderildiğinin ispat edilemediğini belirterek, davayı reddetti.

Davacı karara itiraz edilince dosya İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 19. Hukuk Dairesine taşındı. Bölge Adliye mahkemesi ise “maddi destek’ ibaresinin verilen borç anlamına geldiğini, davacının davalıya borç verdiğini ispatladığını, bankada dekontu bulunan 60 bin dolar üzerinden icra yapılabileceğine hükmetti. Ancak davacı, borç olarak 80 bin dolar gönderdiğini, hepsinin ödenmesi gerektiğini savunarak, Bölge Adliye Mahkemesinin kararına itiraz etti. 

AÇIKLAMA İSPAT İÇİN YETERLİ DEĞİL

Dosyanın temyiz incelemesini yapan Yargıtay 3. Hukuk Dairesi ise alıcıyı kısmen haklı bularak Bölge Adliye Mahkemesinin kararını kaldırdı. Daire, maddi destek açıklaması ile havale edilen paranın ‘bağış’ olarak kabul edilmesi gerektiğine hükmetti. Davalının, havale ile para gönderildiğini kabul ettiğine dikkat çeken Daire, davanın dayanak konusu olan dekontlarda ‘maddi destek’ ibaresinin yer aldığını hatırlattı. Dekontta yer alan söz konusu ibarenin bağış anlamına geldiğinin kabul edilmesi gerektiğine dikkat çeken Daire “Paranın borç olarak verildiğinin ispatı için bu açıklama yeterli değildir. Taraflar arasında mevcut başka bir ilişkinin varlığı da iddia ve ispat edilmediğinden, bu itibarla, ilk derece mahkemesince davanın reddine yönelik karar verilmesinde bir isabetsizlik bulunmamaktadır” dedi.

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...