Özür tamam, sırada Akdeniz doğalgazı var

İsrail'in özür dilemesi, Akdeniz gazının Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşınması konusunu yeniden gündeme getirdi. Enerji Bakanlığı yetkilileri, "İsrail'in gazının tamamını alabilecek durumdayız. Ancak ucuz olmalı" diyor
Türkiye ve İsrail arasında 'Mavi Marmara' baskını ile gerilen ilişkilerin özürle yumuşaması, iki ülke arasında enerjide dev iş birliğinin yolunu açtı. Son 10 yılın en büyük doğalgaz keşiflerinden birisi olarak gösterilen Doğu Akdeniz'deki satışı için için İsrail'in Türkiye ile iş birliğine gitmesi şart olarak görülüyor. Çünkü, İsrail'in çıkaracağı doğalgazı kendi coğrafyası yerine Türkiye ya da AB'ye satması gerekiyor. Enerji Bakanlığı'ndan üst düzey bir yetkili, "Bu bir tercih değil, zorunluluk. İsrail'in kendi coğrafyasında enerji ihtiyacı bulunmuyor" dedi. Enerji iş birliği konusunda Türkiye'nin sorularını cevaplandıran yetkili, "Bazen siyaset enerjiyi omuzlarında taşır, bazen de enerji siyaseti taşır. İsrail ile ilişkilerin yumuşamasında enerjinin payı büyük. İsrail bu gazı satmak durumunda. Kendi ülkesinde güvenlik sebebiyle LNG tesisi kuramıyor. En doğru yol, bu gazı öncelikle boru hattı ile Türkiye'ye taşımak. Türkiye'yi devre dışı bırakarak Avrupa'ya götürmesi imkansız" diye konuştu.
İsrail ve Türkiye arasında boru hattını da içeren görüşmelerin kısa süre içinde başlayabileceğinin de altını çizen yetkili, "Şimdi Kuzey Irak'ın gazının da Türkiye'de kullanılması gündemde. Sorunlu da olsa İran gazı da geliyor. Türkiye'nin İsrail gazını alması için fiyatın ucuz olması gerekiyor. Eğer bizi çantada keklik olarak görürlerse yanılırlar" dedi. İsrail'in gelmesi muhtemel gazın yıllık 16 milyar metreküp civarında olabileceğini de vurgulayan yetkili, "Türkiye şu anda yıllık 48 milyar metreküp doğalgaz kullanıyor.?Enerji ihtiyacı da göz önüne alındığında bu tüketimin yılda 60 milyar metreküpe çıkması bekleniyor. Türkiye iyi bir pazar. İsrail, Türkiye'ye gaz satmak istiyorsa uygun fiyat vermeli" diyor. İsrail ile anlaşmanın olması ve boru hattının yapılması durumunda hem Türkiye'nin enerji faturası azalacak, hem de doğalgaz faturası düşecek.