Öz kaynaklarınız hangi ülkede 1000'e katlanır?

Öz kaynaklarınız hangi ülkede 1000'e katlanır?
Ekonomi Haberleri

Mehmet Şimşek: "Bir şirket 1989'da 12 milyon dolarla banka kurdu. Bugün sermayesi 1.2 milyar dolar. Öz kaynaklarınızı nerede 1000 kat artırabilirsiniz?"

Türkiye Yatırım Zirvesi'nde konuşan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, eğitim, teknoloji ve inovasyon alanında verilen fırsat ve teşviklere dikkat çekti, yatırımın getirisine vurgu yaptı. Eğitim, teknoloji ve inovasyon alanında pek çok teşvik sunulduğunu, özellikle dershanelerin dönüşümü ile eğitim alanında getirilen yatırım teşviklerine dikkat çeken Bakan Şimşek, Türkiye'de tekstil, makine ve ekipman, turizm, tarım, konut ve Ar-Ge alanındaki gelişmelerle potansiyele işaret edip bu alandaki fırsatları anlattı. Bakan Şimşek, Uluslararası Yatırım Ajansı'nın düzenlediği Türkiye Yatırım Zirvesi'ndeki konuşmasında şunları söyledi: "2004 yılında Tekel'i 292 milyon dolara sattık. Alan grup 2 sene sonra 900 milyon dolara sattı. Birkaç sene sonra 900 milyon dolara alan grup 2.1 milyar dolara sattı. Kuwait Finance House, 1989'da Türkiye'ye taşındı. 12 milyon dolar yatırımla burada İslami bir banka kurdular. Bugün öz sermayeleri 1.2 milyar dolar. Hangi ülkede 1000 katlık bir artış elde edebilirsiniz öz kaynaklarınızda? Hangi ülke bütün bu inişler ve çıkışlara rağmen sizlere öz kaynaklarınızı neredeyse 1000 kat artırma şansı verir? Türkiye'de sigortacılık ve İslami bankacılık alanında ciddi fırsatlar var. İyi bir girişimcilik kabiliyeti ve ruhu bulunuyor. Gelecek yıllar içinde Türkiye 150 bine kadar küresel yatırımcı çekebilir."
Konuşmasında, bütçe gelirlerinde yüzde 3.5 büyüme öngördüklerini dile getiren Şimşek, "Geçen 4 aya bakıldığında yüzde 10 oranında büyüdü. Son derece tutucu diyebileceğimiz gelir öngörülerimiz bulunmakta. Özelleştirme gibi vergi dışı bir takım gelirlerde performansın üstüne çıkılacak" diye konuştu.

GARANTİ FAZLA ABARTILDI
Hazine garanti planının biraz abartılan bir konu olduğunu ifade eden Şimşek, 3. Köprü, Avrasya Tüneli ve Gebze-İzmir Karayolu olmak üzere sadece 3 projenin Hazine garantisinde olduğunu, her şey yolunda gitmese bile 7 milyar doların altında bir ihtiyari ayrılan bütçe olduğunu söyledi.
Yatırım fırsatları konusunda özelleştirme gündemine değinen Şimşek, yakın zamanda Milli Piyango'nun özelleştirileceğini, elektrik sektöründe de 12.7 milyar dolarlık bir şebeke dağıtımının yakın zamanda tamamlandığını, aynı zamanda termal santrallerin yaklaşık 2 bin 213 megavatlık kısmının özelleştirildiğini ve bunun devam edeceğini ifade etti.
Limanların özelleştirilmesinin de söz konusu olduğunu ve özellikle yakın zamanda tamamlanacak Kalamış Limanı'nın oldukça fazla ilgi çekeceğini düşündüklerini anlatan Şimşek, aynı zamanda gayrimenkul de sattıklarını ve geçen hafta İstanbul'da yarım milyar dolarlık bir arsa satışı gerçekleştirildiğini belirtti.

Yatırımların merkezi de İstanbul'a taşınıyor
Başbakanlık Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı ile Dünya Yatırım Ajansları Birliği'nin (WAIPA) Başkanı İlker Aycı da WAIPA'nın başkanlığına 2 yıllığına seçildiğini hatırlattı. Aycı, bu vesile ile 20 yıldır merkezi Cenevre'de olan birliğin merkezinin İstanbul'a taşındığını dile getirdi. Yatırımların merkezinin Batıdan Doğuya kaydığına dikkat çektiği konuşmasında, şunları söyledi: "Kendimize, 'Dünyada yatırım konuşulacaksa, merkezi Cenevre değil, İstanbul olmalı' diye bir hedef koyduk. Zirvede Türkiye'nin enerji, altyapı, gayrimenkul gibi alanlarda sahip olduğu imkânları masaya yatıracağız."




BU YIL
2013'ün son çeyreğinden fazla büyürüz

Başbakanlık Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı'nın (TYDTA) ev sahipliğinde düzenlenen Türkiye Yatırım Zirvesi'nde konuşan Zeybekci, "Türkiye'nin 2014 ilk çeyreğinin büyümesi, 2013'ün son çeyreğindeki büyümesinden daha yüksek olacaktır" dedi. Türkiye'nin son 33 yılda dış ticaretini 100 kat artırdığına vurgu yapan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, şöyle konuştu: "İnsanların yarınını planlayamadığı bir ortamdan, 2023, hatta 2071 hedeflerini planlar hale geldik. 152 milyar dolar ihracat seviyesindeyiz.?Daha hızlı çıkmalıyız. Turizmde altıncılıktan 3'üncülüğe yükselmeliyiz."


DÜŞECEK
Dövizin enflasyona etkisi bitti

Bakan Zeybekci, uluslararası kuruluşların enflasyon endişesinin yersiz olduğunu söyledi. "Türkiye'de maliyet enflasyonu var" diyen Ekonomi Bakanı, 2013 yılında son 50 yılın en düşük enflasyonunun yakalandığını, ifade etti. Zeybekci, "Enflasyondaki artış, döviz kaynaklı. Bunun etkisi mayıs ayı itibarıyla bitti. Artık mayıstan itibaren kurlardan kaynaklanan hiçbir enflasyon rakamı, bizim enflasyon rakamımızın üzerine gelmeyecek. Faizler de enflasyonu etkiliyor. Türkiye'de enflasyonu 2014 sonu itibarıyla yüzde 7'ler, 2015-2016 döneminde de yüzde 5'lere çekeceğimize inanıyoruz" diye konuştu.



UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...