Oyunun kuralları değişiyor

Düzenleyen:
Oyunun kuralları  değişiyor

Ekonomi Haberleri

Son günlerde ateşi yükselen dolar, Merkez Bankası’nın yarınki kararına kilitlendi. Döviz satış ihalelerinin yeniden başlamasından, ‘ölçülü sıkılaşma’ya kadar bütün seçenekler, Para Politikası Kurulu’nda masada olacak

Ziraat Bankası Ekonomisti Bora Tamer Yılmaz: “Mevcut şartlarda piyasadaki oynaklık durulmadan, Merkez Bankasının yeni bir faiz hamlesine girmesini öngörmüyoruz. Öncelikle sadeleşme sürecinin tamamlanmasını bekliyoruz. Faiz artırımı, talep şartlarını daha fazla baskılayabilir. Dövizdeki hareket reel ekonomik istikrarı etkileyici seviyelere ulaşırsa, Merkez kendi araç seti dahilinde adımlar atmayı tercih edebilir.”
Odeabank Ekonomi Direktörü Ali Kırali: “TCMB, kur ve enflasyonu göz önünde bulundurarak adım atacak. Agresif faiz artırımını gerektiren konjonktür yok. Sadeleşme sürecini tamamlamak adına atılabilecek bir adımla, 25 baz puanlık faiz artışı masada olabilir. Böylece sadeleşme sürecini tamamlayabilir. TCMB’nin bu hamlesi, kredibilite artışı da sağlar ve TL üzerindeki baskıyı hafifletebilir.”

İş Portföy Başekonomisti Nilüfer Sezgin: “Küresel olarak gevşek para politikası ve tarihî düşük faiz seviyelerinden oluşan bileşimin sonuna gelmiş olabiliriz. Merkez Bankası’nın da bu yeni duruma adapte olması gerekiyor. Tüm gelişmekte olan ülkelerin para birimleri değer kaybediyor. Ancak bize has parametreler sebebiyle, değer kaybında Türk Lirası başı çekiyor. Bu sebeple faiz artırımı TL’deki değer kaybını frenleyebilir. Bir haftalık repo faizinde 25 baz puanlık artış bekliyoruz. Ekonominin yavaş olması sebebiyle Merkez Bankası daha sert faiz artırımlarını kura rağmen tercih etmeyebilir. Yine de ufak bir faiz artırımı dahi, Merkez Bankasının hazır olduğunu yansıtır. Ayrıca döviz satım ihalelerine yeniden başlanabilir. Günlük 40 milyon dolar satımların, bankanın net rezervlerini düşürmeyeceğini hesapladık.”

AA Finans Analisti Haluk Bürümcekçi: “Özellikle son 2 ayda olumlu hava tersine döndü. TCMB, gecelik repo ve swap faizlerini yükseltecek yönde önlemler alabilir. Ayrıca, günlük döviz satım ihaleleri başlatabilir. Cuma günkü EKK sonrası yapılan açıklamalar, faiz artışı yönündeki beklentileri destekliyor. Artış kararından çok, bunun hangi boyutta, hangi faizde düşünüldüğü daha önemli. En anlamlı karar, faiz koridorunun yukarı doğru kaymasını getirecek değişiklik ve ‘devamı da gelebilir’ şeklinde sinyallerin verilmesi...”
Bu arada AA Finans Beklenti Anketi’ne katılan ekonomistlerin yarısı, politika faizi oranında 25 baz puanlık artış öngörürken, yarısı değişiklik beklemiyor. 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...