Öyle çok yardım var ki fabrikaya işçi gelmiyor

Öyle çok yardım var  ki fabrikaya işçi gelmiyor

Ekonomi Haberleri

İş adamı Cahit Nakıboğlu, "Devlet iyi niyetle sosyal yardım yapıyor ama insanlar bunu suistimal ediyor, çalışmıyor. Biz de işçi bulamıyoruz" dedi...

Türkiye'de iş gücü açısından çözümsüz bir kısır döngü yaşanıyor. Bir taraftan yüzde 11'i aşan işsizliğin verdiği sıkıntı, diğer yandan da iş adamlarının "eleman bulamıyoruz" çığlığı bu kısır döngünün en önemli iki tarafı. Birçok işsiz iş beğenmeyip işsizlik maaşı almayı tercih ederken, Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Cahit Nakıboğlu, devletin 18-45 yaş arasında olan ve eli ayağı sağlam insanlara sosyal yardım yapmamasını istedi. Nakıboğlu, "İşsizliğin aksine Türkiye'de işçi sıkıntısı var. Şu anda 130 bin insanın çalıştığı Gaziantep'te 5'inci OSB kuruluyor. 2016 sonuna kadar yeni yatırımlar devreye girecek ve 70 bin yeni işçiye ihtiyaç var ama bulamıyoruz" dedi. Yalnızca Gaziantep'te değil, Niğde, Kayseri gibi illerde de aynı sıkıntının bulunduğunu söyleyen Nakıboğlu, "Bu şehirlerde kocaman afişler asmışlar 'işçi alınacak' diye. Ama başvurular çok az" diye konuştu.
SAĞLAMSA YARDIM KESİLSİN
Gerek düz işçi, gerekse eğitimli ve kalifiye elemanların iş beğenmediğini, çalışmak yerine yardımlarla 'kıt kanaat' yaşamayı tercih ettiğini belirten Cahit Nakıboğlu, teklifinin, '18-45 yaş arasında olup da eli-kolu sağlam kişilere sosyal yardım verilmemesi' olduğunu ifade etti. Gerek düz işçi, gerek kalifiye elemanların iş beğenmediğini, herkesin 'masabaşı' iş istediğini ifade eden Nakıboğlu, "Sabah 9'da gelip, akşam 17'de mesaisinin bitmesini istiyor. Vardiyalı çalışmayı ya da işletmede çalışmayı kabul etmiyor. Bu insanlarımız fabrikada çalışmak yerine devlete kapak atmanın peşinde" dedi.
Doğu ve Güneydoğu'da organize sanayi bölgelerinin dolduğunu, sanayicinin arsa talebinin yoğun olduğunu söyleyen Nakıboğlu, "Bizden de yatırım için arsa talebinde bulunanlar var ama maalesef tahsis edecek yer yok. Talep çok, arsa yok. Talepleri yakın zamanda Kilis'te OSB yaparak karşılamaya çalışacağız" diye konuştu.


İKİ TARAF DA ŞİKÂYETÇİ
Türkiye'deki işsiz sayısı 3 milyonu buldu.?Buna karşılık fabrika sahipleri ve işverenler de çalışacak eleman bulamamaktan yakınıyor. Özellikle genç işsizlikte yüzde 20'ye ulaşan oran endişeye sebep oluyor. Uzmanlar, Türkiye'de artan ömür süresinin de işsizlikteki artışın sebeplerinden biri olduğuna dikkat çekiyor.


'Sigortamı yapmayın ki yardımlarım kesilmesin'
Geçmişte sigortalı çalışmak için çabalayan insanların artık devletin yaptığı sağlık ve diğer yardımları suistimal ettiğini söyleyen Cahit Nakıboğlu, "Eskiden insanlar işletmelere gider ve 'beni sigortalı et, karın tokluğuna çalışırım' derdi. Şimdi devletin iyi niyetle yaptığı sosyal yardımlar ile insanlar çalışmıyor. İş başvurusunda bulunanlar ise şimdi 'sigortalı' olmam diyor. Niye? Çünkü sigortalı olunca sağlık ve diğer sosyal yardımlardan yararlanamayacak. Biz de Organize Sanayi Bölgesi olarak hiçbir işletmede sigortasız adam çalıştırmıyoruz" dedi. nbsp;

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...