OVP'ye tasarruf damga vuracak: Kamu da fedakârlık yapacak

Düzenleyen: / Kaynak: YÜCEL KAYAOĞLU
- Güncelleme:
OVP'ye tasarruf damga vuracak: Kamu da fedakârlık yapacak

Ekonomi Haberleri  / YÜCEL KAYAOĞLU

Tek haneli enflasyon hedefi yolunda kamu da elini taşın altına koyacak. Eylül ayında açıklanması beklenen OVP ile kamu harcamalarında radikal kesintilerin yapılması planlanırken zorunlu olmayan harcamalardan vazgeçilecek

YÜCEL KAYAOĞLU'NUN HABERİ - Ekonomi yönetimi enflasyonu tek haneye düşürme hedefi yolunda yeni tedbirleri devreye alıyor. Bu doğrultuda Merkez Bankasının sıkılaştırma adımlarına ek olarak kamuda harcamalar kısılarak tasarruflar artırılacak. Tasarruf tedbirleri ise Orta Vadeli Plan’ın odağında yer alacak. 

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın koordinasyonunda bir süredir üzerinde çalışılan OVP’nin eylül ayında açıklanması bekleniyor. OVP konusunda şu ana kadar iş ve finans dünyasından, tarım sektörüne kadar birçok farklı kesimden görüş alındı. Yapılan istişarelerden sonra çerçevesi çizilen OVP’de tasarruf temelli politikalara yer verildi.

Edinilen bilgilere göre bu çerçevede kamu harcamalarında radikal kesintilerin yapılması, kamu kesiminde sıkı bir mali disiplin uygulanması, kamu kurumlarının bütçelerinin üzerinde harcama yapmasına izin verilmemesi gibi başlıklarda hedefler belirlendi. Ekonomi kurmayları, OVP ile birlikte bütçede yapısal bozulmaya yol açacak harcamalara izin verilmeyeceği, bütün kamu kurumlarının zorunlu olmayan harcamalardan vazgeçeceğini, alınan tasarruf tedbirlerinin Ekonomi Koordinasyon Kurulu tarafından takip edileceğini ve kamuda kaynakların verimli kullanılması ilkesinin tavizsiz uygulanacağını kaydetti. Bütçe açığı hedefi de deprem harcamalarının etkisi hariç olmak üzere AB standartlarında belirlenecek. Kamuda uygulanacak ilave tasarruf tedbirlerinin sonuçlarının belli periyotlarda denetleneceği belirtilirken, mali imkânların daha çok nitelikli ve cari açığı düşürücü yatırımlar ile sosyal harcamalara yönlendirileceği ifade edildi.

SIRADA KALKINMA PLANI VE BÜTÇE VAR

OVP’nin ardından Ekim ayı içinde ise 12’inci kalkınma planı ile 2024 bütçesi TBMM’ye sunulacak. Bütçede de OVP’ye paralel olarak tasarrufu ön plana çıkaran, kaynak tahsisini verimlilik esasına dayandıran hedefler yer alacak. Kalkınma Planı ve 2024 Bütçesi ile birlikte Türkiye’nin ekonomi alanında atacağı yeni adımlar, yapısal reformlar ve öngörüler üç önemli belge ile kamuoyuna açıklanmış olacak.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: YÜCEL KAYAOĞLU
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...