Otomotiv'de pazar daraldı, üretim arttı

Otomotiv'de pazar daraldı, üretim arttı

Ekonomi Haberleri

Ocak-ekim döneminde toplam üretim bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 1 arttı. Aynı dönemde toplam otomotiv pazarı ise yüzde 16 daraldı.

Otomotiv sektöründe 2014 ocak-ekim döneminde toplam üretim, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1 artarak 936,7 bin adete yükseldi. Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) tarafından hazırlanan "2014 Ekim Ayı Üretim, Satış, İthalat, İhracat Değerlendirme Raporu" yayımlandı. Rapora göre, 10 aylık döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre toplam üretim yüzde 1 arttı. Aynı dönemde otomobil üretimi ise iç pazardaki daralmaya karşın ihracatın etkisiyle yüzde 15 yükseldi. Bu dönemde, toplam üretim 936 bin 759 adet, otomobil üretimi ise 593 bin 493 adet düzeyinde gerçekleşti. Toplam otomotiv pazarı 2014 yılı 10 aylık döneminde, 2013 yılı aynı dönemine göre yüzde 16 oranında azalarak 569 bin 615 adet düzeyinde gerçekleşti. Aynı dönemde otomobil pazarındaki düşüş aynı şekilde yüzde 16 oldu ve pazar 417 bin 582 adede geriledi. 2014 yılı ocak-ekim döneminde hafif ticari araç pazarı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 16 azalarak 122 bin adet düzeyine indi. Aynı dönemde bir önceki yıla göre ağır ticari araç pazarı yüzde 2 oranında azaldı ve pazar 30 bin adet düzeyinde gerçekleşti. nbsp;Toplam otomotiv ihracatı, 2014 yılı ocak-ekim döneminde bir önceki yıla göre yüzde 6, otomobil ihracatı ise yüzde 21 arttı. 2014 yılı ocak-ekim döneminde toplam ihracat 722 bin 518 adet, otomobil ihracatı ise 478 bin 352 adet düzeyinde gerçekleşti. Bu dönemde, ticari araç ihracatı ise yüzde 16 azalış ile 244 bin adet düzeyinde gerçekleşti. Traktör ihracatı ise yüzde 23 artış ile 14 bin 521 adet oldu.


HAFTANIN OTOMOBİLİ
Citroen C4 Cactus
Fiyatı: 54.900 TL'den başlıyor
Otomotiv'de pazar daraldı, üretim arttı

ARTILARI
En büyük artısı tasarımı ve geniş iç hacmi. Hem dış görünüşüyle hem de iç mekandaki rahatlığıyla dinamik ve çok keyifli bir otomobil. İlgiyi seviyorsanız bu otomobil kesinlikle bütün bakışları çekiyor haberiniz olsun. Araca dışarıdan hoş ve farklı bir görünüm katan hava kapsülleri aslında ufak şehir içi darbelere karşı hem aracı hem de araca çarpacak olanları koruyor. Bir de güzel sürprizi var, eski dolmuşlar gibi sürücü ve yolcu koltuğu bir. Arada bir boşluk yok. Bu da hem nostaljik hem romantik bir hava katmış Cactus'e. Başarılı yol tutuşu, ekonomik yakıt tüketim değerlerine tasarım keyfi de eklenince çok başarılı bir otomobil olmuş.
EKSİLERİ
Otomatik şanzıman çok akıcı ve rahat değil. Bir de bazı yerlerdeki plastik parçalar aracın genel tasarım harikası havasıyla çelişiyor.
TEKNİK ÖZELLİKLERİ
1.2 litre benzinli 82 beygirlik motorda düz ve otomatik şanzıman seçenekleri, 1.6 litre dizel 92 beygirlik motorda ise sadece otomatik şanzıman.
Öne çıkan rakipleri:
Peugeot 2008, Dacia Duster, Renault Captur, Nissan Juke...
Otomotiv'de pazar daraldı, üretim arttı

A3 en sağlam kompakt araç
Almanya'da araç muayene hizmeti veren TÜV, 226 farklı modelde 8,5 milyon araç ile ilgili muayene bilgilerini kamuoyuyla paylaştı. TÜV 2015 Raporu'nda, A3, kompakt sınıfının en güvenilir aracı seçildi. Audi'nin A6 modeli ise, genel değerlendirmede, 226 modelin arasında en güvenilir ikinci araç oldu. Almanya'da TÜV'ün 1971 yılından beri her yıl yayınladığı raporun, ülkedeki tüketicilerin ikinci el araç satın alma kararlarında büyük etkisi bulunuyor.
Otomotiv'de pazar daraldı, üretim arttı

Cayenne ailesi büyüyor
Cayenne ve Cayenne GTS modellerinin satışına Türkiye'de 2015 Mart ayında başlanacak
Porsche Cayenne ailesi iki yeni versiyonla büyüyor. Model yelpazesine eklenen ilk model, daha önceki modellerden de bilinen 3,6 litrelik V6 benzinli motora sahip olan yeni versiyonu; Cayenne portföyünün alt aralığını oluşturuyor. Diğer yeni üye ise Yeni Cayenne GTS; çarpıcı sportif karakterini kendi adıyla duyuruyor. İlk olarak 1963 yılında ünlü 904 Carrera GTS modelinde kullanılmaya başlanan ve 2007 yılında modern çağda bu kısaltmayı yeniden canlandıran ilk Porsche modeli Cayenne, şimdi yeni Cayenne GTS olarak pazarda yerini alıyor. Cayenne ve Cayenne GTS modelleri, 19 Kasım'da düzenlenen Los Angeles Auto Show'da gerçekleştirilecek Dünya Prömiyeri sonrasında satışa sunulacak. Her iki modelin de satışları, Türkiye'de 2015 Mart ayında nbsp;başlayacak.

BURCU ÇETİNKAYA-TÜRKİYE GAZETESİ


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...