Otomotiv üretimi 1 milyonu aştı, rekoru zorluyor

Otomotiv üretimi 1 milyonu aştı, rekoru zorluyor

Ekonomi Haberleri

Avrupa'daki rahatlama otomotiv ihracatını artırdı. Bu gelişmeyle birlikte üretim 1 milyon adedi aştı.

Avrupa'da piyasanın hareketlenmeye başlaması, Türkiye'nin otomotiv ihracatını da tetiklerken, bu sayede 2013'ün 11 aylık dönemindeki üretim de 1 milyonu aştı. Bununla birlikte Türkiye otomotiv satışlarında yaşanan hareketlilik de, ithalatın payının yüzde 78'e yükselmesini sağladı. Otomotiv Sanayii Derneği'nin (OSD) verilerine göre bu yılın Ocak-Kasım döneminde Türkiye'de üretilen araç sayısı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6 artışla 1 milyon 42 bin adedi geçti. Bunda otomotiv ihracatının yüzde 14 oranında artmasının da etkili olduğu belirtilirken, üretimin yüzde 73'ü, yani 759 bin adedi ihraç edildi. Rapora göre, bu yılın 11 aylık döneminde otomobil üretimi yüzde 9 oranında arttı ve 583 bin adet düzeyinde gerçekleşti. OSD raporuna bakıldığında, otomotiv üretiminin bu yıl rekor kırması zor görünüyor. Nitekim bu yılki üretimin, 2011 yılında rekoru getiren 1 milyon 189 bine ulaşması zor görünüyor.
Rekor beklentisi
Rapora göre 2013 yılının ocak-kasım döneminde toplam otomobil satışları yüzde 19, ithal otomobil satışları ise yüzde 26 oranında arttı. Yerli otomobil satışları yüzde 2 oranında azalırken, ithal modellerin otomobil pazarındaki oranı yüzde 78'e, hafif ticari araçta da yüzde 48'e çıktı.
Bu çerçevede toplam binek otomobil satışları 11 ayda 563 bin 456 adet olurken, bunun 438 bin 550 adedi ithal modeller oldu. Söz rakam, şimdiye kadarki en yüksek ithal otomobil satışı anlamına gelirken, bu yıl rekor kırması beklenen toplam otomobil pazarıyla birlikte ithal oto satışlarının benzer bir duruma imza atabileceği belirtiliyor. Satışların 11 aylık dönemde yüzde 14 düştüğü hafif ticari araçtaysa, ithal modellerin satışlarının yüzde 3 arttığı, bununla birlikte yerli payının yüzde 52 civarında olduğu kaydediliyor.
OSD'ye göre bu yılın 11 ayında ağır ticari araç pazarı yüzde 1 azalarak 34 bine geriledi. Bu dönemde kamyon pazarı yüzde 9 gerilemeyle 27 bin adet düzeyine indi. Otobüs pazarıysa kent içi yolcu taşımacılığı talebindeki olumlu gelişmelerle yüzde 85 artışla 3 bin 877 adet olarak gerçekleşti. Belediyelerin alımlarıyla birlikte otobüs pazarının, son 10 yılın ortalaması alındığında yüzde 152 oranında arttığı vurgulanıyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...