Otomotiv endüstrisi rekora koşuyor

Otomotiv endüstrisi rekora koşuyor

Ekonomi Haberleri

2008 yılı Eylül ayından bu yana ilk defa ihracatta 2 milyar dolar eşiğini aşan otomotiv endüstrisi, yılın 11 ayında 2012'deki 12 aylık rakamı da geçti.

İhracat şampiyonu otomotiv endüstrisinde yüzler gülüyor. 2013 için öngörülen 20 milyar dolar ihracat hedefine yıl tamamlanmadan kasım ayında ulaşıldı. Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği'nin (OİB) ihracat verilerine göre otomotiv endüstrisinde kasım ayında 2 milyar 78 milyon dolarlık dış satışa imza atıldı. Bu rakamla 11 aylık toplam dış satışlar 19.5 milyar dolara ulaşırken, nbsp;2012'nin 12 ayında gerçekleştirilen 19 milyar 63 milyon dolarlık ihracatın da aşıldığını gösterdi.İhracatta iki milyar dolarlık eşik 2008 Eylül ayından bu yana ilk defa aşılırken, AB bölgesine yönelik dış satışlarda yıl içinde sürekli artışlar görülmesi sektörün umudu oldu. Otomotiv endüstrisi kasım ayında dış satışlarında büyümesini önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 18'e çıkararak Türkiye genelindeki ihracat artışını ikiye katladı.Kasım ayı ihracat verilerini değerlendiren OİB Başkanı Orhan Sabuncu, tüm ürün gruplarında artışlar yakaladıklarını ve özellikle AB bölgesindeki birçok ülkede de yüksek oranlı büyümeler görülmesinin gelecek adına umut verdiğini söyledi.
nbsp;Otomotiv endüstrisi rekora koşuyor
2014'te yeni rekorlara imza atılacak
Sabuncu, "Türkiye'nin ihracat artış hızını sollayarak gidiyoruz. 2008 Eylül ayından bu yana ilk kez 2 milyar dolar eşiğini aşmamız da endüstrimize ayrı bir moral oldu. 2013'ü 22 milyar dolarla hedeflerimizin üzerinde tamamlayacağımızı daha önce duyurmuştuk. Bundan böyle önümüzdeki yıla odaklandık. AB bölgesinde toparlanma aynı şekilde devam ederse endüstri olarak gelecek yıl yeni rekorlara imza atabiliriz" diye konuştu. nbsp;
Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği Başkanı Orhan Sabuncu, "2013'te ihracat hedefimizi aştık. AB bölgesindeki toparlanma devam ederse gelecek yıl yeni rekorlara imza atabiliriz" diye konuştu.

Aralık kampanyaları

nbsp;Otomotiv endüstrisi rekora koşuyor
HONDA
HEDİYELER VE GEÇ ÖDEME

Honda'nın Aralık ayı kampanyası kapsamında LPG'li veya benzinli Honda Civic Sedan sahibi olmak isteyenlere 815 TL'den başlayan taksitler ve Nisan'da ilk taksit ödeme fırsatı sunuluyor. Ayrıca Civic Sedan Elegance Smart donanımında 7 inç dokunmatik multimedya ekranı hediye ediliyor.

nbsp;Otomotiv endüstrisi rekora koşuyor
RENAULT VE DACIA
SIFIR FAİZ VE VADE
Renault binek otomobillerde sıfırın altında faizle 15.000 TL 15 ay vadeli kredi şeçeneği sunuyor. Fluence ve Megane HB modellerinde nakit alımda 1.500TL, Clio ve Clio Sport Tourer'da 1.000TL indirim avantajı sunuluyor. Dacia Duster için de şartlar aynı. Ayrıca Dacia Sandero'nun Stepway versiyonunda 1.500 TL indirim bulunuyor. Sandero Ambiance ise 26.090 TL'den başlayan avantajlı fiyatlarla tüketicinin beğenisine sunuluyor.

nbsp;Otomotiv endüstrisi rekora koşuyor
SUZUKİ VE SKODA
TAKAS AVANTAJI
Skoda'nın yenilenen modeli Superb, yıl sonuna kadar 2.500 TL'lik takas avantajıyla satılıyor. Kampanya, Superb'in tüm motor seçeneklerinde geçerli olacak. Suzuki ise SX4 S-Cross modelini tercih eden müşterilerine, Aralık ayında düzenlediği kampanya ile 51 bin 560 TL'den başlayan fiyatı üzerinden, 3 bin TL'ye varan takas desteği sağlıyor. nbsp;
nbsp;Otomotiv endüstrisi rekora koşuyor
Maliyet azaltacak proje ödül aldı
Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) bu yıl ikinci defa organize ettiği 'İnovasyon Zirvesi'nde en inovatif Ar-Ge projesi otomotiv endüstrisinden seçildi. FARPLAS'tan Ahmet Taha Çağlar ile Cemal Baki'nin 'Seri üretim binek araçlarında metal ve plastik bileşenli ön kaput parçası tasarımı' isimli projeleriyle zirveye çıkan projelerine ödüllerini Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ve TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi birlikte verdi. 'Seri üretim binek araçlarında metal ve plastik bileşenli ön kaput parçası tasarımı' projesiyle binek otomobillerin ön bölümündeki motorun üstünü kapatan kaput parçasının plastik olmasını hedefleyen Çağlar ile Baki, buradaki 1 milimetre olan kaporta kalınlığını 0.5 milimetre olarak tasarladı. Bu çerçevede 20 kilo olan ön kaput, yüzde 36 oranında hafifleyerek 12.8 kiloya inecek ve ek işçilik ile pres işlemleri ortadan kalkarak yüzde 20 maliyet avantajı oluşturacak.

nbsp;Otomotiv endüstrisi rekora koşuyor
YENİ SUV
Audi Q1 2016'da üretilecek
Audi, yeni kompakt SUV modeli Q1'i, 2016 yılından itibaren üreteceğini açıkladı. Q Ailesi'nin en yeni üyesinin Almanya'daki Ingolstadt Fabrikası'nda üretileceğini söyleyen Audi Yönetim Kurulu Başkanı Rupert Stadler, "Q1 büyüme stratejimizin çok önemli unsuru olacak" diye konuştu.
Audi, SUV model ailesi Q serisine, yeni bir üyenin geleceğini duyurdu. Kompakt SUV sınıfının en başarılı modellerinden biri olması hedeflenen Q1, 2016 yılında üretim bandından inmeye başlayacak.
Audi Q1 üretimini Ingolstadt'da yapılması kararıyla, fabrikanın geleceğini de garantiye almış oldu. SUV'ler şu anda Audi'nin üretiminin yüzde 28'ini oluşturuyor ve şirket 2020 yılında bu oranı yüzde 35'e çıkarmayı hedefliyor. Ayrıca şu anda 49 olan model sayısını da Audi 2020 yılı itibariyle 60'a çıkarmayı hedefliyor.
nbsp;Otomotiv endüstrisi rekora koşuyor
HYUNDAI
GENESIS YENİDEN DOĞDU nbsp;
Hyundai'nin arkadan itişli ilk premium sedan otomobili Genesis, 2014 yılına yepyeni özellikler ve üst düzey teknolojik donanımlarla giriyor. Yeni Genesis eskisine göre daha sportif bir görünüme sahip. Yeni Genesis geçtiğimiz günlerde sadece Kore'de 3500'ün üzerinde ön sipariş aldı. Hyundai, 2014 yılında global olarak toplam 62.000 adet Genesis satmayı planlıyor. Bu rakamın 32.000 adeti Kore pazarı için hedeflenirken, geri kalan 30.000 adet ise diğer pazarlarda kendisine alıcı bulacak. Hyundai Genesis, Avrupa pazarında sadece 3.8 lt V6 ve dört tekerlekten çekiş sistemiyle satılacak. nbsp;

HAFTANIN OTOMOBİLİ

nbsp;Otomotiv endüstrisi rekora koşuyor
Renault Captur
Fiyatı: 47.740 TL'den başlıyor

ARTILARI

gt; İç mekân çok rahat
gt; Sürüş ve yol tutuş keyifli
gt; Yerden yüksek zorlu yollara uygun
gt; Tasarım güzel

EKSİLERİ
gt; Müzik sistemi ergonomik değil
gt; Stepne opsiyon
gt; Sadece 2 çeker

Teknik özellikleri
0.9 lt benzinli düz vites, 1.2 lt benzinli otomatik vites, 1.5 dizel düz vites

Öne çıkan rakipleri:
Nissan Juke, Peugeot 2008, Skoda Yeti, nbsp;
Fiat 500 L, Opel Mokka


BURCU ÇETİNKAYA İLE OTOMOBİL SEVDASI

BANA SORUN
gt; Aracımı satıyorum ve sıfır kilometre yaklaşık 30-35 bin TL'lik bir binek otomobil arıyorum. Evden işe işten eve gitmek için kullanacağım. Şehirlerarası yolculuk yapmıyorum. Senede 10 bin kilometreden az yapıyorum. Nasıl bir model tavsiye edersiniz? Benzinli ve düz bir otomobil istiyorum.Özlem Doğan

gt; Öncelikle aracınızı satıyorsanız aralık ayı olması sebebiyle bir çok markanın takas indirimleri var belki değerlendirmek istersiniz. Peugeot 301, Renault Symbol, Ford Fiesta, Skoda Rapid, Chevrolet Aveo, Lancia Ypsilon, Peugeot 308, Skoda Fabia, Hyundai i20, VW Polo, Opel Corsa, Citroen C-Elysee…. Uzun bir liste var aslında. Bu fiyata sıfır binek, benzinli ve düz vites seçeneği çok fazla. Şehir içi kullanıyorsanız daha küçük ve 'hatchback' modelleri tercih edebilirsiniz. Hem bagaj kapasitesi daha yüksek olur hem de şehir içi park konusu daha kolay olur. Bir de daha hanım hanımcık, bir otomobil olsun diyorsanız Fransız otomobillerini veya Lancia Ypsilon'u tavsiye edebilirim.

SORULARINIZI, MERAK ETTİKLERİNİZİ BİZİMLE PAYLAŞIN
Artık burcu.cetinkaya@tg.com.tr veya Twitter/bbcetinkaya'ya merak ettiğiniz modelleri, sektörün ileri gelenlerine iletmek istediğiniz soruları yazabilirsiniz.

BURCU ÇETİNKAYA/TÜRKİYEGAZETESİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...