Otobüsçüler kanunları tanımıyor: 65 yaş kavgası

Düzenleyen: / Kaynak: HABER MERKEZİ
- Güncelleme:
Otobüsçüler kanunları tanımıyor: 65 yaş kavgası

Ekonomi Haberleri  / HABER MERKEZİ

Ulaştırma Bakanlığı, önümüzdeki yıl tüm tartışmalara son verecek Türkiye Kart’ı Türkiye’de hayata geçirmeye hazırlanırken, maliyetleri bahane gösteren belediyeler ve halk otobüsü esnafının inatlaşmasının ceremesini 65 yaş üstü vatandaşlar çekiyor.

FERHAT EKİNCİ'NİN HABERİ - Türkiye, Konya’da başlayıp Gümüşhane, Yozgat, Kayseri, Trabzon ve Rize’de uygulamaya giren Türkiye Kart ile toplu ulaşımda yaşanan sorunu kökten çözmeye hazırlanırken, birçok ilde 65 yaş üstü vatandaşların ücretsiz taşınması konusunda tartışma yaşanıyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından geliştirilen, toplu ulaşım ile birlikte POS ve ATM cihazlarında, belediye harçları ve vergi ödemeleri, otopark ödemeleri, anlaşmalı iş yerleri, taksi ödemeleri, yiyecek ve içecek otomatlarında kullanılabilecek Türkiye Kart önümüzdeki yıl 81 ilde hayata geçirilmeye çalışırken, önce Burdur’da başlayan Uşak, Aksaray ve Kocaeli’yle devam eden ‘65 yaşa ücretsiz taşıma’ tartışması Ankara’ya sıçradı.

15 EKİM UYARISI

Tüm Özel Halk Otobüsleri Birliği, Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) tarafından gelir desteğinin devamı için sunulan önergenin reddedilmesi sebebiyle dün itibariyle şehit-gazi yakınları ve basın mensupları dışındaki 22 grubu kapsayan ücretsiz ulaşım kartı sahiplerini taşımamaya başlarken, ABB Başkanı Mansur Yavaş, kanuna ve sözleşmeye aykırı hareket eden işleticilerin trafikten men edilerek haklarında yasal işlem yapılacağını söyledi. Tüm Özel Halk Otobüsleri Birliği Başkanı Ercan Soydaş da memnun edici bir düzenleme olmaması durumunda, 15 Ekim’de tüm illerde ücretsiz binişlerin kaldırılmasına karar vereceklerini söyledi.

Otobüsçüler kanunları tanımıyor: 65 yaş kavgası

İstanbul Ticaret Üniversitesi Ulaştırma Sistemleri Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı, ücretsiz yolcu taşıma uygulamasına ilişkin gazetemize değerlendirmede bulundu. Aynı zamanda İBB eski Ulaşım Daire Başkanı olan eski AK Parti Milletvekili Ilıcalı, uygulamanın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Başbakanlığı döneminde başlatıldığını hatırlatarak “Ücretsiz yolcu taşıma işlemi, benim de milletvekili olduğum ve koordinasyonunu sağladığım dönemde, devletin verdiği bir imkan. O dönem Bakanlar Kurulu kararı ile başlatılmış bir uygulama. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Maliye Bakanlığı tarafından zaten taşınan yolcu sayısına göre belli bir destek sağlanıyor. Bu kazanılmış hakkı kimse ellerinden alamaz” diye konuştu.

DEVLET ÇÖZER

Esnafın ekonomik sıkıntıları bahane göstermesine de değinen Ilıcalı, Meclis’i işaret ederek “Esnafın ekonomik bir sıkıntısı varsa Meclis açıldığında buna ait acil bir yasal düzenleme yapılır ve devlet bu işin arkasında durur. 65 yaş üstü büyüklerimizden zaten ihtiyacı olan yolculuk yapıyor, çoğu belki ayda bir ya da iki kere otobüs kullanıyor. Ama esnaf ‘Bu uygulama bize yük’ diyorsa onu da devlet çözer, o insanlara bunun lafını bile yapmak onları incitir. Meclis’te yeni düzenleme olursa da Cumhur İttifakı’nın gereğini yapacağına inanıyorum” dedi. 

BELEDİYE İLE ESNAF İNATLAŞTI, YAŞLILAR ARADA KALDI

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın özel halk otobüslerine gelir desteği verilmesini veto etmesi, özel halk otobüsü esnafının da maliyetleri bahane ederek 65 yaşa ücretsiz taşımayı kaldırmasında olan arada kalan vatandaşa oldu. Otobüs duraklarında 65 yaş üstü yolcuları ücretsiz araca almak istemeyenr şoförlerle vatandaşlar karşı karşıya geldi. Ankara Öveçler’den halk otobüsüne binen Hasan Bektaş, şoförün kendisini almak istemediğini ancak kendisinin de direnerek inmediğini söyledi. Bektaş, şoförün inerken de zorluk çıkardığını kaydetti. Özel halk otobüsüne binmesine izin vermeyen şoföre tepki gösteren Hatice Balaban da “Halk otobüsüne yaşlıları bindirmiyorlar. Tunalı’dan gelirken ‘Bu otobüse binemezsiniz. Bu geçersiz’ dedi şoför. Yaşlıların hiçbiri korkudan binemiyorlar” dedi. Halk otobüsüne bindiğinde ücret ödemesi gerektiği söylenen 70 yaşındaki Yakup Yücel ise “Bize yazıktır. İki günümüz kaldı, o günlerde de eziyet ediliyor. Tekrar ücretsiz olmasını istiyoruz.” dedi 

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: HABER MERKEZİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...