Oto vergisinde yeni dönem

Hükûmet, motor hacmine bağlı ÖTV uygulamasını sona erdirdi. Şimdi, ÖTV’ye esas matrah, ağırlık, satış fiyatı, tipi, sınıfı, kapasitesi dikkate alınarak ÖTV düzenlemesi yapılacak...
Haftalardır tartışılan ÖTV düzenlemesi için ilk karar çıktı. Hükûmet, otomobil ve panelvan türü araçların Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) uygulamasını sil baştan değiştirdi. Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısının Meclis Genel Kurulunda kabul edilmesiyle, sıfır otomobillerde sadece motor hacmine bakılarak yapılan ÖTV hesaplaması sona erdi. Bundan böyle satış fiyatı, tipi, sınıfı, taşıma kapasitesi, cinsi, emisyonu, kasa yapısı, yakıt türü gibi bütün unsurlar dikkate alınacak. Bunları belirleme yetkisi de Bakanlar Kurulu’na verildi. Kararla, fiyatı 50 bin lira olan otomobil ile 150 bin lira olan otomobilin, sırf motor hacmi 1600 olduğu için aynı oranda vergiye tabi tutulması uygulaması sona erecek.
Hükûmet, elektrikli motora sahip araçlara teşvik uyguluyor. Yeni kanunla motor gücü düşük olanlara sıfır vergi uygulanması da gündemde. Elektriklilerde en yüksek verginin de yüzde 15 olması bekleniyor.
Kanunla ayrıca dev projelerde yüzde 10 ödenek şartı kaldırılıyor. SGK’nın prim gelirlerinin artırılmasıyla emeklilerin daha yüksek aylık almasını sağlayan tasarının da kabul edildiği genel kurulda ayrıca yurtlarda kalan öğrencilere beslenme ve barınma yardımı da verilmesine, 2 yeni üniversite açılmasına da karar verildi.
Sektör, geçiş süresi istiyor
Otomotiv Distribütörleri Derneği Genel Koordinatörü Hayri Erce ÖTV düzenlemeleri için, “Maliye Bakanımız, Gelir İdaresi bürokratları ve sektör yan yana gelip parametreleri belirlemeli. Sonra da eğer yapılacak ise buna bir geçiş süreci konulmalı” dedi. 2017’nin Şubat, Mart, Nisan ayları için gerek otomobil gerek parça siparişlerinin şimdi verildiğini söyleyen Erce, “Bu siparişler bugünün ÖTV oranları ve satış tahminlerine göre yapılıyor. Otomobil ve yedek parçada 3 ile 5 aylık süreler gerekli. Bunlar dikkate alınmazsa mağduriyet oluşabilir” dedi. Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) Başkanı Aydın Erkoç dadüzenlemenin fiyatları 15-20 bin lira civarında artıracağını ifade etti.