Otelci bayram ediyor, tur şirketi isyanda

Yurt dışı seyahat ve konaklama ödemelerinde kredi kartı taksit yasağı sektörü ikiye böldü. Türkiye’deki otelciler “karar doğru” derken, yurt dışına Türk tatilci taşıyan tur şirketleri “Bu bir hak ihlali” diyor.
KAAN ZENGİNLİ'NİN HABERİ - Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurulu, finansal istikrarın güçlendirilmesine yönelik yeni bir karara imza attı. Bu kapsamda hava yolları, seyahat acenteleri ve konaklama ile ilgili yurt dışı kredi kartı harcamalarında taksitlendirme yapılamayacağı açıklandı. Alınan kararda tatil harcamalarında yurt içi turizmin teşvik edilmesi de önemli rol oynadı. Ancak bu karar turizm sektörünü ikiye böldü. Türkiye’deki otelciler, vatandaşların kredi kartı taksit yasağı sebebiyle yurt dışı seyahatlerini yurt içinde değerlendireceğini düşünerek “Türkiye’nin parası Türkiye’de kalacak” derken, Türkiye’den yurt dışına tatilci taşıyan şirketler ise “Vatandaşımız için bir hak kısıtlaması oluyor” açıklamasında bulunuyor.
“İÇERİYE OLUMLU YANSIYACAK”
Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (POYD) Yönetim Kurulu Başkanı Ülkay Atmaca “Yurt dışı seyahat ve konaklamalardaki taksit sınırlandırılması mutlaka iç pazara yansıyacaktır. Çünkü büyük bir oranda taksit uygulaması kullanılıyordu. Rakamlar yüksek olduğu için insanlar bu yolu tercih ediyordu. Bir anda yüksek ücretlerin tek seferde çekilmesi cazip gelmeyecektir. Bu orta vadede Türkiye turizmine yarayacak bir durum. Türk turizmcisi mutlaka meyvelerini alacaktır” dedi.
“BU BİR HAK İHLALİ”
Prontotour Yönetim Kurulu Başkanı Ali Onaran ise en kısa zamandan bu uygulamanın kaldırılmasını umut ettiklerini belirterek “25 sene önce bu taksitleri senetlerle yapardık. Kendimizi 25 sene öncesine dönmüş gibi hissediyoruz. Hatırlatmak istiyorum ülkemize 50 milyon turist geliyor yurt dışına turistik amaçla giden, uçak bilet alıp giden 5 milyon kişi var. ‘2023 yılında kredi kartıyla yurt dışına gidemezsiniz, taksit yapamazsınız’ denmesi turizmcileri üzüyor. Esasen vatandaşımız için bir hak kısıtlaması oluyor yakın bir süre içinde kaldırılacağını umut ediyorum” diye konuştu. Yurt dışına seyahate gidenleri yüzde 60 civarının taksit yaptırdığını ifade eden Onaran “Önceden üç taksit yapılabiliyordu daha fazlası yapılamıyordu” diyerek, yurt içi turizmin teşvik edilmesi için taksit imkânının kaldırılmasının yöntem olarak seçilmemesi gerektiğini söyledi.
YURT DIŞI HARCAMASI %72 ARTTI
Turizm Bakanlığı tarafından açıklanan verilere göre, 2023 yılının ikinci çeyreğinde yurt dışını ziyaret eden vatandaş sayısı bir önceki yılın aynı döneline göre yüzde 72,7 artarak 2 milyon 877 bin 450 kişi oldu. Bunların kişi başı ortalama harcaması 614 dolar olarak gerçekleşti. Yurt içinde ikamet edip başka ülkeleri ziyaret eden vatandaşlarımızın harcamalarından oluşan turizm gideri ise geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 67 artarak 1 milyar 766 milyon 639 bin dolar oldu. Bunun 1 milyar 611 milyon 638 bin dolarını kişisel, 155 milyon dolarını ise paket tur harcamaları oluşturdu.