Ortaklıkta ciddi iş fırsatı var

/ Kaynak: AA
Ortaklıkta ciddi iş fırsatı var

Ekonomi Haberleri  / AA

Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü İbrahim Turhan, İslami finans kuruluşları ile borsaların kuracağı ortaklıkta ciddi iş fırsatları bulunduğunu söyledi.

Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü İbrahim Turhan, İslami finans kuruluşları ile borsaların kuracağı ortaklıkta ciddi iş fırsatları bulunduğunu söyledi. nbsp;Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü İbrahim Turhan, İslami finans kuruluşları ile borsaların bir araya getirilerek, ortaklıkla sürekli alışveriş yapılması sağlanırsa, ciddi bir iş fırsatı oluşturulmuş olacağını kaydetti. nbsp;AA'nın basın sponsorluğunda gerçekleştirilen "Sürdürülebilir Kalkınma için Sürdürülebilir Finans" temasıyla düzenlenen Uluslararası Finansal Sistemler Forumu'nun (IFFS) ikinci oturumunda konuşan Turhan, finans sistemlerinin değişen yapısı ve İslami finansal yapılara ilişkin sunum yaptı. nbsp;Geçmiş dönemlerde Türkiye'nin İslami ürünleri düşünmediğini ve göz ardı ettiğini anlatan Turhan, Türkiye'de son zamanlarda İslami finansın üstlendiği rollerin değerlendirilmeye başlandığını söyledi. nbsp;Turhan, geleneksel ve İslami bankacılık arasında bir takım paralellikler gördüğünü belirterek, "Ülkeler, düzenleme kurumları ve vergi kuruluşları arasında iş birliğini başlatmak ve geliştirmek zorundayız. Aksi takdirde düzenleme konusunda bir arayış başlayabilir ve bunun sonuçları da son derece olumsuz olur" diye konuştu.
Türkiye'de kriz sonrası ekonomi politikasına ilişkin yeni çerçeve belirlediklerini aktaran Turhan, kriz sonrası belirlenen çerçeveyle şeffaflık, sorumluluk, bağımsızlık, eşgüdüm ve verimlilik gibi konulara daha fazla önem verildiğini kaydetti.
Turhan, son krizden öğrenilen şeylerden birinin bulaşma riski olduğunu belirterek, "Yani geleneksel finansal kurumlarla İslami finansal kurumlar arasında bir bulaşma riski var. Onun için çok dikkatli olmak zorundayız" ifadelerini kullandı.

İslami finans kuruluşları olarak borsaların daha fazla konuşulması gerektiğini vurgulayan Turhan, "Ancak, biz sadece konuşarak işlevselliği yapamayız. Borsalar bunların yapılması için çok uygun yerler. Daha açık, düzenlemelere tabii ve standardize kuruluşlar... Bunun için, bu iki alanı bir araya getirirsek ve ortaklık ile sürekli alışveriş yapılmasını sağlayabilirsek, sanıyorum o zaman gayet ciddi bir iş fırsatı yaratmış olabiliriz" şeklinde konuştu.

Borsaları bekleyen tehditlerin olduğuna dikkati çeken Turhan, özellikle de Avrupa ve ABD'deki rekabetten dolayı körü körüne bir rekabetin söz konusu olduğunu, bunun ileri götürülmesi durumunda piyasa yapılarında parçalanmaların başladığını kaydetti.

İslami finans sektörünün, 10 yılın başından itibaren Türkiye'de yüzde 20 büyüdüğünü söyleyen Turhan, "İtiraf etmemiz gerekiyor ki, biz hala küresel finans sektörünün çok küçük bir parçasını temsil ediyoruz. İslami finansman varlıklarının oluşumu da önemli. Burada hala bankaların hakimiyetini görüyoruz. Bunun değişmesi ve çeşitlenmesi lazım. Gelecekte daha iyisini yapmamız gerekiyor" değerlendirmelerini yaptı.

Turhan, Sukuk'i "yeni bir gelişme, inovasyon" diye niteledi.
Ekonomi
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...