Orta Vadeli Program büyümeye dar geldi

Orta Vadeli Program büyümeye dar geldi

Ekonomi Haberleri

Üçüncü çeyrekteki yüzde 4.4'lük büyüme, Orta Vadeli Program'daki büyüme hedefini yüzde 4'ten yüzde 3.6'ya çeken ekonomi yönetimini bile şaşırttı

Türkiye üçüncü çeyrekte beklentilerin üzerinde büyüdü. Yüzde 4.4'lük büyüme ile üst üste 16 çeyrek büyüyen Türkiye, ekonomi yönetimini de şaşırttı. Orta Vadeli Program'da (OVP) önce yüzde 4'lük bir büyüme hedefi koyup sonra bunu yüzde 3.6'ya revize eden, hatta IMF'nin yüzde 3.8'lik tahmininin bile gerisinde kalan ekonomi yönetimi yeniden yüzde 4'leri telaffuz etmeye başladı. Mayıs ayında ABD Merkez Bankası'nın (FED) yaptığı açıklamaların ardından, dünyada bol likidite döneminin bitecek olması ve faizlerin tırmanışa geçmesi moralleri bozmuştu. Ekonomi yönetimi; yükselen faizlerin hem tüketimi hem de yatırım harcamalarını azaltabileceğini, yükselen döviz kurunun da cari açığı ve dolar borcu bulunan şirketleri olumsuz etkileyebileceği öngörüsünde bulunmuştu. Fakat ABD ve Avrupa'nın kuzey ülkelerindeki toparlanmanın etkisiyle son aylarda dış talep belirgin biçimde arttı ve ihracat yükseldi. Döviz kurunun da artması, ihracatı destekledi. Yaşanan bu gelişmeler üzerine hem kapasite kullanım oranı hem de sanayi üretiminde belirgin bir artış gözlendi. Aynı zamanda büyümenin de temel dinamiği olan bu iki faaliyetteki toparlanma, OVP'de öngörülen 3.6'lık yıl sonu büyüme hedefinin, yüzde 4'lük eski hedefi de rahatlıkla aşacağını gösterdi. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, 9 aylık büyüme oranının da yüzde 4 olduğunu belirterek, "OVP'de yüzde 4 hedef koymuştuk ancak sonra bunu yüzde 3.6 olarak revize ettik. Ama görülüyor ki Türkiye yüzde 4'lük büyümeyi sağlayacak potansiyele sahip. Bu büyümede imalat sanayinin çok önemli katkısı oldu. İhracat pazarlarımızda başlayan toparlanma sinyalleri önümüzdeki yıldan itibaren çok daha iyi büyüme rakamlarına ulaşacağımızı gösteriyor" dedi. Rakamları 'dört dörtlük' olarak değerlendiren Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan da dış konjonktürdeki gelişmelerin 4. çeyrekte büyümeyi olumlu etkileyeceğini belirterek, "2013 genelinde büyüme yüzde 4'e yakın olabilir" diye konuştu.
BÜYÜMEDE ÖZEL SEKTÖR ETKİSİ
Üçüncü çeyrek büyümesinde, bir süredir daralan özel sektör yatırımlarının artması etkili oldu. Özel sektör yatırımlarının artmasıyla stoka yatırım artarken, sektör temsilcileri geleceğe dahi iyimser bakmaya başladı.
Kim ne dedi?
Dünyadaki krize rağmen büyüme umutlandırdı
Dünyanın krizle boğuştuğu bir dönemde gelen böyle bir başarı ekonomi yönetimini ve iş dünyasını umutlandırdı. Yüzde 4.4'lük büyüme ile iş dünyası geleceğe artık daha büyük bir güvenle bakarken, özel sektör yatırımlarının artmaya başlaması 2014'ün daha iyi geçeceğine dair umutları artırdı.
Ali Babacan:
Üçüncü çeyrekte, yurtiçi talep büyümeye yüzde 6.5 puan seviyesinde yüksek katkı yaparken net dış talep ise altın ihracatındaki baz etkisi sebebiyle yüzde 2.2 negatif katkı yaptı.
Bülent Gedikli
Küresel risklere rağmen büyüme performansı, bizim farklılığımızı ortaya koyuyor. Önümüzdeki 5 yılda dünyada en fazla büyüyen 5 ülkeden biri olacağız.
Nail Olpak (MÜSİAD)
Birileri bile bile, kötümser büyüme senaryoları yazıyorlardı. Büyüme rakamları, bizim bu konuda ne kadar öngörülü ve haklı olduğumuzun bir defa daha ispatladı.
İbrahim Çağlar (İTO)
Özel sektör sabit sermaye yatırımları 6 çeyrekten sonra ilk defa yükselişe geçti. Bu tablo iş aleminin geleceğe daha güvenle baktığını ve yatırımlarını artırdığını gösteriyor. nbsp;
Salih Bezci (ATO)
Dünyanın krizle boğuştuğu dönemde Türkiye, üst üste 16 çeyrektir büyüyor. 3. çeyrek verileri yılsonu için hedeflenen yüzde 4'lük büyümeye rahatlıkla ulaşılacağını gösteriyor.
Mustafa Koca (ASKON)
Büyüme hepimize iyi geldi. Gelişmiş ülkelerin 2008 krizinden tam olarak çıkmayı başaramamış olmaları karşısında, ülkemizin bu performansı kıskandıracak nitelikte. nbsp;
ŞİMŞEK: HEDEFİ RAHAT AŞARIZ
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek OVP tahminini rahatlıkla yakalayabileceklerini belirterek, "Hatta bu tahminin üzerine çıkarız" dedi. Şimşek hedeflerinin 2016 sonunda yüksek gelir grubu ülkeler arasında yer almak olduğunu söyledi.


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...