Orta Vadeli Planı'n odağında tasarruf var: İsrafa hayır üretime evet

- Güncelleme:
Orta Vadeli Planı'n odağında tasarruf var: İsrafa hayır üretime evet

Ekonomi Haberleri

Ekonomide üç yıllık yol haritası niteliğindeki Orta Vadeli Plan, ‘kamunun daha fazla tasarruf etmesi ve israfa yol açan politikalara izin verilmemesi’ üzerine oturtulacak. Tüketici harcamaları kısıtlanırken yatırım ve istihdam teşvik edilecek.

YÜCEL KAYAOĞLU'NUN HABERİ - Ekonomi yönetimi tarafından eylül ayında açıklanması beklenen Yeni Orta Vadeli Plan’ın (OVP) ayrıntıları belli olmaya başladı. AK Parti’nin ekonomi kurmayları ekonomide 3 yıllık yol haritası niteliğinde olacak OVP kapsamında yeni dönemin sloganının ‘İsrafa hayır, verimliliğe evet’ olduğunu söyledi.

Bu kapsamda, kamuda zorunlu olmayan hiçbir harcamaya izin verilmeyeceği, vatandaş cephesinde de ‘bireysel harcamaların’ kısılarak daha çok tasarrufa yönelecek adımların olacağı kaydedildi. İstihdama dayalı krediler, ihracat kredileri ve deprem bölgesini ayağa kaldıracak faaliyetler için kullanılacak kredilerde herhangi bir kısıtlamaya gidilmeyecek. Ancak bireysel tüketimi artıracak kredilerde önümüzdeki süreçte kısıtlamaların artarak devam edeceği ifade edildi.

Orta Vadeli Planı'n odağında tasarruf var: İsrafa hayır üretime evet

REEL FAİZLERİ DÜŞÜRME HEDEFİ

Hükûmetin yeni ekonomi politikasının en önemli hedefi ise reel faizlerin düşürülmesi olarak belirlendi. Bu konuda ekonomi yönetimi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a da yeni bir brifing verdi. Geçtiğimiz günlerde İstanbul’da Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan’ın faiz politikaları konusunda Erdoğan’la yaptığı kapsamlı görüşmede “Politika faizi ile reel faizin birbirinden farklı unsurlar” olduğunu anlattığı, Merkez Bankası politika faizini artırmasa bile reel faizlerin yükseldiğini, bu nedenle ‘rasyonel politikalar’ izlenerek politika faizinin artırılmasına devam edeceklerini söylediği öğrenildi. Görüşmede ayrıca Merkez Bankası Para Politikalar Kuruluna yapılacak yeni atamaların da gündeme geldiği ifade edildi.

KÖRFEZ YATIRIMA GELİYOR

Öte yandan, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın BAE, Suudi Arabistan ve Katar’ı kapsayan Körfez turu kapsamında yapılan anlaşmaların alt detayları da ortaya çıkmaya başladı. AK Parti kurmayları Körfez turuna ilişkin “Körfezden gelecek sermaye ‘satın alma’ şeklinde değil. Gelecek olan sermaye yeni yatırımlar için gelecek. Daha çok enerji yatırımları olacak. Güneş, rüzgâr ve HES gibi projelere yatırım yapılacak. Ayrıca, Suudi Arabistan’ın yapacağı Dubai benzeri yeni bir şehir projesi kapsamında Türk inşaat firmaları ile anlaşmalar yapıldı. Ancak kısa vadede Körfez ülkelerinden portföy yatırımları girişi de olacak. Körfez sermayesi biraz da Avrupa’nın ne yaptığına bakar, Avrupa’dan Türkiye’ye bir fon akışı olursa, hemen ardından Körfez sermayesi de girer. Avrupa’daki yatırımcılar ise açıkçası Merkez Bankasının faiz oranını yüzde 20’nin üzerine çıkarmasını bekliyor” değerlendirmesini yaptı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...