Orkinosta 4 bin ton kotayı aştık

Orkinosta 4 bin  ton kotayı aştık

EKONOMİ Haberleri

Türkiye’ye bu yıl için bin 880 ton, 2020 içinse 2 bin 350 ton kota verildi. 2018’de 56 milyon doları bulan ihracatın, bu sene daha da artması bekleniyor.

Haber Merkezi
ANKARA

Akdeniz’in en değerli balıklarından olan ve küresel koruma altında bulunan orkinos için, ülkelerin avlanma kotası belirlendi. Atlantik Ton Balıklarının Korunması Komisyonu (ICCAT) tarafından neticelendirilen çalışmaya göre; Türkiye’ye bu yıl için bin 880 ton, 2020 içinse 2 bin 350 ton kota verildi. Tarım ve Orman Bakanlığı bu kotayı, su ürünleri merkez birliklerine ayırdı. Bakanlık, 18 Nisan’da noter huzurunda yapılacak kura ile söz konusu balıkçıları belirleyecek. Orkinos balıkçılığının Türk ekonomisine katkısı giderek artıyor. Geçtiğimiz yıl 6 bin 726 ton orkinos ihraç edilirken, elde edilen gelir 56 milyon doları buldu. İhracatın büyük kısmı Japonya’ya yapılıyor. Türkiye’nin Japonya’ya orkinos ihracatı geçtiğimiz yıl yüzde 68 artarak, 27 milyon 283 bin dolara çıktı. İhracat sıralamasında bu ülkeyi ABD ve Güney Kore takip ediyor.
Orkinos avı yapacak gemilerde av süresince, ICCAT Bölgesel Gözlemcisinin bulundurulması zorunlu. Gözlemci masrafları, gemi yetkilisince, ava çıkılmadan önce yatırılacak. Kota tahsis edilen gemilerin, kurallara uymamaları durumunda orkinos avcılık izin belgeleri iptal edilecek. Bu gemiler, 3 yıl boyunca balıkçılık faaliyetinde bulunamayacak.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...