Orhan Güner: Konteyner mahalleler kurup ihtiyaç olan yere gönderelim

Düzenleyen: / Kaynak: HABER MERKEZİ
- Güncelleme:
Orhan Güner: Konteyner mahalleler kurup ihtiyaç olan yere gönderelim

Ekonomi Haberleri  / HABER MERKEZİ

Vefa Group Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Güner, depreme hazırlık için Türkiye’deki 900’ün üzerinde belediyenin 2,5 dönüm arazide ‘konteyner mahallesi’ oluşturabileceğini ifade etti. Orhan Güner, bu mahalleye yerleştirilecek 2 katlı 100 konteynerin normal zamanda öğrenci yurdu veya evsizler için ayrılabileceğini kaydetti.

ÖNDER ÇELİK'İN HABERİ - Ön üretimli yapı sektöründe faaliyet gösteren Vefa Group, 6 Şubat depremleri nedeniyle Vekon ve Ekobord markalarıyla yaşam konteyneri ve fibercement levha üretimindeki tüm kapasitesini deprem bölgesinin ihtiyacını karşılamaya yönlendirdi. Deprem bölgesindeki yaşam konteyneri, prefabrik konut ve çelik hastane projelerini tamamlayan marka, ihracat serbestliğinin de gelmesiyle yurt dışı projelerine tekrar hız verdi.

Vefa Group Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Güner “Bugüne dek 118 farklı ülkeye ürün ve çözüm ulaştırdığımız Vekon markamız ile Avrupa başta olmak üzere ihracat kanallarımızda biriken talebi karşılayacağız. Deprem öncesinde imzalanan sözleşmelerimiz kapsamında Fransa, Polonya, Karadağ ve Tanzanya’ya ürün ve çözümlerimizi ulaştırmaya başladık” dedi. Hatay’daki sahra hastanesini şubat ayı içerisinde tamamladıklarını anlatan Güner “Hatay Kırıkhan, Gaziantep Nurdağı ve Kahramanmaraş Elbistan’da konteyner kent yapımı, İskenderun’da da personel lojmanları için toplam 6.500 adet yaşam konteyneri sevk ettik. Hatay ve Malatya’da 1.000 adet prefabrik konut ürettik. Ayrıca, hafif çelik ve yapısal çelik karma hibrit yapı sistemiyle de Hatay Defne’de, 8.000 metrekare ile bir bölümünü üstlendiğimiz hastane yapımını kısa sürede tamamlayarak teslim ettik” diye konuştu.

Orhan Güner: Konteyner mahalleler kurup ihtiyaç olan yere gönderelim

BİR HAFTADA 100 BİN KONTEYNER İÇİN TAVSİYE

Belediyelere konteyner stoklanması konusunda tavsiyede bulunduklarını kaydeden Güner, şunları söyledi: Ekibimiz çalıştı; 2,5 dönüm bir arazi içine 2 katlı 100 konteyner yerleştirdik. Projeyi hazırladık, bir iki belediyeye sunduk. 10 milyon TL gibi bir maliyeti var. Türkiye’de 900’ün üzerinde belediye var. Her biri bir yerde 2,5 dönüm araziyi bu iş için ayırsa, bu konteyner mahallesini oluştursa, bu normal zamanda öğrenci yurdu gibi kullanılabilir. Evsizlere veya başka bir şey için de ayrılabilir. Deprem olduğunda da depremzedeyi oraya taşır. Bu konteynerler alınıp 50 tırla sahaya sevk edilir. Türkiye üretim altyapısından da kaynaklı 3 ayda 100 bin konteyner üretip sahaya gönderemedi. Aslında belediyelerin yapması gereken en önemli şey bu. Şu anda günde 1.500 tane üretim yapılabiliyor. Belediyelerin stok yapması gerekiyor. Belediyeler böyle bir şey yaparsa, siz bir haftada 100 bin konteyneri sahaya götürmüş olursunuz. Öbür türlü 3,5-4 ay sürdü bu iş...

FABRİKAYI DEVLETTEN KİRALAYALIM ARSAYI YATIRIM ARACI GÖRMEYELİM

Eski soru kitapçıklarını ham madde olarak kullanıp tasarruf ettiklerini anlatan Orhan Güner, Arnavutköy’e Göç İdaresi için 300 modüllük geri gönderme merkezi kurduklarını kaydetti. Güner, yurt dışından da fabrika kurma talebi aldıklarını ifade etti. Fabrika arsalarının çok pahalı olduğunu söyleyen Güner, ilk yatırımların çok yorucu işler olduğunu belirterek, şunları kaydetti: Düzce OSB’de metrekare fiyatı 90-100 dolar. 40 dönüm arsa alsanız 4 milyon dolar arsaya vereceksiniz. Üstüne de en az 5-6 milyon dolara bir fabrika kuracaksınız. İçine bir 10 milyon dolar da makina alacaksınız. 3-5 milyon dolar da işletme sermayeniz olsa, 25 milyon dolar. Ben sanayi arsasına niye para veriyorum hâlâ anlamış değilim. Devlet fabrika inşa etsin. Burada bunu işletebilen devam etsin, belli bir kira ödeyeyim. Benim arsayı yatırım aracı olarak görmemem lazım.

BİLECİK’E İKİNCİ HATTI KURUYOR

Vefa Group’un yapı malzemeleri alanında hizmet veren markası Ekobord, deprem bölgesi projelerinin bitmesiyle gerek satış gerekse uygulama yapan 30’a yakın bayisiyle hem yurt içi hem de yurt dışı sevkiyatlarına yeniden hız verdi. Her türlü iklim şartına uygun Ekobord fibercement levhaların afet bölgesi için üretilen yaşam konteynerlerinin de temel bileşeni olarak konteynerlerin tavan ve tabanında kullanıldığını anlatan Güner “Bugüne dek bölgeye gönderdiğimiz 3 binin üzerinde yaşam konteynerinde Ekobord levhaları kullandık. Yerli imkânlarla Bilecik fabrikamızda üretimini yaptığımız fibercement levhalar, yaşam konteyneri üretimimize kattığı hızla da büyük avantaj sağladı” ifadelerini kullandı. Bu ay ikinci fibercement hattını devreye alacak olan Ekobord, kapasitesini yüzde 100 artıracak.

ENERJİYİ GÜNEŞTEN ALACAK

Bilecik’teki fibercement levha üretim tesisine güneş enerjisi santrali (GES) kuran Ekobord, fabrikada ihtiyaç duyulan elektrik enerjisinin büyük bir bölümünü bu santralden karşılayacak. Orhan Güner “Üretimde tüketilen elektrik enerjisinin %50’sinden fazlasını GES’ten elde edeceğiz” dedi.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: HABER MERKEZİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...