Operasyon sonrası sürpriz ziyaretçi

Operasyon sonrası sürpriz ziyaretçi

Ekonomi Haberleri

ABD Hazine Bakanlığı'nda Terörizm ve Finansal İstihbaratından sorumlu bakan yardımcı David S. Cohen'in Türkiye'ye geleceği öne sürüldü.

Halk Bankasına düzenlenen operasyonda madalyonun bir tarafında Kuzey Irak bulunurken diğer tarafında İran yer alıyor. İran'a yapılan altın ihracatında Halk Bankasının kilit noktada olduğu biliniyor. İran'a ambargo uygulayan ABD'de ise bu konuda şikayetlerini Ankara'ya sıkça dile getirmişti. Geçtiğimiz nisan ayında da Amerikan Kongre'sinden 50'ye yakın milletvekili imzalarıyla, Halk Bankası doğrudan hedef alınmıştı. Mektup hem Dışişleri Bakanlığına hem de David Cohen'in bağlı bulunduğu Hazine Bakanlığına gönderilmiş ve Halkbank'ın İran'a yaptığı altın ihracının incelenmesi istenmişti. Bu talebin İran'a uygulanan ambargoları sıkılaştırmak ve ayrıca terörist aktivitelerin finansını durdurmak için yapılması gerektiği kaydedilmişti. Tam da operasyonların düzenlendiği bu dönemde ilginç bir gelişme daha yaşandı. İran'a yönelik ekonomik yaptırımları görüşmek üzere ABD Hazine Bakanlığı'nda Terörizm ve Finansal İstihbaratından sorumlu bakan yardımcı David S. Cohen'in Türkiye'ye geleceği öne sürüldü. Cohen Türkiye'nin yanı sıra İngiltere, Almanya ve İsrail'i de ziyaret edecek. Ziyaret sırasında Cohen'in 'illegal finans, bu bağlamda İran'a olan ekonomik ambargoların uygulanması' konularının görüşüleceği belirtildi. ABD Hazine Bakanlığının 'İran Ambargoları Çarı' olarak bilinen Cohen ve bağlı bulunduğu birim, mesaisinin büyük bir bölümünü İran'a karşı konan ambargoların global olarak yerine getirilip, getirilmediğini takip ediyor. Bu görev dahilinde de birim, dünyada hangi ülke ve uluslararası şirketlerin ABD ve BMGK ambargolarını uymadığını kontrol ediyor.

Almanya ve Fransa'ya karşı sessiz kalıp Türkiye'yi İran'da istemediler
Türkiye'nin İran ile ticareti 22 milyar dolar sınırında. Yani geçen yıl dış ticaretimizin yaklaşık yüzde 10'unu İran'la gerçekleştirdik. Ancak İran'a uygulanan ambargo ile Türkiye en önemli ticari partnerlerinden birini kaybediyordu. Oysa petrol ve doğalgaz alımı karşılığında İran'a ağırlıklı olarak tüketim malı satıyorduk. Ve daha ilginç olanı İran ile ticaretimizde yerel para ile ticaretimizi geliştiriyorduk. Yani İran ile aramızda 'dolar'ı çıkarmıştık. İran'a ambargo uygulayan batılı ülkeler ambargoyu üçüncü ülkelerle ve üçüncü derece şirketlerle zaten deliyordu. Almanya ve Fransa İran ile ticaretini el altından yürütürken Türkiye altın ticareti ile resmi sistemi aşmaya çalışıyordu.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...