Öncelik reform ve istikrar

Düzenleyen:
Öncelik reform ve istikrar

Ekonomi Haberleri

AK Parti yönetiminde 58, 59, 61, 62 ve 63. hükümetlerde ekonominin patronu olan Babacan, kabinede yer almadı. Yerine Mehmet Şimşek getirildi.

OSMAN ÇOBANOĞLU-ANKARA

Türkiye’nin 64’üncü hükümeti dün açıklandı. Ekonomiyle ilgili bakanlıklarda, tahminlerin ötesinde önemli sürprizler yaşandı. 3 dönem kuralı sonrası kabineye veda eden ve 1 Kasım’da yapılan seçimlerle tekrar Meclis’e giren Ali Babacan’ın Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı olarak devam edip etmeyeceği ekonomi dünyasının en çok merak ettiği konuların başında geliyordu. Seçim hükümeti döneminde Cevdet Yılmaz’a emanet edilen ekonominin ‘süper koltuğu’ 64’üncü Hükümet’te eski Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e bırakıldı.
ZEYBEKCİ’NİN YERİNE ELİTAŞ
Ekonomi yönetiminde koltuğunu kaybetmeyen bakan sayısı ise 1’de kaldı. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık görevini korurken seçim hükümeti nedeniyle Başbakan Yardımcılığına kaydırılan Cevdet Yılmaz yaklaşık üç ay önce bıraktığı Kalkınma Bakanlığı görevine geri döndü. Yeni kabinenin sürpriz isimleri arasında gösterilen Kayseri Milletvekili Mustafa Elitaş yeni dönemde Nihat Zeybekci’nin görevini devraldı. Berat Albayrak, doktora tezini yaptığı enerjiden kabineye girerken, daha önce Çalışma Bakanı olarak görev yapan Faruk Çelik’e yeni dönemde Tarım Bakanlığı koltuğu emanet edildi. Çalışma Bakanı Süleyman Soylu, Gümrük Bakanı Bülent Tüfenkçi ve Maliye Bakanı Naci Ağbal, kabinenin yeni yüzleri oldu.

Önce bütçe yapılacak

Yeni bakanların ilk etapta enerjisini vereceği öncelikli konu ise yeni bütçe olacak. Seçim vaatlerinin gerçekleştirilmesi için çıkarılacak geçici bütçenin ardından sıfırdan ve daha detaylı bir bütçe için çalışmalara girişilecek. Yeni ekonomi yönetiminin ilk 90 gününü daha çok reformlarla değerlendireceği beklentiler arasında yer alıyor. Asgari ücretin 1300 liraya çıkarılmasının ardından geçtiğimiz yıl Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından açıklanan yapısal dönüşüm paketlerinin hayata geçmesi, yeni dönemin başlıca gündem maddeleri arasında yer alacak.

‘Jet’ devir teslim

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun Bakanlar Kurulu’nu açıklamasından sonra, bakanlıklarda devir teslim törenleri jet hızıyla gerçekleştirildi. Hükümetin vakit geçirmeden vaatler, reformlar ve devam eden projelere odaklanmasını sağlamak amacıyla bakanlar görevlerine başladı. İlk devir teslim Kalkınma Bakanlığı’nda gerçekleşti. Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, görevi Cüneyd Düzyol’dan devraldı. Yılmaz, müsteşarlıkta da büyük başarılara imza atan Düzyol’a teşekkür etti. 
Enerji Bakanlığına getirilen Berat Albayrak da görevi Ali Rıza Alaboyun’dan teslim aldı. Albayrak, burada yaptığı konuşmada, “Son dönemde, 8-9 yıl boyunca izellikle enerji politikaları üzerinde, masanın çok farklı dönemlerinde ilişki içinde oldum. Başta Hilmi Bey olmak üzere, Taner Bey ve Ali Rıza bey olmak üzere çok önemli adımlar attık. Her birine teşekkür ediyorum” diyerek, bayrağı daha ileri taşımak için çalışacağını ifade etti. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’na atanan Binali Yıldırım, 12 yıl oturduğu koltuğu, Feridun Bilgin’den devraldı. Yıldırım, “Bu bir bayrak yarışı. Bayrağı şimdi biz devralıyoruz. 12 yıl şantiyelerde ter döktüm. Biz kalabalık ve güçlü bir aileyiz. Sayın bakanımıza teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Öncelik reform ve istikrar

Büyük projeler Yıldırım ve Albayrak’a emanet

Yeni bakanların uğraşacağı en önemli konular arasında mega projeler olacak. Ulaştırma, enerji ve teknoloji alanındaki projelere yeni dönemde ağırlık verilmesi bekleniyor. Ulaştırma ve haberleşme alanında otoyollar, yapımı süren tüneller, milli uydular ve köprüler için yoğun mesai harcanacak. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı için milletvekilliğine ara veren Binali Yıldırım yeniden bu göreve geri döndü. Enerji alanında da önemli bir sürece giriliyor. Türk akımı, nükleer santral projeleri ve ihtiyaç duyulan yatırımlar, enerjinin en önemli konu başlıkları olacak. Kabinenin en genç ismi Berat Albayrak’ı yoğun bir iş temposu bekliyor. Nükleer santrallerin yanısıra TANAP, enerji koridorları ve Albayrak’ın gündemindeki başlıca konular.

 

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...