Okul kantinleri el yakıyor! Veli kantinciyi, kantinci müdürü suçluyor

- Güncelleme:
Okul kantinleri el yakıyor! Veli kantinciyi, kantinci müdürü suçluyor

Ekonomi Haberleri

Okul kantinlerindeki yemek ücretleri lokantalarla yarışıyor. Veliler şikâyetçi. Devlet okulunda karın doyurmak 45 lira. ‘Özel’de menüler 70 TL’den başlıyor.

KAAN ZENGİNLİ'NİN HABERİ

Okul kantinlerindeki fiyatlar dur durak bilmiyor. Markette 5 TL’ye satılan bir paket bisküvi okul kantinlerinde 10 TL, 3 liralık bir çikolata 7 TL, yine markette 5 lira olan bir kutu meyve suyu 10 TL, kaşarlı tost 15 TL’ye, ayvalık tostu 25 TL’ye, yarım döner 35 TL’ye satılıyor. Kısacası bir öğrencinin karnını doyurması için minimum 45 lira gerekiyor. Devlet okullarındaki kantin tarifeleri enflasyonun da üzerinde seyrediyor. Özel okullarda ise fiyatlar bu tarifenin çok daha üzerinde. Örneğin İstanbul Florya’da bulunan bir özel okul kantininde yanında patates kızartması olan bir karışık tost 50 liraya kadar çıkıyor. Veliler şikâyetlerini Millî Eğitim Bakanlığı (MEB), tüketici dernekleri ve sosyal medya platformlarından dile getiriyor. Bazı şikâyetlerde ise öğrencilerin dışarıda yemek yemesinin yasaklandığı ve kantine mecbur tutulduğu bile görülüyor. Şikâyetlerde ayrıca ucuz markaların satışının yapıldığı ve yüksek kâr elde edildiği de belirtiliyor. Kantinciler ise fiyatları kira ve alan bedellerinden kaynaklandığını ifade ediyor.

EKSTRA ÜCRETLER ALINIYOR

İstanbul Kantinciler Odası Başkanı Vahap Osmanoğlu, gazetemize yaptığı açıklamada şunları söyledi: Kantin kira fiyatları, konut fiyatlarındaki artışı geçti. Geçen yıla göre yüzde 70’den başlayan zamlar yapıldı. Hatta Kadıköy’deki bazı okullarda kantin kiraları yüzde 300 artış gösterdi. Ortalamaya vurduğumuzda İstanbul genelinde kantin kiraları yüzde 150 arttı. Bu kira artışlarını okul yönetimi ve müdürler belirliyor. Kira dışında kantinlerden işgaliye bedeli alınıyor. Örneğin kantinlerde yemek yenen bölüm için ekstra ücret talep ediliyor. Normalde aylık 2 bin ila 4 bin lira olan bu alan bedelleri, yılbaşından bu yana sandalye başına alınmaya başladı. Bir öğrenci için günlük sandalye ücretini 5 liraya kadar çıkardılar. Bu da bize aylık 10 bin lira ekstra ücret olarak yansıdı. Millî Eğitim Bakanımız kira artış zamlarında yüzde 25 üst sınırı belirlemesi bize ilaç oldu. Umarım okullar bu kurala uyar. Yoksa ayakta kalacak durumumuz kalmadı. Okul müdürlerinin kira ve alan fiyatlarını belirlerken başına buyruk davrandıklarını belirten Osmanoğlu “Dertleri sadece para gelsin, öğrenciyi ve kantinciyi düşünen yok” dedi. 

ÖZELLERDE FİYAT UÇTU

Devlet okullarındaki yiyecek fiyatlarının normal olduğunu söyleyen Vahap Osmanoğlu “Tost 15 lirayı geçmez… Üstüne fiyat koyanlar vardır, doğru ama bunu tespit ettiğimiz zaman ceza kesilir. Özel okullarda ise durum farklı. Çünkü onlar ticaret odalarına kayıtlı olduğu için kantin işletmelerini şirketlere veriyor. Orada tost 30 lira, doğru, bir yemek menüsü 40-50 lira. Buraya biz müdahale edemeyiz. Çok büyük paralar döndüğü için bu kantinler ihale ile verilir. Özel işletme olunca fiyatları kendileri belirler” diye konuştu. 

ÇOCUK YANINDA YEMEK GÖTÜRMEK İSTEMİYOR

Kantin fiyatlarından şikayetini dile getiren Ömer V. İsimli bir veli “Çocuklarımız okullarda aç kalıyor. Devlet okulu olmasına rağmen kantin fiyatları dışarıdaki kafelerle aynı. 2 çocuğum var, günlük 40 lira vermek zorunda kalıyorum. 20 liraya sadece bisküvi yiyebiliyor. Buna bir dur denilmeli” diyor. İstanbul’dan şikâyetini dile getiren bir başka veli ise “Küçük su fiyatı 6 TL, markette bunun fiyatı 3 TL, bu kadar haksız kazanç olmaz. Çocuk öğlen su ve bisküvi alsa 20 liraya geliyor” diyor. Çocuğunu Beşiktaş’taki bir özel okulda okutan Selma C. ise “Çorba, ana yemek, salata ve tatlı fiyatı bu okulda 70 lira… Her gün çocuğa bu parayı veremiyoruz, evden yanında götürmek de istemiyor. Devlet, kantin fiyatlarına müdahale etmeli” diye konuşuyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...