OECD: Biz yanılmışız Türkiye daha hızlı büyür

Büyüme tahminlerini düşüren kuruluşlardan OECD, tahminini değiştirdi: Türkiye yüzde 2.8 değil, 3.3 büyür, cari açık düşer...
İktisadi İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), Türkiye'nin 2014 büyüme beklentisini yüzde 2.8'den 3.3'e yükseltti. Örgütün internet sitesinde yer alan rapora göre Türkiye ekonomisi önümüzdeki yıllarda da büyümeye devam edecek. Kuruluş, 2015 yılı büyüme beklentisini ise yüzde 4 olarak teyit etti. Söz konusu raporda, ekonominin dış kaynak ile fonlanan iç tüketime aşırı bağımlılığının sürdüğünün altı çizilirken, Türkiye'nin enflasyon, döviz kurları ve kredi hacmini sürdürülebilir seviyelerde tutacak para politikaları ve mali politikalar ile büyümeyi tekrar dengelemesi gerektiğine dikkat çekildi. OECD raporunda; Türkiye'nin 2014 ve 2015 yılı enflasyon beklentilerinde değişikliğe gidilmedi. 2014 enflasyonunun yüzde 8 olmasının beklendiği raporda, 2015'te ise yüzde 6,5 olacağının tahmin edildiği belirtildi. İşsizlik oranı beklentisi ise 2014 için yüzde 9.8 ve 2015 için yüzde 9.6 oldu. Cari açığın GSYH'ya oranı tahmini bu yıl için yüzde 6.6'dan yüzde 6.4'e, gelecek yıl için de yüzde 6.9'dan yüzde 6.6'ya düşürüldü.
TÜRKİYE ÇOK DAHA İYİ
OECD Türkiye Masası Başekonomisti Gönenç, "Yüzde 3.3'lük büyüme beklentisiyle Türkiye elbette birçok ülkeden çok daha iyi durumda. Ancak bu, Türkiye'nin potansiyelinin altında bir rakam" dedi. Rauf Gönenç, "Büyüme beklentisinin yüzde 2.8'den yüzde 3.3'e yükseltilmesi, birinci çeyrek sonuçlarının beklentilerin üzerinde gelmesinin de bir sonucu. "Avrupa'da Türkiye'nin ihracatını destekler bir canlanma yaşanması da büyüme beklentisini doğrudan etkiledi. Avrupa'nın tamamında olmasa da Türkiye'nin yoğun ihracat yaptığı Almanya gibi ülkelerde ekonomide güçlenme, ihracat pazarını genişletiyor. Türkiye çok daha iyi olabilir" dedi.
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, yılbaşında Türkiye'nin büyüme tahminini düşüren kuruluşlar için, "Tahminlerini tıpış tıpış yukarı revize edecekler" demişti.
İSTİHDAMDA DÜZELME OLABİLİR
OECD raporunda, işsizlik oranında düşüş beklentisine vurgu yapılırken, "Geçici çalışma, istihdam büroları aracılığı ile iş bulma, evden ve uzaktan çalışma gibi yöntemler hem istihdamı artıracak hem de kadınların daha fazla iş gücüne katılımını sağlayacak" denildi.