Oda paylaşımına yoğun talep var

Düzenleyen:
Oda paylaşımına yoğun talep var

EKONOMİ Haberleri

İnşaat maliyetlerindeki yükseliş, artan nüfus ve enflasyon kaynaklı zamlar, konut ve kira fiyatlarını uçurdu. Son 1 yılda İstanbul, Ankara ve İzmir’de konut ve kira fiyatları ortalama yüzde 70 yükseldi. Yaşanan bu durum oda ve ev paylaşımı modeline ilgili artırdı.

Kaan ZENGİNLİ

Kira ve fatura giderlerini düşürmek isteyenler emlakçılar veya internet ortamından ‘ev arkadaşı’ bulma yoluna gitmeye başladı. İstanbul Bahçelievler’de emlakçılık yapan Sema Özen “Beşiktaş’ta ortalama bir dairenin kirası 8 bin lira civarında. Yine Mecidiyeköy’de 6 bin lira. Etiler Ulus’a giderseniz 20 bin liraya kadar çıkıyor. İstanbul’da düzgün bir daire bulmak 4 bin liradan başlıyor. Buna site aidatı, faturalar ve yeme içme masrafları da eklendiğinde rakamlar yükseliyor. Asgari ücretli bir kişi tek başına yaşasa bile aldığı maaş tamamen mutfak hariç ev kira ve faturalara gidiyor. Eve çıkmak isteyenler kredi çekiyor. Depozito emlak komisyonu ve peşin 2 kira istenildiğinde 20 bin lirayı buluyor. Özellikle genç kesim veya yalnız yaşayanlar oda ve ev paylaşımı modeline gitmeye başladı” dedi.

GENÇLER TALEP EDİYOR

Kiralık veya satılık ilanlarının yanına ‘ev paylaşımı’ ilanlarının da geldiğini söyleyen Özen “Ev sahipleri bu durumdan pek rahatsız olmuyor. Nihayetinde aldığı kiraya bakıyor. Birçok kiracı ya emlakçı ya da internet siteleri üzerinden ilan vermeye başladı. Kira, fatura ve mutfak masraflarını ikiye bölüyorlar. Herkesin kendi odası oluyor. Mutfak ve banyoyu ortak kullanıyorlar. Bir nevi otel gibi düşünün. Özellikle gençler bu tür girişimlerde bulunuyor” diye konuştu.

PROFİL İLE İLANA ÇIKILIYOR

Türkiye’de 15 bin 801 kişi ev arkadaşı arıyor. Evarkadasi.com sitesi verilerine göre Bunun 5.500’ü İstanbul’da, 1.009’u İzmir’de, 880’i ise Ankara’da bulunuyor. Kalacak yer arayan kişi sayısı ise 44 bin 400… Bazı ilanlarda evini paylaşacak kişi depozito da talep ediyor. Bazıları ise sadece ev kirası ve faturalara ortak olmanın yeterli olduğunu belirtiyor. Ev arkadaşı olunacak kişi ile ilgili sitede kriterler yer alıyor. Profil oluşturarak ilan verilebiliyor. ‘evcil hayvan’ ‘sigara veya alkol kullanımı’ ‘kadın-erkek’ gibi seçimler yapılabiliyor.

Düzenleyen:  - EKONOMİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...