Ocakta İngiltere ile ticarette yeni kapı aralanacak

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Ocakta İngiltere ile ticarette yeni kapı aralanacak

Ekonomi Haberleri  / Türkiye Gazetesi

İngiltere, Türkiye’nin ihracatında 4’üncü sırada yer alıyor. 2022’de iki ülkenin ticaret hacmi yaklaşık 19 milyar dolar oldu. Türkiye’nin İngiltere’ye 13 milyar dolar ihracatı, 6 milyar dolar da ithalatı bulunuyor.

YEŞİM ERASLAN'IN HABERİ - İngiliz ve Türk bürokratlar iki ülkenin yeni ticaret anlaşmasının şartları için temas trafiğine başladı. İki ülke, 18 Temmuz’da Serbest Ticaret Anlaşması’nın (STA) güncellenmesi konusunda mutabık kalmış, İngiltere, ay başında müzakereler için kamu dayanışma sürecini başlatmıştı. Bu süre 5 Ocak 2024’te sona erecek. İç süreçlerin tamamlanmasının ardından STA güncelleme müzakereleri de resmen başlamış olacak. İngiltere’nin Ankara Büyükelçisi Jill Morris, STA’ya Türk firmalarının da katkı vermesi çağrısında bulundu. Morris, önümüzdeki dönemde daha büyük iş ortaklıkları için çok net fırsatlar olduğunun altını çizdi. Dışişleri ve Ticaret Bakanlıkları aracılığı ile Türk ve İngiliz bürokratlar arasında yeni STA için görüşmeler sürerken, Brexit sonrası iki ülke arasındaki ticaret ilişkisinde sanayi ürünlerindeki gümrük vergileri sıfır olarak korundu. Tarım ve işlenmiş tarım ürünleri ise ölçeklendirilerek ticari ilişkilere yansıtıldı.

Önümüzdeki dönemde tarım ürünlerindeki tavizlerin genişletilmesi, hizmet ticareti ve yatırımların STA kapsamına dâhil edilmesi hedefleniyor. Türkiye ve AB arasında gümrük birliği bulunmasının İngiltere ile STA güncelleme müzakerelerine bir engel oluşturmadığına dikkat çeken uzmanlar ise hizmet ticareti ve yatırımların STA kapsamına dahil olmadığını, ancak söz konusu alanlarda iki ülke arasında önemli potansiyel olduğunu belirtiyor. Uzmanlar, ilave tarım tavizleri, hizmet ticareti ve yatırımların STA’ya eklenmesiyle ikili ticaretin kapsamı ve çeşitliliğinin artırılmasının sağlanacağını kaydetti.

GÜMRÜK BİRLİĞİ’Nİ İNCELİYORLAR

AB’den ayrılmasıyla bağımsız bir ticaret politikası gütmeye başlayan Londra ayrıca, AB ile yapacağı Gümrük Birliği anlaşmasının çerçevesini belirlemek için Türkiye’yle de yakın temasa geçti. Türkiye’nin Gümrük Birliği’nde yaşadığı sıkıntıları yakın markaja alan İngiltere, AB ile imzalayacağı anlaşmada benzer sıkıntılar yaşamamak için Türk bürokratlarla görüşmelerini sürdürüyor.

İNGİLTERE 4. SIRADA

İngiltere, Türkiye’nin ihracatında 4’üncü sırada yer alıyor. 2022’de iki ülkenin ticaret hacmi yaklaşık 19 milyar dolar oldu. Türkiye’nin İngiltere’ye 13 milyar dolar ihracatı, 6 milyar dolar da ithalatı bulunuyor. 

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...