Noterler 'online' olacak işlemler hızlanacak

- Güncelleme:
Noterler 'online' olacak işlemler hızlanacak

Ekonomi Haberleri

Kamu kurum ve kuruluşlarıyla elektronik ortamda iş birliğine hazırlanan noterlikler, vatandaşın bir belge için kapı kapı dolaşmasına son verecek.

Türkiye Noterler Birliği, ülke genelinde 1.771 noterliği kapsayan büyük bir "Değişim Projesi" başlattı. Planlanan proje sayesinde, bütün kamu kurum ve kuruluşları ile iş birliği yapılarak işlem sürelerinin en aza indirilmesi hedefleniyor. Projeyle, maliyetlerin düşürülmesi, hizmet kalitesinin yükseltilmesi, bütün noterliklerin standart hale getirilmesi ve ticari hayatı daha da kolaylaştırması planlanıyor. Proje kapsamında Ankara'da, noterliklerde yapılan bütün işlemlerin elektronik ortamda kaydedilmesini sağlayacak bir Merkezi Arşiv Sistemi de kurulacak. Pilot uygulamaları yapılan sistem sayesinde işlemler bütün kuruluşlarla elektronik ortamda paylaşılacak. Sistem sayesinde vatandaşın kapı kapı dolaşıp belge toplamasına gerek kalmayacak. Son 5 yılda teknolojik altyapıya 10 milyon dolarlık yatırım yaptıklarını dile getiren Türkiye Noterler Birliği Başkanı Yunus Tutar, "Bu, bilişim teknolojilerindeki değişime paralel bütün toplum dönüşürken, noterlerin bu değişime kayıtsız kalmadığının en iyi göstergesidir" diye konuştu. Merkezi Arşiv Sistemi'nin şu an 200 noterlikte pilot olarak uygulandığını dile getiren Tutar, sistemin 1 Ocak 2014 tarihinden itibaren uygulanacağını söyledi.

5 bin 600 kişiye istihdam
Türkiye genelinde 670'i 1. sınıf, 522'si 2.sınıf ve 579'u 3. sınıf olmak üzere toplam bin 771 noterlik bulunuyor. Noterlerin 635'i kadın ve 884'ü erkek. Yılda yaklaşık 28 milyon adet işlemin teminat altına alındığı noterler, 5 bin 600 kişiye direkt istihdam sağlıyor. Noterlik kurumu, kurumsal kimlikten başlattığı değişimle Türkiye'nin 2023 yılı vizyonuna katkı sağlamayı hedefliyor. Türkiye Noterler Birliği Başkanı Yunus Tutar, yılın ikinci yarısından itibaren 'vekalet ve azil bankası' oluşturulacağını belirterek, "Türkiye'nin herhangi bir yerindeki noterlikten vekalet alan vatandaş, Merkezi Arşiv Sistemi sayesinde başka bir yerde istediği işlemi yaptırabilecek" dedi.


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...