Noter de ev satmak istiyor

Noterler araç satışları ve mirasçılık belgesinde olduğu gibi gayrimenkul devrine de aracılık etmek istiyor
Türkiye genelinde 1771 noterliğin üyesi olduğu Türkiye Noterler Birliği (TNB), Avrupa Birliği'ne uygun bir Noterlik Kurumu oluşturulması hedefiyle "Değişim Projesi"ni hayata geçiriyor. TNB, yeni projesiyle ile araç satışlarında olduğu gibi gayrimenkul devrini ve danışmanlığını da yaparak, hem süreci kolaylaştırıp hızlandırmayı hem de vatandaşların noterliklerde geçirdiği zamanı azaltmayı hedefliyor.
Türkiye Noterler Birliği, Türkiye gibi Latin Noterlik modelini uygulayan 35 Avrupa Ülkesi incelenerek hazırlanan 'Değişim Projesi' kapsamında; Alman Federal Noterler Odası'nın davetlisi olarak Berlin'de temaslarda bulundu. Almanya'daki noterlik yapılanmasının ayrıntılı olarak incelendiği ve son gelişmelerin değerlendirildiği görüşmelerde özellikle taşınmaz mal devri işlemlerine dönük uygulamalar masaya yatırıldı. Görüşmeler sonrası açıklamalarda bulunan Türkiye Noterler Birliği Başkanı Yunus Tutar, "Başlattığımız 'Değişim Projesi' kapsamında Avrupa Birliği ülkelerindeki noterlik mevzuatına uyum çalışmaları gerçekleştiriyoruz. Avrupa Birliği'yle uyum sürecinde Türk noterlerinin gayrimenkul satışlarında etkin yetkiyle donatılmalarını hedefliyoruz. Noterlerin hukuki işlem yapma alanları genişletilerek yargı sisteminin üzerindeki iş yükü azaltılabilir. Tüm Avrupa, Orta ve Güney Amerika ülkelerinde noterlerin sorumluluk alanında olan gayrimenkul alım-satım ve ayni haklara ilişkin hukuki işler ile çekişmesiz yargı işlemlerinin noterlere devredilmesi ile ihtilafların doğmadan önlenmesi sağlanabilir" dedi.
Avrupa ülkelerinde taşınmaz mal devri, ayni hak tesisi işlemleri konusunda noterlerin yetkili olduğunu belirten Tutar; "Gayrimenkul alım-satım işlemlerinin noterlerde yapılması; hukuki güvence, ülke ekonomisi ve dünya ile entegrasyon açısından büyük önem taşıyor" diye konuştu.
Paranın yüzde 85'i devlete gidiyor
Türkiye ve Avrupa ülkeleri arasındaki noterlik işlem giderleri karşılaştırıldığında, değerli kağıt gibi Avrupa ülkelerinde hiç olmayan vergi uygulamaları dikkat çekiyor. Türkiye'de noterlere ödenen işlem giderlerinin yüzde 80-85'e varan oranları, değerli kağıt benzeri, noterlerin devlet adına tahsil ettiği dolaylı vergilerden oluşuyor.
Ekonomi Servisi