Not değil nasihat geldi İMKB yüzde 4.2 düştü

- Güncelleme:
Not değil nasihat geldi İMKB yüzde 4.2 düştü

Ekonomi Haberleri

Moody's'den not artışı olmasa da sinyal bekleyen piyasalar, "Cari açık azalır, döviz rezervi artarsa not artışı değerlendirilir" deyince borsa 3589 puan kaybetti.

Kredi derecelendirme kuruluşu, dün ger- çekleştirilen telekonferans öncesinde, Türkiye'nin notunu artırmadığını açıkladı. Geçtiğimiz hafta telekonferans yapılacağına dair açıklama yapıldığında bunu 'not artışı gelecek' diye yorumlayan piyasalar, aynı gün, "28 Ocak'ta not artışı konuşulmayacak" açıklamasıyla satışa dönse de dün yapılan telekonferansta not artışı olmasa da buna dair bir sinyal bekleyen piyasalar, 17.00'de başlayan toplantı öncesinde Türkiye'ye not haberi değil 'tavsiye' niteliğinde mail gönderince piyasalar allak bullak oldu. Güne İş Bankası Vakfı'nın hisse satacağına dair açıklamasıyla düşüşle başlayan borsada, "sıfırcı hoca" tabir edilen Moody's'in "Cari açık problemini azaltmaya yönelik adımlar atılmaya devam edilir, döviz rezervleri artırılırsa kredi notunu artırmayı değerlendiririz" şeklinde açıklama yapması üzerine satışlar hızlandı. Türkiye'nin not görünümünün haziran ayında 'pozitif'e çevrildiğini de hatırlatan kuruluşun açıklamasında, "Türkiye'nin kredi notu görünümünün pozitif olması kamu finansmanı ve dış şoklara dayanıklılığın ülkenin mali ve makro ekonomik istikrarının artmaya devam edeceği beklentisini yansıtıyor" denildi. Açıklamada ayrıca, "Türkiye'ye yabancı sermaye akışında ani bir duruşun yaşanması halinde muhtemel bir not indirimi de söz konusu olabilir" ifadesini kullandı. Not beklentisinin gerçekleşmemesi, yılba- şından buyana yükselişlerle dikkat çeken Borsa'da endeks yüzde 4.4 birden düştü. Endeks 3 bin 752 puan birden düşmesine sebep oldu. Gün içerisinde 80 bin 702 puana kadar düşen endeks, günü 81 bin 166 puandan kapattı. Ata Portföy Yönetim Direktörü Cem Tözge, Moody's'in açıklamalarının kafa karı- şıklığına sebep olduğunu, açıklamaların herhangi bir not artırımı gelmeyecek gibi algılanması sebebiyle satış baskı- sının arttığını ifade etti. Bazı uzmanlar da "Nefessiz yükselen borsa bir anlamda düzeltme yaptı" yorumunu yaptı

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...