Non stop Pekin-Londra

Düzenleyen:
Non stop Pekin-Londra

Ekonomi Haberleri

Bakü-Tiflis-Kars İpek Yolu hattını Türkmenistan’a kadar uzatan ve Çin’e oldukça yaklaştıran imzalar atıldı. Marmaray ve 3. Köprü’nün demir yolu hattı ile beraber kesintisiz Londra-Pekin hayali gerçek oluyor

Tarihî İpek Yolu’nun canlandırılması için Türkiye başta olmak üzere güzergâhtaki birçok ülkenin çabaları, önemli bir aşamaya geldi. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan; Pekin’den Londra’ya kesintisiz ulaşım koridoru oluşturmak için Türkmenistan Oto Taşımacılığı Bakanı Maksat Aydogduyev ve Azerbaycan Ulaştırma Bakan Yardımcısı Arif Askerov ile Aşkabat Bildirisi’ni imzaladı. Bölgedeki ulaştırma koridorlarının iş birliği içinde geliştirilmesi ve Hazar geçişlerinin kolaylaştırılması yönünde mutabakata varıldığını anlatan Bakan Arslan, şöyle konuştu: “Üretim ve zenginlik, Batı’dan Doğu’ya doğru kayıyor. Asya’da ve bölgemizde yapılan üretimleri, Batı’daki pazarlara ulaştırmak için geniş ve verimli ulaşım koridorlarına ihtiyaç var. Söz konusu ulaşım koridorunu geliştirmek için 2003’ten bu yana projelerin geliştirildiği ülkemizde; kara, demir, deniz ve hava yolu ulaşım planları, bu hedef doğrultusunda yapıyor. Pekin’den Londra’ya kadar uzanan ulaşım koridorunun önemi düşünüldüğünde, Türkiye’ye yapılan ulaşım yatırımlarının ne denli önemli olduğu daha iyi anlaşılıyor. Marmaray ve üzerinde demir yolu hattı bulunan Yavuz Sultan Selim Köprüsü, yapımı devam eden 3. Havalimanı, Bakü-Tiflis- Kars Demir İpek Yolu hattı planlanırken, uluslararası ulaştırma hedefleriyle bütünleştirmeyi de hedefledik. Türkmenistan’da imzaladığımız Aşkabat Bildirisi ile bu hedefimize bir adım daha yaklaşmış olduk.”

ÇİN DE HEYECANLI

Çin temasları sırasında açıklamalarda bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak da şunları söylemişti: “Pekin-Londra hızlı tren altyapısında Anadolu ayağı çok önemli olacak. Çin ile önemli görüşmeler yapıyoruz. Edirne-Kars Hızlı Tren Projesi’ne çok önem veriyoruz. Uzun süredir devam eden bir süreç söz konusu. Çin de yakından ilgileniyor. Bu proje için 30- 40 milyar dolar gibi büyük bir kredi paketi söz konusu olacak.”

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...