Ne gram altın ne de dolar: Uzman isim bu yılın "sürpriz" yapacak yatırımını açıkladı

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Ne gram altın ne de dolar: Uzman isim bu yılın "sürpriz" yapacak yatırımını açıkladı
Ekonomi Haberleri

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin sonuçlanmasının ardından dolar kurunda yükseliş sürerken, altın başta olmak üzere emtia fiyatlarında düşüş eğilimi görüldü. Emtia Uzmanı Haluk İzzet Mutlu seçim sonrası piyasalara ilişkin dikkat çeken yorumda bulundu. Mutlu, 'sürpriz koşucu' diyerek gümüşe dikkat çekti.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin sonuçlanmasının ardından ABD Merkez Bankası’na (Fed) ilişkin belirsizlikler ve resesyon endişeleriyle dolar ve altın başta olmak üzere piyasalarda düşüş eğilimi sürüyor. Dolar kuru ekranda yükseliş eğilimi gösterse de Kapalı Çarşı'da fiyatlar geriledi. Emtia Uzmanı Haluk İzzet Mutlu seçim sonrası piyasalara ilişkin dikkat çeken yorumda bulundu. Mutlu, 'sürpriz koşucu' diyerek gümüşe dikkat çekti.

ONS ALTIN SON İKİ AYIN DİBİNDE

Geçtiğimiz günlerde 1400 TL seviyesine kadar yükselen gram altın, ons altında görülen düşüş sonrası 1358 liraya kadar geriledi. Ons altın ise son iki ayın en düşük seviyesi 1940 dolara kadar geriledi. Ons altın Mayıs ayının başında 2 bin 50 dolar seviyesine yükselmişti.

PİYASADA MAKAS ARALIĞI KAPANIYOR

Seçim öncesinde ekranlarda 1250 TL seviyesinde olan gram altın Kapalı Çarşı'da 1.500 TL seviyesine kadar çıkmıştı. Seçimin ardından ekran ile piyasa arasındaki makas 100 TL'ye kadar geriledi. Ekranda 1280 TL civarında olan gram altın, Kapalı Çarşı'da 1370 TL'den işlem görüyor. 

Dolar kuru da seçimden önce Kapalı Çarşı'da 21-22 TL'den satılıyordu. Seçim sonrasında ekranlarda 20.40 TL rekoru kırılırken, Kapalı Çarşı'da 20.80 TL'ye çekildi. 

BU YILIN SÜRPRİZ KOŞUCUSU

Dünya Gazetesi’nden Emre Ergül’ün haberine göre, emtia uzmanı Haluk İzzet Mutlu, dolar, altın ve gümüş için dikkat çeken yorum ve analizde bulundu. Altının her durumda iyi bir yatırım aracı olacağına vurgu yapan Mutlu, dolar için yaz aylarına işaret etti. Mutlu, bu yılın sürpriz koşucusunun gümüş olabileceğini belirtti.

Mutlu şu ifadeleri kullandı:

"ALTIN KÖTÜ OLMAZ AMA NE KADAR İYİ OLUR BİLİNMEZ"

"Ons altında satış baskısı var. 2 bin dolarların üzerinde duramadığı, ABD’deki borç limiti krizi ve Fed’den gelen açıklamalardan dolayı baskı altında. Bin 910-bin 920 bandında teknik düzeltme son bulur, sonra yukarı ivme başlar. 

Altının 2023 için önemli bir yatırım aracı olduğunu düşünüyorum. Yatırımcılar portföyünde belirli miktar alıp, dolara sigorta olarak, beklemeli. 2024 için bir şey diyemem. Bunun tahmin etmek için ABD’nin beklenen resesyonunu ne kadar derin yaşayacağını görmemiz gerekir. 2024 yorumu yapmak, zar atmaya benzer, ama altın kötü olmaz, ne kadar iyi olur onu bilemeyiz.

DOLARDA STRES YAZ AYLARINDA ARTABİLİR

”Gram altında fiyatlama dolar-TL bağlantılı. Seçim öncesi bir stress vardı. Piyasaların beklediği Merkez Bankası’nın para politikasının değişip değişmeyeceği ya da politikalarının sürdürülebilirliği konusunda ikna olunması…

Kısa vadede politikalarında değişiklik beklemiyorum. Ama dönemsel olarak piyasalardaki stresi azaltacak bir şeyler olabilir. Turizmden dolayı mevsimsel avantajımız var. Dolar akışı olacak, bunun rahatlığı olabilir. Ama yaz ortasından itibaren kur stresi olabilir. Hazine ve Merkez Bankası iyi yönetirse yıl sonuna kadar sorun yaşanmaz. Belki KKM’nin şeklinin değiştirilmesi gündeme gelebilir.

GÜMÜŞ KAZANÇ ÜRÜNÜ OLABİLİR

Emtiada bu yılın sürpriz koşucusu gümüş olabilir. Ancak koşullu olarak… Belki gümüş altından ayrılıp kazanç ürünü olabilir. Şöyle anlatayım; iki şeye bakmalı… 1) Güneş enerjisi yatırımlarını takip etmek gerekiyor. Özellikle Almanya ve Çin’in… Bu, gümüş fiyatlarını etkiler. 2) Hurda gümüş dönüşümüne bakmak gerekiyor. Gümüş üretimi değil, piyasada el değiştiren gümüş yani... Geçtiğimiz yıl fiyatların artmasını engelleyen tek şey, hurda gümüş olmuştu’’

Kaynak: Dünya

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...