MÜSİAD'tan işsizlik raporu

MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak, Türkiye'nin küresel krizin geçmesini bekleyip yoluna devam etme gibi bir tercihi olamayacağını belirterek, "Geliri artırarak aktif hamlelerle pozitif ayrışmalıyız" dedi
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Nail Olpak, bütün çalışmaların ülkenin yapısını yüksek büyümeyi kaldıracak şekilde reorganize edilmesi gerektiğini söyledi. "Küresel Kriz ve İstihdam" konulu MÜSİAD Raporu'nun sunumunun yapıldığı basın toplantısında konuşan Olpak, Türkiye'nin krizin geçmesini bekleyerek ardından yoluna devam etme gibi bir tercihi bulunmadığını belirterek, "Aksine, aktif hamlelerle potansiyelini açığa çıkartıp, pozitif yönde ayrışarak, sıkıntılı bir dünyada yabancı sermayeyi nitelikli bir şekilde çekmesi ve ekonomisini acilen yeni bir patikaya oturtması gereği vardır" değerlendirmesini yaptı.
##tgvideo##
Bu aşamanın ardından Türkiye'nin büyümesinin sağlanması ve esas olarak ekonominin tümüne yayılmış bir verimlilik sıçraması beklenmesi gerektiğini dile getiren Olpak, "Ne var ki, 75 milyonluk nüfusa ve 775 milyar dolarlık iktisadi büyüklüğe sahip, orta büyüklükte bir ülke olan Türkiye için; dış rekabet, verimlilik, mali dengeler, demografi ve emek piyasası yapısı gibi mevcut veri setine göre, işsizlik sorununu tümüyle ortadan kaldırmak, mümkün görünmemektedir. Türkiye'nin işsizlik sorununu ana gündeminin dışına çıkartabilmesi için yıllık gayri safi yurtiçi hasılasını (GSYH) en az 1.5 trilyon dolara çıkarması gerekmektedir" dedi. Olpak, Fitch'in, Türkiye'nin notunu 'yatırım yapılabilir ülkeler' seviyesine çıkarmasıyla oluşan yeni durumun daha etkin idare edilmesi ve liradaki aşırı değerlenmeye izin verilmemesi gerektiğini bildirerek "Bugün ülkenin ihtiyacı olan, ne aşırı değerli Türk Lirası ne de değersiz bir Türk Lirası'dır" dedi. Nail Olpak, hatırı sayılır istihdam oluşturacak bir alan olarak doğrudan yabancı yatırımlar alanına da vurgu yaparak "Doğrudan yabancı yatırımlar ülkemiz için istihdamın yanı sıra, aynı zamanda bilgi transferi, ihracat ve katma değer artışı anlamına gelmektedir" dedi.
Genel Başkan Nail Olpak, emek piyasası reformuna ilişkin ikinci faktörün eğitim konusu olduğunu, bununla beraber Türkiye'nin rekabet gücünü artıracak, orta gelir tuzağından ülkeyi kurtaracak unsurun eğitim yatırımları, bunun bir ayağının da mesleki eğitim olacağı tespitinde bulundu.