Bakan Yumaklı müjdeyi verdi: Mülkiyet sorunu olana da destek

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Bakan Yumaklı müjdeyi verdi: Mülkiyet sorunu olana da destek

Ekonomi Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Yumaklı, Meclis komisyonunda yaptığı konuşmada mülkiyet ve mirasçılık problemi olan üreticilerin de tarımsal destek kapsamına alınacağını müjdeledi. Yumaklı bu yılki ödeme miktarının da 63,4 milyar TL olduğunu bildirdi.

HABER MERKEZİ ANKARA - Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yaptığı açıklamada, mülkiyet ve mirasçılık problemleri sebebiyle desteklerden faydalanamayan üreticilerin de bundan sonra tarımsal desteklerden yararlanacakları müjdesini verdi. Yumaklı kayıtlılık ve tarım sayımıyla ilgili de, “Yeni politikamızın vazgeçilmez bir sacayağı olarak TÜİK ile imzaladığımız protokol kapsamında, tarım sayımı 2026 yılı sonuna kadar tamamlanacak” dedi.

TMO ALIM REKORU KIRDI

Fiyat istikrarını sağlamak için TMO, ÇAYKUR, TÜRKŞEKER, TİGEM ve ESK ile üreticilerin yanında olduklarını belirten Yumaklı, “TMO alım noktası sayısını 510’dan 614’e çıkardık. Önceki yıllarda 110 bin ton olan günlük hububat alım miktarını bu yıl 250 bin tona çıkardık. Böylelikle TMO tarihindeki alım rekorunu kırdık. 12,9 milyon ton hububat, 1 milyon 200 bin ton mısır aldık. Alımlarda üreticilerimize 93 milyar TL ödedik, devam eden alımlarla birlikte bu yıl üreticilerimize 108 milyar TL ödemiş olacağız” diye konuştu.

HEPSİ YERLİ ŞEKER PANCARI

Pancar üretiminin de geçen yıla göre yüzde 17 artışla 22,5 milyon tona ulaşacağını söyleyen Bakan Yumaklı “Arz ve talep dengesini sağlamış olacağız. Üreticilerimize bugüne kadar 5,4 milyar TL destek ve avans ödemesi yaptık, alımlar bittiğinde bu yaklaşık 16,9 milyar TL’ye ulaşacaktır. Böylece ülkemizde tüketilen şekerin yüzde 100’ünü yerli şeker pancarından karşılamış olacağız” açıklamasını yaptı.

ET VE SÜT FİYATLARI TAKİPTE 

Çay üretimiyle ilgili de bilgi veren Yumaklı, “Bu yıl 146 bin üreticiden yaklaşık 592 bin ton ürün alarak 6,5 milyar TL ödeme yaptık. Yaş çay rekoltesinin 1 milyon 350 bin ton olmasını bekliyoruz” dedi.

TİGEM işletmelerinde tüm zamanların en yüksek üretim rakamına ulaştıklarını belirten Yumaklı, sertifikalı hububat tohum üretimini geçen yıla göre yüzde 60 arttırarak 2023’te 223 bin tona çıkardıklarını, bunun toplam hububat tohumu kullanımının yüzde 25’ine tekabül ettiğini söyledi. Yumaklı, kırmızı et ve süt piyasasını düzenlenme noktasında fiyatların da yakından takip edildiğini ifade etti.

YENİ TEŞVİKLER GÜNDEMDE

Bakan Yumaklı tarımsal desteklerle ilgili ise “2003-2022 döneminde çiftçilerimize 2022 fiyatlarıyla toplam 803 milyar TL destekleme ödemesi yaptık. 2023 sonu itibarıyla ödenecek tutar 63,4 milyar TL olacak” dedi. Kırsal kalkınmanın önemine işaret eden Yumaklı, “IPARD-3 programını da yakın zamanda yeni desteklerle başlatıyoruz. 42 ilimizde uyguladığımız destek programını, 81 ilimizin tamamına yayacağız. Bu dönemde yumurta işleme, yem bitkisi yetiştiriciliği, kanatlı ve yumurtada organik üretim, kırsal alanlarda kamu altyapı yatırımları gibi yeni sektörleri de destekleyeceğiz” bilgisini paylaştı.

43 BİN 317 KÜÇÜKBAŞ DAĞITTIK

Deprem bölgesinin tarımsal hasılanın yüzde 15’ine, tarım arazilerinin yüzde 17’sine, sulanan alanların yüzde 14’üne, büyükbaş varlığının yüzde 13’üne, küçükbaşın da yüzde 18’ine sahip olduğunu belirten Yumaklı, zararın 24,1 milyar TL düzeyinde olduğunu kaydetti. Yumaklı şöyle konuştu: “43 bin 317 küçükbaş, 549 bin 105 kanatlı ve 26 bin 318 arılı kovan verdik. 5.804 büyükbaş dağıtımına ise devam ediyoruz. Bölgedeki 140 baraj ve göletimizin 24’ünde oluşan hasarın onarımını sürdürüyoruz.”

ULUSAL SU KURULU GELİYOR

İşlenmeyen tarım arazilerini üretime kazandıracaklarını belirten Bakan Yumaklı, “Su kaynaklarının etkin yönetim ve verimli kullanımının sağlanması, arz ve talep dengesinin temini için Ulusal Su Kurulunu oluşturacağız” dedi. Yumaklı, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünce (DSİ) 2024’te 53 baraj, 15 HES, 20 gölet ve bent, 65 sulama tesisi, 16 içme suyu tesisi, 314 taşkın kontrol tesisi, 2 atık su tesisi, 19 yer altı depolaması ve suni besleme, 23 arazi toplulaştırma projesi olmak üzere toplam 527 tesisi tamamlayacaklarını söyledi.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...