Muhalefet eleştirdi ama TOKİ'ler sağlam

- Güncelleme:
Muhalefet eleştirdi ama TOKİ'ler sağlam

Ekonomi Haberleri

Sürekli muhalefetin eleştirilerine maruz kalan TOKİ’nin yaptığı konutların güvenliği son depremle bir kez daha görüldü. TOKİ, Kahramanmaraş merkezli depremin yaşandığı 10 ilde inşa edilen 133 bin 759 konutun, depremlerden yapısal hasar görmediğini açıklarken, il valilikleri bu evlerde oturma izni verdi.

Haber Merkezi ANKARA - Dar gelirli vatandaşlar için 20 yılı aşkın süredir sosyal konutlar üreten TOKİ, kentsel dönüşümlerle de il ve ilçelerde güvenli konutlar inşa ediyor. 2002’den bu yana 1 milyon 180 bin konut üreten TOKİ, bugüne kadar deprem olan illerde 133 bin 759 konut inşa etti. Son deprem Kahramanmaraş başta olmak üzere çevre 10 ilde birçok binanın yıkılmasına yol açarak, binlerce vatandaşın hayatını kaybetmesine neden oldu. Ancak deprem felaketi yaşanan bölgedeki 134 bine yakın TOKİ konutu ayakta kaldı. Depremzede şehirlerin vali ve kaymakamlarına, TOKİ sakinlerinin evlerine girebileceğini belirten yazı gönderildi. 

Muhalefet eleştirdi ama TOKİ'ler sağlam

ÖNCE DAVA SONRA SAHİPLENME

Hem deprem tehlikesine karşı büyük bir güven sağlayan hem de dar gelirli vatandaşları ev sahibi yapan TOKİ sık sık muhalefetin eleştirilerine maruz kalıyor. Son olarak ‘İlk Evim İlk İş Yerim Projesi’ne yönelik eleştirilerde bulunan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, binlerce kişiye ev umudu olan projeyle ilgili sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımlarla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı hedef almıştı. Projenin hiç bitmeyeceğini iddia eden Kılıçdaroğlu “Konut meselesi gündemde. Defalarca ısıtılıp ısıtılıp insanımızın önüne konmuş bir proje” ifadelerini kullanmıştı. CHP öncesinde de bir çok TOKİ projesine karşı çıkmıştı. Riskli binaların yıkımını ve kentsel dönüşümü sağlayan 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun ile 5998 sayılı kanunun iptali için Anayasa Mahkemesine giden CHP, İstanbul’da 2009 yılında yıkılan Bayrampaşa Cezaevinin yerine 2.275 konut projesinin durdurulması için dava açmıştı. Yıkılan Bayrampaşa Cezaevinin yerine 2.275 konut, 300 yatak kapasiteli devlet hastanesi, eğitim, otopark, alışveriş merkezi, sosyal donatı ve yeşil alanların yapılmasına ilişkin imar planı, 2011’de AK Parti yönetimindeki İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından kabul edilmişti. Açılan davalar yıllarca sürdü ancak konutlar tamamlanarak hak sahiplerine teslim edildi. Mahkemelerden aksi karar çıkmasına karşın CHP’nin kamu yararı olmadığını savunduğu konutların tamamlanması sonrasında İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu “Bayrampaşa İsmetpaşa Mahallesi kentsel dönüşüm projesi tamamlandı. 2.270 ailemiz artık güvenli konutlarda yaşayacaklar” demişti. 

Muhalefet eleştirdi ama TOKİ'ler sağlam

‘KÖTÜ MALZEME’ ELEŞTİRİSİ

CHP Grup Başkan Vekili Özgür Özel, Meclis’te yaptığı basın toplantısında TOKİ’nin yaptığı konutlarda kötü malzeme kullanıldığı iddiasını dile getirmiş “AK Parti, ucuz ev diye vereceklerini kalitesiz, kötü ve zamanında vermedi. Bu seferki sınavdan bunlar yine kalır” demişti. CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın da “Dağ fare doğurmuştur. Türkiye’nin derinleşen konut sorununa çözüm olamayacaklar” görüşünü savunmuştu. İzmir’de Karabağlar Belediye Başkanı CHP’li Muhittin Selvitopu’nun 2019 yılından beri Uzundere’de yapılacak olan TOKİ konut projesi planlarına çeşitli gerekçelerle karşı çıkması ev sahibi olma hayali kuran dar gelirli aileleri isyan ettirmişti. Vatandaşlar “Selvitopu ‘konut ihtiyacı yok’ diyor. O zaman bizim niye evimiz yok?” sözleriyle tepkilerini dile getirmişti. 

ÖNCELİK DEPREM YÖNETMELİĞİ 

TOKİ tarafından yaptırılan inşaatlarda öncelikle yerinde zemin etüt raporu çıkartılıyor. Özellikle deprem bölgesi olan alanlarda çok katlı bina yerine 4-5 katlı binalar yapan TOKİ, konutlar için başta Deprem Yönetmeliği olmak üzere yürürlükteki tüm ilgili kanun ve yönetmeliklere göre projelendirilme çalışması yapıyor. İmalatlar ise bu projeler doğrultusunda yapım tekniklerine uygun olarak gerçekleştiriliyor. TOKİ, 20 yılda 1 milyon 180 bin konut, 1.395 okul, 20 üniversite, 997 spor salonu, 44 kütüphane, 215 yurt/pansiyon, 340 kamu hizmet binası, 269 hastane, 99 sağlık ocağı, 1485 ticaret merkezi, 922 cami, 20 stadyum yaptı.

GAZİANTEP İLK SIRADA

TOKİ; Kahramanmaraş’ta 5.545, Hatay’da 8.018, Osmaniye’de 3.323, Malatya’da 20 bin 605, Şanlıurfa’da 17 bin 261, Diyarbakır’da 20 bin 912, Gaziantep’te 27 bin 947, Adıyaman’da 7.065, Adana’da 21 bin 154, Kilis’te ise 1.929 konut üretti. 

TÜNEL KALIP SİSTEMİ

TOKİ, binalarda uyguladığı ‘radye temel’, ‘tünel kalıp taşıyıcı sistem’, ‘yüksek beton dayanımı’ gibi depreme karşı çözümlerle binada oluşacak sarsıntıyı ve dolayısıyla hasarı en aza indiriyor. 

TOKİ SAKİNLERİ: ALLAH RAZI OLSUN

Kahramanmaraş:  Akdeniz, Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu Bölgelerindeki 10 ili etkileyen depremler, TOKİ konutlarında hasara yol açmadı. Kahramanmaraş’ın Onikişubat ilçesi Saçaklızade Mahallesi’nde 2010’da TOKİ’nin yaptığı 350 konutta hiçbir zarar olmadığı öğrenildi. Vatandaşlar “Yaklaşık 13 yıl oldu TOKİ’de oturuyoruz. Allah’a çok şükür bir sıkıntımız yok. Sallandı ama sapasağlam, hiçbir çatlak dahi yok” dedi. Yapısal olarak konutların sağlam olduğuna dikkat çeken vatandaşlardan Ali Şahan “Oturuma müsait bir yer burası. Sabah depremden önce yüksek bir sesle ayağa kalktık. Bir de kırmızı bir şey ateş gibi o görüntü, gürültü ile binamız gitti geldi. Ama çok şükür bizim binalarımızda hasar yok” diye konuştu. 

Adana: Adana’nın merkez Seyhan ilçesi Yeşiloba Mahallesi’nde 2008’de yaptırılan 730 konuttan birinde ailesiyle yaşayan Tarık Yavuz, söz konusu iki büyük deprem sırasında evde olduklarını, binada ve evin içinde bir hasarın olmadığını ifade etti. Yavuz “Buradaki TOKİ’de oturan kimse ‘Evimde camım, televizyonum düştü’ demez. Hiçbir zararımız yok. Depremden iki gün sonra gelip binaları kontrol ettiler. Kontrol sonucunda binalarımızda hiçbir sorunun olmadığını söylediler. Evin içinde bir zarar olmayınca dışarı çıkma ihtiyacı da duymadık” dedi.

Hatay: Hatay’ın İskenderun ilçesindeki 1.053 dairelik toplu konutun sakinlerinden Cemil Çengel “Hayatımda böyle bir şey yaşamadım ama elhamdülillah binalarımız yıkılmadı. TOKİ’nin konutları gerçekten sağlammış, buna inandım” açıklamasını yaptı. Halil Çiçek ise “TOKİ’nin evleri gerçekten sağlam. Kim yapmışsa Allah razı olsun” dedi. Ahmet Özceylan ise üç aylar orucuna niyetlenmek için kalkmasından bir süre sonra depremin başladığını dile getirerek, şunları anlattı: Salona adım atarken kendimi yerde buldum. TOKİ evlerinde şu anda herhangi bir sorun yok.

Osmaniye: Osmaniye’de TOKİ konutlarının bulunduğu Vatan Mahallesi’nin muhtarı Baki Bayram, evlerinde ve bloklarda sıkıntı olmadığını söyledi. Bayram “TOKİ’nin üst düzey yöneticileri de geldi. Depremin etkilediği 10 ili de kontrol etmişler, 10 ilde de TOKİ’lerde ciddi bir hasar görmediklerini, buradaki evlerde de bir şey olmadığını söylediler” dedi. Ali Göktürk ise Osmaniye’deki TOKİ konutlarını gezdiğini belirterek, şöyle devam etti: Hiçbirinde tek bir çatlak yok. TOKİ’nin yanındaki ve altındaki binalar ise oturulamaz hâlde.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...