Moody's'ten Rusya açıklaması

Moody's'ten Rusya açıklaması

Ekonomi Haberleri

Moody's, Rusya'nın kredi riskinin yeni yaptırım tehditleri ve izlenen para politikasına rağmen iyileşme gösterdiğini bildirdi.

Moody's'in resmi sitesinde yer alan açıklamada, Rusya'nın temerrüde düşme olasılığının son dönemde azalma gösterdiği belirtildi. Açıklamada, "Rusya'nın kredi riskinin yeni yaptırım tehditleri ve Rusya Merkez Bankasının politika faiz oranını yüzde 17'den yüzde 15'e düşürmesine rağmen iyileşme gösterdiği" vurgulanırken, ülkenin hala gerileyen petrol fiyatları nedeniyle zor durumda olduğuna işaret edildi.


Moody's açıklamasında, Ukrayna'da devam eden çatışmalar ve ekonomik yaptırımların, Rusya'nın temerrüt olasılığını yüzde 0,69 çıkarttığı, bunun Ukrayna ve Yunanistan'ın ardından en yüksek temerrüt olasılık olduğu kaydedildi.


Raporda, ayrıca Rusya'nın yabancı döviz rezervlerinin Aralık 2014'de yüzde 8 azalarak son 5 yılın en düşük seviyesine gerilediği ileri sürüldü. Öte yandan, politika faizindeki indirimin rubleyi biraz güçlendirmesine karşın, rublenin son birkaç aydır uğradığı değer kaybının enflasyonu geçe Ocak'ta yüzde 15'e çıkarttığı görüşüne yer verildi. Rusya Merkez Bankasının en son geçen hafta güncellediği enflasyon hedefi ise yüzde 5,5 seviyesindeydi.


Moody's, 5 Şubat'ta yapılan bir başka açıklamayla, Rusya'nın yapılandırılmış finansman teminatlarının görünümünü "durağan"dan, "negatif"e çevirmişti. Rusya ekonomisinin 2015 yılında, yüzde 5,5 küçüleceğini öngören Moody's, ülkedeki işsizliğin yıl sonunda yüzde 7'ye yükselmesinin beklendiği bildirmişti.


Moody's, 16 Ocak'ta ise Rusya'nın kredi notunu "Baa2"den "Baa3"e düşürmüş, karara gerekçe olarak da petrol fiyatlarındaki gerileme ve döviz kuru şokunun halihazırda düşük olan büyüme beklentilerini daha da zayıflatmasını göstermişti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...