Moody’s’ten darbecilere tokat

Düzenleyen:
Moody’s’ten darbecilere tokat

Ekonomi Haberleri

Moody’s’in Türkiye'nin “Baa3” ile “yatırım yapılabilir” seviyede bulunan kredi notunu teyit etmesinin darbecilere verilmiş en güzel cevap olduğunu belirten uzmanlar, kararın ekonomiye ivme kazandıracağını ifade ediyor

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimden sonra Türkiye’nin kredi notunu düşüren uluslararası derecelendirme kuruluşu S&P’nin (Standard & Poor's) ardından gözler Türkiye’yi ‘yatırım yapılabilir’ seviye olan Baa3’le derecelendiren Moody’s’e çevrilmişti. Kuruluş, ekonomi yönetiminin de görüşlerine paralel olarak Türkiye’nin notunu cuma akşamı teyit ettiğini açıkladı. Uzmanlar, kararla birlikte borsada yükseliş, döviz kurlarında da aşağı yönlü hareket olacağını belirtirken, kararın darbecilere verilmiş en güzel cevap olduğuna dikkat çekti. Birçok reyting kuruluşu darbe girişiminin hemen ardından yapılacak değerlendirmenin sağlıklı olmadığını söylemesine rağmen S&P’nin manidar bir şekilde not düşürdüğüne dikkat çeken Odak Döviz Kıymetli Madenler Anonim Şirketi Genel Müdürü Bilal Doğan, “S&P ön yargılı, objektif olmayan bir yaklaşımla hiç de adil olmayan bir şekilde Türkiye'nin kredi notunu düşürdü. Ancak Moody’s gördüğünüz gibi kredi notunu değiştirmeyerek, ‘yatırım yapılabilir’ konumunu koruduğunu teyit etti. Bu aslında Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, Başbakanımız Binali Yıldırım'ın daha önce ifade ettikleri gibi FETÖ ve üniformalı çetelerine ve bunların dışardan destekçilerine verilmiş en güzel cevaptır. Bu darbecilere, darbe heveslilerine vatan hainlerine vurulmuş en büyük tokattır” dedi.

YATIRIMLAR KATLANIR

Moody’s’in bu kararıyla mevcutta zaten devam eden yatırımların katlanarak süreceğini dile getiren Doğan, “Yatırımlar hız kesmeden artarak devam edecek. Kararla birlikte borsanın yükseleceğini, döviz kurlarının aşağı hareket edeceğini şimdiden söyleyebiliriz. İlk mesai gününde borsada yükseliş, döviz kurlarında düşüş bekliyoruz. Öte yandan petrol fiyatlarındaki düşüşün de ekonomik istikrarı destekleyeceğini söyleyebiliriz” ifadelerini kullandı.

FITCH DE NOTU DEĞİŞTİRMEZ

19 Ağustos'ta diğer kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'in de vereceği kararın aynı yönde olmasını beklediğini dile getiren Doğan, notun teyit edileceğini söyledi. Ülkelerin artık reyting kuruluşlarını da çok dikkate almadığını sözlerine ekleyen Doğan, “Birçok uluslararası yatırımcı artık bu reyting kuruluşlarını ciddiye almıyor. Zaten bu veriler her gün ülkelerin merkez bankaları, hazine müsteşarlıklarının bankalarının verilerinde yayınlanıyor” dedi. 

DÖVİZ REZERVİNDE SIKINTI YOK

Türkiye’nin döviz rezervinde herhangi bir sıkıntı olmadığının altını çizen Doğan, “Bugün Merkez Bankası’nın 101 milyar 827 milyon dolara dolarlık döviz rezervi var. Bu başarısız darbe girişiminden sonra herhalde S&P Türk halkının bankalara koşup, bankalarda ya da ATM’lerin önünde kuyruklar oluşturmasını bekledi. Ama bütün dünya gördü ki tam tersine Türk halkı cebindeki dövizi bozdurup, mevduat olarak bankalara yatırdı” dedi. Doğan, S&P’nin vermiş olduğu kredi notlarının Türkiye’yi etkilemeyeceğini vurguladı.

"NOTUN ARTMASINA ENGEL OLDULAR"

Başbakanlık Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı Arda Ermut, Moody’s’in 2014'teki son not güncellemesinde Türk ekonomisinde kırılgan noktalar olarak gördüğü cari açık, büyüme ve reformlar gibi dinamiklerin hepsinde bugün son derece önemli aşamalar kaydedildiğini vurgulayarak, “Eğer darbe girişimi olmasaydı tam aksine bir not artışı beklemek gayet normaldi. Türkiye, 2014 Nisan'dan sonra Moody’s’in belirtmiş olduğu kırılganlıklar noktasında daha güçlü bir konuma ulaştı. Ülkemiz, G20 ve OECD ülkeleri arasında Gayri Safi Yurtiçi Hasılası en hızlı büyüyen ülkelerden biri konumunda bulunuyor. Özellikle 2014 yılının sonu itibarıyla yapısal reform sürecine ivme kazandırılmış, 'Öncelikli Dönüşüm Eylem Planları ve Hükümet Eylem Planları' hızla hayata geçirilmiş ve netice alınmaya başlanmıştır. Yurt içi tasarruf oranı makro ihtiyati tedbirler sayesinde artırılmış ve Türkiye’yi dış şoklara açık hale getiren cari açık istikrarlı bir şekilde düşüş göstermiştir” dedi. 

 

 

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...