Moody's'in kararını dikkate alan yok

Düzenleyen:
Moody's'in kararını dikkate alan yok

Ekonomi Haberleri

Türk bankaları, yurt dışından yaklaşık 3 milyar dolarlık fon sağladı. Bu kaynak, içeride hem ihracat hem de büyümenin finansmanında kullanılacak

Moody’s’in not indiriminin ardından “Türkiye’ye yabancı ilgisinin azalacağı” yönündeki “kriz tellalı” söylentiler iflas etti. Vakıfbank ve Yapı Kredi Bankası, yurt dışından milyar dolarlık fon temin etmeyi başardı. Vakıfbank, Moody’s’in Türkiye’nin kredi notunu yatırım yapılabilir seviyenin altına çektiği dönem içerisinde, 835 milyon dolar sendikasyon kredisi, 890 milyon dolar da seküritizasyon işlemi olmak üzere, yurt dışından toplam 1 milyar 725 milyon dolar fon sağladı. Böylelikle yıl başından bu yana Vakıfbank’ın yurt dışından sağlamış olduğu toplam fon tutarı 4 milyar dolar seviyesine yükseldi. Vakıfbank Genel Müdürü Halil Aydoğan, bu kredilerin Türkiye ekonomisine, Türk bankacılık sektörüne ve Vakıfbank’a duyulan güveni bir defa daha teyit ettiğini dile getirdi. Aydoğan, şunları kaydetti: “Yeni kaynak olarak temin edilen söz konusu işleme, kredi derecelendirme kuruluşu Fitch tarafından, ülkemizde verilebilecek en yüksek not olan ‘A-’ notu verilmiştir. Uzun vadeli ve uygun maliyetli yurt dışı kaynak temin ederek reel ekonomimizi desteklemeye devam edeceğiz.”

MALİYET ÇEYREK PUAN ARTTI

Yapı Kredi bankası da 1 milyar 150 milyon dolar sendikasyon kredisi temin etti. 14 ülkeden 33 bankanın katılımıyla sağlanan sendikasyon kredisi, 233 milyon 500 bin dolar ve 817 milyon 250 bin avro olmak üzere, iki ayrı döviz cinsinden temin edildi. 367 gün vadeli alınan sendikasyon kredisinin maliyeti, libor + yüzde 1,10 ve euribor + yüzde 1 olarak gerçekleşti. Bu oranlar, Moody’s’ten önce İş Bankasının kullandığı kredinin maliyetine göre çeyrek baz puan yukarıda gerçekleşti. Yapı Kredi Üst Yöneticisi Faik Açıkalın, sendikasyon kredisi ile fonlama kaynaklarının çeşitlendirilmesinde istikrarlı ve başarılı performanslarını sürdürdüklerini dile getirdi. Açıkalın, şunları kaydetti: “Global ve yerel ölçekte piyasaların dalgalı olduğu bu dönemde sağladığımız sendikasyon kredisi, Türkiye ekonomisine ve Yapı Kredi’ye duyulan güvenin önemli bir göstergesi niteliğinde. Yapı Kredi olarak yılbaşından bu yana 2 milyar 650 milyon dolarlık sendikasyon kredisi sağlamış olduk. Sendikasyon ve diğer finansal enstrümanları kullanarak ihracatı ve ülke ekonomimizi desteklemeye devam edeceğiz.”

BORSADA DA HİSSELERİ TOPLADILAR

Yabancı yatırımcı, Borsa İstanbul’da ağustos ayından sonra eylülde de net alım tarafında yer aldı. Analistler, Moody’s kararı sonrası yabancı yatırım bankalarının Türkiye’ye ilişkin “ağırlık artır” raporlarının sayısının arttığını, döviz kurlarındaki yükselişin borsayı ucuzlattığını, Türkiye’deki bu düşük varlık fiyatlarının iştah kabarttığını belirtiyor. Yabancı yatırımcıların eylül ayında 205 milyon doları bulan alışları, banka hisselerinde yoğunlaşırken; 99,4 milyon dolarlık net alımla en çok Garanti Bankası hissesi tercih edildi. Onu 46,8 milyon dolar ile Emlak Konut GYO, 33,4 milyon dolar ile Vakıfbank, 32,3 milyon dolar ile Akbank ve 28,9 milyon dolar ile Halkbank izledi. Ereğli, Turkcell, Şişecam, Türk Hava Yolları ve BİM’de yabancı çıkışı gözlendi.

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...