Mobil enerji konteyneri afette imdada yetişecek

- Güncelleme:
Mobil enerji konteyneri afette imdada yetişecek

Ekonomi Haberleri

Depremlerin ardından yaşanan elektrik kesintileri eleştirilere konu olurken, bu sorunun çözümü için önemli bir adım atıldı.

CEVDET FIRAT AYDOĞMUŞ'UN HABERİ - Güneş enerjisi alanında faaliyet gösteren ‘OzEnergy’, enerji depolama alanında 130 yıllık deneyime sahip Alman firması Exide Technologies ile iş birliğine gitti. İş birliği ile Türkiye’de enerji depolama alanında 25 milyar dolarlık batarya yatırımının önü açıldı. İki firma, Türkiye’nin yanı sıra Avrupa’nın birçok ülkesinde de birlikte çalışacak. Türk firma mühendislik hizmetlerini üstlenirken, Alman firma da teknolojisini kullanacak. İmzalanan protokol ile enerji depolama alanında yeni teknolojiler hizmete sunulacak. Bunlardan biri de enerji depolama konteyneri olacak. Enerji depolama konteynerleri ile deprem ve sel gibi doğal afetlerin hemen ardından o bölgeye kesintisiz enerji sağlanacak. Herhangi bir ilde üretilen enerji, şebekeye gerek duyulmaksızın taşınarak başka bir şehirde kullanılabilecek.

5 YILDA KENDİNİ AMORTİ EDİYOR

OzEnergy Yönetim Kurulu Üyesi Fatih Serkan Albayrak “Afet zamanlarında, mobil olarak her bölgeye enerji depo sistemi getirip bir de ek olarak güneş enerjisi santrali kurarsanız, elektrik ihtiyacını gündüz güneşten elektrik üreterek, gece de depolamadan elektriğinizi kullanarak karşılayabilirsiniz. Güneş olduğu sürece depolama sistemi şarj olur. Özellikle elektrikli araçlar Almanya’da çok yaygınlaştı. Almanya’da mobil konteyner sistemleri çıktı. Akşam bir mahalleye bu mobil konteyner depo sistemi geliyor. Herkes elektrikli aracını bu enerji depolama çözümü olan konteynerden şarj edebiliyor. Enerji depolama teknolojileri ile Türkiye’de afet anında kesintisiz elektrik sağlanması için bu altyapı ve hizmetlerin de sağlanması elzem. Özellikle enerji depolama maliyeti 5 yılda kendini geri ödediği için tüm dünyada ve Türkiye’de çok sayıda yatırımcı tarafından tercih edilecek bir yöntem olarak görülüyor. EPDK rakamlarına göre, Türkiye’de 2022 sonu itibariyle 2.753 enerji depolamalı rüzgâr ve güneş projesi için başvuru yapıldı. Bu başvurulara karşılık, enerji depolamalı yatırımlar için tahsis edilebilecek kapasitenin 30 bin megavat düzeyinde olacağı ve bunun da 40-45 milyar dolar düzeyinde bir yatırım anlamına geleceği açıklandı” diye konuştu. Albayrak, söz konusu kapasite kapsamında enerji depolama alanında yaklaşık 25 milyar dolar yatırım beklendiğini ifade etti. OzEnergy Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Koç da yapılacak üretimlerle enerjide dışa bağımlılığın azalacağına dikkat çekti. 

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...