Mısır karıştı, akaryakıt zammı kapıda

- Güncelleme:
Mısır karıştı, akaryakıt zammı kapıda

Ekonomi Haberleri

Dünyanın en büyük petrol geçiş yollarından biri olan Süveyş Kanalı'na ilişkin belirsizliğin artması, Türkiye ekonomisini de etkiledi.

Mısır'da yaşanan siyasi gerilim, askeri darbenin ardından da devam ederken, dünyanın en büyük petrol geçiş yollarından biri olan Süveyş Kanalı'na ilişkin belirsizliğin artması, Türkiye ekonomisini de etkiledi. Uluslararası yatırımcılar, Mısır'daki olayları dünyanın en büyük petrol geçiş yollarından biri olan Süveyş Kanalı'na ilişkin belirsizlik olarak algılayınca, Türkiye'nin de gösterge olarak kullandığı Brent türü ham petrolün varil fiyatı bir haftada 5 dolar yükselerek 107 dolara çıktı. Brent petrol sadece dün Mısır ordusunun Süveyş ve Sina kentlerinde sıkıyönetim ilan etmesiyle 1.5 dolar birden yükseldi. nbsp;Petroldeki artışın kalıcı olması durumunda petrol ihtiyacının yüzde 90, doğalgazının ise tamamına yakınını ithal eden Türkiye ekonomisi hem enflasyon hem de cari açıktan çifte darbe yiyecek. Petrol fiyatları doğalgaz ithalat maliyetlerine de yansıdığı için sadece akaryakıt değil, elektrik fiyatlarını da artırıyor. Bu da üreticinin maliyetini artırdığı için ekonominin tamamına zam olarak yansıyor.
Petroldeki son artışın ardından gözler öncelikle Tüpraş'a çevrildi. Koç Grubu'nun işlettiği Türkiye'nin tek rafinerisi, akaryakıt fiyatlarını küresel petrol fiyatlarına bağlı otomatik olarak belirliyor. Tüpraş 5 işgününde dünya petrol fiyatları ve Türkiye'deki dolar kurunun artış ya da azalmasının yüzde 3'ü geçmesi durumunda akaryakıt fiyatlarında indirim ya da zam yapıyor. Tüpraş'ın kullandığı hesapla bakıldığında, rafinerinin maliyetinin son bir haftada yüzde 6 arttığı görülüyor. Bu yüzden akaryakıt fiyatlarına zam bekleniyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...