Asgari Ücret Komisyonu ikinci toplantısı sona erdi

Düzenleyen:
- Güncelleme:

Ekonomi Haberleri

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nda ikinci toplantı sona erdi. Toplantının ardından ilk açıklama TÜRK-İŞ Genel Sekreteri Kavlak'tan geldi. Kavlak, "Toplantıda bir rakam gelmedi. İnşallah son toplantıda gelir" dedi. Bakan Bilgin'in de açıklama yapması bekleniyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının ev sahipliğinde, 7 Aralık'ta ilk toplantısını yapan Asgari Ücret Tespit Komisyonu bir kez daha bir araya geldi. Milyonlarca kişiyi ilgilendiren yeni asgari ücreti belirleme çalışmalarında süreç devam ediyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının ev sahipliğinde, 7 Aralık'ta ilk toplantısını yapan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, ikinci toplantısını bugün yapıldı. Basına kapalı yapılan toplantı yaklaşık 2,5 saat sürdü.

KAVLAK: TOPLANTIDA BİR RAKAM GELMEDİ

TÜRK-İŞ Genel Sekreteri Pevrul Kavlak, yaklaşık 2 buçuk saat süren toplantıda Hazine ve Maliye Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı ve Türkiye İstatistik Kurumundan (TÜİK) görevlilerin sunumlar yaptığını belirterek, “Arkadaşlarımız sunumlarını yaptılar, biz de notlarımızı aldık. Ekstra bazı bilgileri kendilerinden talep ettik. Bugün bu sunumlarla ilgili değerlendirmeyi Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu yönetimi ile yarın sabah görüşüp kamuoyuna bilgilendirme yapacağız. Üçüncü toplantı hakkında henüz tarih belirleyemedik. Talep ettiğimiz sunumların gelmesini bekliyoruz. Muhtemelen önümüzdeki haftaya sarkar. Eğer gerekirse sizin bilginiz dahilinde dördüncü toplantıyı gerçekleştiririz. Toplantıda herhangi bir rakam konuşulmadı. Bundan sonraki son toplantı mı olur bilmiyorum ama herhalde bu konu son toplantıda konuşulur” diye konuştu.
Kavlak, TÜİK’ten istenilen sunumların bir kısmının gelip, bir kısmının gelmediğini belirtti.

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Genel Sekreteri Akansel Koç ise, raporların değerlendirildiğini bildirerek, “Birkaç ek bilgi istedik, onlar da geldiğinde hem sizlerle hem de kamuoyu ile paylaşıp nihai karar için tekrar bir araya geleceğiz” ifadelerini kullandı.

GÖZLER 3. VE 4. TOPLANTIDA

2023 asgari ücrette şimdi gözler 3. ve 4. son toplantıya çevrildi. Bir sonraki Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantısının tarihi ise henüz belli değil. 4. toplantı sonucunda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 2023 yeni asgari ücreti açıklayacağı tahmin ediliyor.

BAKANLIK ANKETİNDEN 7 BİN 845 LİRA ÇIKTI

İlk toplantıda, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yaptırdığı asgari ücret anketini taraflarla paylaşmış, ankette işçi ya da işveren olmayan çeşitli mesleklerdekilerin 2023 yılı asgari ücreti için ortak beklentisinin net 7 bin 845 lira olduğu belirtildi. 

ASGARİ ÜCRET NET 5 BİN 500 LİRA

Asgari ücret, bir işçi için aylık brüt 6 bin 471 lira, vergiler ve kesintiler düştüğünde net 5 bin 500 lira 35 kuruş olarak uygulanıyor.

Asgari ücretin işverene toplam maliyeti, bir işçi için 7 bin 603 lira 43 kuruş. Bunun 6 bin 471 lirası brüt asgari ücret, 1003 lira 1 kuruşunu sosyal güvenlik primi, 129 lira 42 kuruşunu işveren işsizlik sigorta fonu oluşturuyor.

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...