Merkez'de Boğaziçi ekolü: Erkan'ın A takımına tam not

- Güncelleme:
Merkez'de Boğaziçi ekolü: Erkan'ın A takımına tam not

Ekonomi Haberleri

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan’ın yeni yardımcıları Osman Cevdet Akçay, Fatih Karahan ve Hatice Karahan oldu. Borsa İstanbul atama haberleriyle yükselişe geçerek 7.000 puan ile tüm zamanların rekorunu kırdı. Atamalar ekonomistlerden de tam not aldı. “Liyakat” vurgusu yapılırken, Merkez Bankası için büyük bir adım olarak nitelendirildi.

CEVDET FIRAT AYDOĞMUŞ'UN HABERİ - Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın gece yarısı kararnamesiyle Merkez Bankası'nın üç başkan yardımcısı Emrah Şener, Taha Çakmak ve Mustafa Duman görevden alındı. Yerlerine Osman Cevdet Akçay, Fatih Karahan ve Hatice Karahan atandı.

Edinilen bilgilere göre; Cevdet Akçay, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından, Fatih Karahan ise TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan tarafından Cumhurbaşkanı Erdoğan’a önerildi. 6 yıldır Cumhurbaşkanı’nın ekonomi alanındaki başdanışmanlığını yürüten Hatice Karahan’ın ise bizzat Erdoğan tarafından tercih edildiği belirtildi. MB Başkanı Erkan’ın yeni yardımcılarının en dikkat çeken özelliklerinden biri de tıpkı Başkan Erkan gibi Boğaziçi Üniversitesinde eğitim görmüş olmaları. Erkan da, Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği bölümünü birincilikle bitirmişti. 

Merkez Bankasındaki atamalar, piyasalar tarafından olumlu karşılandı. Atama haberleriyle yükselişe geçen Borsa İstanbul 7.000 puan ile tüm zamanların rekorunu kırdı. Türkiye’nin 5 yıllık kredi risk primi de (CDS), 398 baz puana düşerek 8 Kasım 2021’den bu yana en düşük seviyeye geriledi. 

EKONOMİSTLER NE DEDİ? 

MB Başkanı Hafize Gaye Erkan’ın A Takımı ekonomi çevrelerinden de tam not aldı. Ekonomistler liyakat vurgusu yaparken, Merkez Bankası için büyük bir adım olarak nitelendirildi. İşte o değerlendirmeler: 

> TCMB eski başekonomisti Hakan Kara: Bana göre son dönemin en önemli atamaları. TCMB’nin tepe yönetimine yapılan bu liyakatli seçimlerin kurumun geneline yayılmasını temenni ediyorum. Yeni atanan arkadaşlara başarılar diliyor, ülkemiz için hayırlı olmasını temenni ediyorum.

> İngiliz Ekonomist Timothy Ash: Bu büyük bir pozitif adım. Cevdet Akçay, mükemmel bir ekonomist ve düşünürdür. Hatice Karahan mükemmel. Fatih Karahan, NY Fed’den. Bu, Türk Merkez Bankasında büyük bir değişiklik.

> Prof. Dr. Özgür Demirtaş: Çok çok sevindim. Cevdet Akçay, Merkez Bankası için gayet liyakatli bir atamadır. İşte olması gereken bu. Bunu her yere yaymamız lazım. Her kuruma böyle liyakatli atama yapmamız lazım. Cevdet Akçay ataması için tebrik ederim. 

> Ekonomist Şenol Babuşçu: 3 liyakatli atama. Genelinde bürokrasi, özelinde ise Merkez Bankasında uzun zamandır aranan, gerçekleşmeyen bürokrat atamalarında nihayet beklentiler gerçekleşti. Şimdi sıra, atananların kendilerinden piyasanın beklediklerini gerçekleştirmelerinde.

KUR BELİRLEMEDE  UZMAN BİR İSİM 

1961 yılında Trabzon’da doğan Osman Cevdet Akçay, orta ve lise öğrenimini Robert Kolejinde tamamladı. Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Bölümü mezunu olan Akçay, New York City University Graduate School and University Center’dan M.Phil ve Ph.D derecelerini aldı. Eğitiminin ardından iş hayatına atılan Akçay, Koç Finansal Hizmetler ve Yapı Kredi de başekonomist olarak 1 Mayıs 2018’e kadar görev yaptı. Akçay’ın araştırma ve yayın alanları, döviz kuru belirlenme ve borç dinamikleri ile dezenflasyon.

İŞ DÜNYASI YAKINDAN TANIYOR

Hatice Karahan 1978 yılında İstanbul’da doğdu. 1999 yılında Boğaziçi Üniversitesi İşletme bölümünden mezun olan Karahan, yine Boğaziçi Üniversitesinden İktisat yüksek lisans derecesi aldı. 2006 senesinde Syracuse Üniversitesinde ekonomi doktorasını tamamlayan Karahan, Türkiye’ye döndükten sonra  Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumunda (TÜBİTAK) danışmanlık görevi üstlendi. Karahan ayrıca, TİM, DEİK ve İSO gibi iş dünyası kuruluşlarında ekonomi danışmanlığı yaptı. 2020’de profesör ünvanı alan Karahan, Temmuz 2017’de Cumhurbaşkanı Başdanışmanlığına atındı. Karahan ayrıca, Harvard Üniversitesi ve Columbia Üniversitesinde ekonomi alanında misafir akademisyen olarak 2 yıl süreyle görevde bulundu.

FED VE AMAZON TECRÜBESİ VAR

2001’de İstanbul Erkek Lisesinden mezun olan Fatih Karahan 2006 yılında Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği ve Matematik bölümlerini bitirdi. Pennsylvania Üniversitesinde ekonomi üzerine yüksek lisans ve doktorasını tamamlayan Fatih Karahan, 9 yıl 11 ay boyunca ABD Merkez Bankası FED’de Para Politikası Araştırma Birimi bünyesindeki İşgücü ve Ürün Piyasası Çalışmalarında takım liderliği ve ekonomik araştırma danışmanlığı yaptı. Karahan, 2022’nin Kasım ayından bu yana da e-Ticaret şirketi olan Amazon’un başekonomistiydi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...