Merkez piyasayı gördü

Merkez piyasayı gördü

Ekonomi Haberleri

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), haftalardır merakla beklenen faiz kararını dün açıkladı.

TCMB, politika faizini 9.50'den 8.75'e çekti. Böylece mevduat ve kredi faizlerinin de bir miktar gerilemesi ve daralan iç talebin kademeli olarak canlanması bekleniyor. PPK, politika faizini (bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını) yüzde 9.50'den yüzde 8.75'e düşürdü. Piyasa ise faizlerin yüzde 9'a çekileceğini bekliyordu. Bu kararla TCMB, 0.25 puanlık bir sürpriz yapmış oldu. Merkez'in bu kararının ardından, mevduat ve kredi faizleri de bir miktar gerileyecek. Böylece 2014 yılında daralan iç talebin biraz canlanması ve piyasanın rahatlamaya başlaması öngörülüyor. Merkez Bankası, gecelik faiz oranları olan marjinal fonlama oranını yüzde 12, açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma imkanı faiz oranını yüzde 11.5 ve borçlanma faiz oranını yüzde 8'de sabit tuttu.

ENFLASYON DÜŞECEK

Sıkı para politikası duruşunun ve alınan makroihtiyati önlemlerin etkisiyle kredi büyüme hızlarının makul düzeylerde seyrettiği belirtilen duyuruda, dış talepteki toparlanmanın etkisiyle ihracatın büyümeye olumlu katkı yaptığı ifade edildi. Duyuruda, şunlar kaydedildi: "Baz etkisinin de katkısıyla bu aydan itibaren enflasyonda kayda değer bir düşüş gözleneceği tahmin edilmektedir. Kurul, son aylarda küresel likidite şartlarındaki iyileşmeyi de göz önüne alarak, bir haftalık repo faizinde ölçülü bir indirime gitmiştir."

İHRACATÇI MEMNUN

Kararı ihracatçıların olumlu karşıladıklarını belirten TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, faiz indiriminin devam etmesini beklediklerini ifade etti. İstanbul Bilgi Üniversitesi İktisat Fakültesi Dekanı Ege Yazgan da yunları söyledi: "Demek ki TCMB, petrol tarafından enflasyona ciddi bir maliyet etkisi geleceğini öngörmüyor. Aynı zamanda dış finansmanda da bir rahatlık olacağını düşünüyor. Turizmin de iyi gitmesiyle kurda en azından ekstra bir baskı olmayacağını tahmin ediyorlar. Fonlamayı da koruyor. Çok sıkışırsa haftalık fonlamayı düşürüp gecelik fonlamayı 12'ye kadar çıkartabilir. Yani emniyet sibobunu da almış durumda..."

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...