Merkez faizi indirdi ama hâlâ dünya 3'üncüsüyüz

Merkez faizi indirdi ama hâlâ dünya 3'üncüsüyüz

Ekonomi Haberleri

Merkez Bankası, 6 aydır sabit tuttuğu politika faizini 50 baz puan indirdi ve yüzde 7.75'e çekti.

olitika faizi yüzde 8.25'ten yüzde 7.50'ye indirildi. Yılın ilk Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı kararına göre, Merkez Bankası'nın politika faizi yüzde 8.25'ten yüzde 7.5'e indirildi. Banka, faiz koridoru üst bandını yüzde 11.25'te, alt bandını yüzde 7.5'te, gecelik borçlanma faiz oranını da yüzde 10.75'te basit tuttu. Merkez Bankası'ndan karara ilişkin yapılan yazılı açıklamada, "Sıkı para politikası duruşunun ve alınan makro ihtiyati önlemlerin etkisiyle kredi büyüme hızları makul düzeylerde seyretmektedir. Dış ticaret hadlerindeki olumlu gelişmeler ve tüketici kredilerinin ılımlı seyri cari dengedeki iyileşmeyi destekleyecektir. Kurul, açıklanan yapısal reformların uygulamaya geçirilmesinin büyüme potansiyelini önemli ölçüde artırabileceğini değerlendirmiştir. Para politikasındaki sıkı duruş ve alınan makro ihtiyati önlemler enflasyonu, özellikle enerji ve gıda dışı enflasyon göstergelerini ve enflasyon beklentilerini olumlu yönde etkilemektedir" denildi.?Açıklamada, sıkı duruşun süreceği, para politikası kararlarının ise enflasyon görünümüne bağlı olacağı ifadesi kullanıldı.
"NE BEKLİYORSUN" ÇIKIŞI
Yapılan anketlerde, ekonomistlerin birçoğu faizlerde değişiklik beklemiyordu. Görüş ifade edenlerin yüzde 20'lik bölümü 25 baz puanlık indirim tahmininde bulunmuştu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise geçtiğimiz hafta Merkez Bankası'nın faiz politikasını eleştirerek, "Dünyada herkes faizleri indirirken, bizim Merkez Bankamız hâlâ aynı yerde duruyor, inmiyor, neyi bekliyorsun sen?" eleştirisinde bulunmuştu. Merkez Bankası politika faizini Temmuz 2014'ten bu yana yüzde 8.25'te tutuyordu. Türkiye bu faiz oranıyla olduğu gibi, indirilmiş oranla da dünyada en yüksek faiz uygulanan 3'üncü ülke durumunda. Faiz oranları, Rusya'da yüzde 17, Brezilya'da yüzde 11.75, Türkiye, Hindistan ve Endonezya'da yüzde 7.75 seviyesinde bulunuyor.
PİYASALAR DA İNDİRİMİ BEĞENMEDİ
Merkez Bankası'nın 50 baz puan indirim yaptığını açıkladığı saatlerde Borsa İstanbul (BIST)?100 endeksi, banka hisseleri öncülüğünde yükseldi ve 89 bin 464 puanı gördü. Daha sonra indirim oranının beklentileri karşılamaması ve kâr satışlarıyla gerileyen endeks, 89 bin 200 puandan günü tamamladı.
HİÇBİR SEKTÖR, KİŞİ VE KURULUŞ YETERLİ BULMADI
"Bu indirim yetmez devamı getirilmeli"


Hükümet indirimin 50 baz puanda kalmasını tepkiyle karşılarken, iş dünyası ise faiz oranlarının yatırımı teşvike yetmeyeceğini söyledi
Merkez Bankası'nın 50 baz puanlık indirimi, iş ve siyaset dünyasında tepkiyle karşılandı. Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, "Hem hükümetin uzun dönemli politikalarıyla uyumlu olmak, hem Türkiye'nin orta gelir tuzağına düşmesini engellemek için Türkiye'de düşük faiz politikasına geçme mecburiyeti bulunduğunu söyledi. Türkiye'de istihdamın yüzde 65'ini sağlayan KOBİ'lerin bugün reel olarak yüzde 15 faiz yüküyle karşı karşıya olduğunu ifade eden Kurtulmuş, "Bu faiz yükü çok yüksektir. Bunun ortadan kaldırılması için faizlerin mümkün olduğu kadar düşürülmesi, makul seviyeye indirilmesi gerekmektedir" diye konuştu. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işı ise, oranın beklentilerini karşılamadığını belirterek, "Biz daha cesur bir faiz indirimi bekliyorduk" görüşünü ifade etti. Uzmanlar da indirimi yetersiz buldu. Sermaye Piyasası Yatırımcıları Derneği Başkanı Arif Ünver, "Merkez Bankası sıkı değil, çok sıkı duruş sergiliyor" dedi. Garanti Yatırım Stratejisti Tufan Cömer, indirimin devam etmesinin beklendiğini belirtirken, Finansinvest Başekonomisti Burak Kanlı enflasyonda çok yüksek oranda iyileşme beklediklerini, bunun da yeni faiz indirimlerini muhtemel kıldığını ifade etti. nbsp;
Merkez faizi indirdi ama hâlâ dünya 3'üncüsüyüz




UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...