Merkez Bankası'nın kararı etkili oldu! KKM'de düşüş hızlandı: Son bir ayda 100 milyar doları aştı

Düzenleyen: / Kaynak: Haber Merkezi, Bloomberg
- Güncelleme:
Merkez Bankası'nın kararı etkili oldu! KKM'de düşüş hızlandı: Son bir ayda 100 milyar doları aştı

Ekonomi Haberleri  / Haber Merkezi, Bloomberg

Dolarizasyona karşı ilan edilen Kur Korumalı Mevduatta (KKM) düşüş giderek büyüyor. Ekonomi yönetiminin peş peşe attığı adımları ve Merkez Bankası'nın banklara yönelik talimatının ardından KKM hesaplarından çıkış serisi dört haftaya çıktı.

Kur Korumalı Mevduat (KKM) için zorunlu karşılık getiren Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) bankalara yönelik talimatı ve TL mevduat faizlerinde yaşanan yükselişin ardından KKM hesaplarından çıkış giderek yükseliyor. Misyonunu tamamladığı açıklamalarının ardından kur korumalı mevduatlarda düşüş serisi ilk kez dördüncü haftasına girdi.

KKM'DE SON 1 AYDA 100 MİLYAR DOLARI AŞKIN DÜŞÜŞ

Ekonomi yönetiminin KKM'ye ilişkin son dönemde uyguladığı düzenlemeler etkisini gösterdi. Ağustos ayında düşüş ivmesine geçen döviz dönüşümlü KKM hesaplarında  son bir ayda 101,4 milyar TL'lik düşüş gerçekleşti.  Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, kur korumalı mevduat toplamı geçen hafta 26 milyar TL düşüşle 3,31 trilyon TL oldu. Dolar cinsi karşılığı ise 123 milyar doların altına geldi. 

KKM hesaplarında 8 Eylül haftasında 15 milyar 719 milyon lira, 1 Eylül haftasında 20 milyar 327 milyon TL, 25 Ağustos haftasında ise 39 milyar 295 milyon TL düşüş yaşanmıştı

ERDOĞAN'DAN "GÖREVİNİ TAMAMLADI" MESAJI

Ekonominin 3 yıllık haritası niteliğindeki Orta Vadeli Program'ı (OVP) açıklayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan KKM'nin artık görevini tamamladığını söyledi. Erdoğan, "KKM sistemi görevini yerine getirmiş, kur istikrarını sağlamada önemli görev sağlamıştır. TL mevduatlara dönüşmenin yolunu açacağız. Merkez Banka’mız yeni şartlara göre güncelleyeceği yatırım taahhütlü kredi ile para politikası duruşundan taviz vermeden yatırımlarımızı destekleyecektir." ifadelerini kullandı.

MEHMET ŞİMŞEK: "MÜSTERİH OLSUNLAR"

Dolarizasyona karşı ilan edilen Kur Korumalı Mevduat'tan çıkışların nasıl olacağı merak konusuydu. Konuyla ilgili olarak, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek KKM'den kademeli çıkış olacağını belirterek, "KKM şu anda bir realitedir. Bu realiteden zamanla bir çıkış stratejisi ortaya koyacağız. Mevduat sahipleri müsterih olsunlar" açıklamasını yaptı.

BANKALARDA TL MEVDUAT FAİZLERİ YÜKSELDİ

Kamu bankaları genel olarak politika faizinin 3 puan üstünü yani yüzde 28 faiz verirken birçok özel banka KKM’de yeni giriş ekranını kapattı. KKM’den çıkış oranları ise yüzde 20’yi aştı. Yüzde 70’e yakın kesim KKM hesaplarını yenilerken, yüzde 8-9 civarında da KKM’den TL mevduatlara döndü. TL mevduat faizleri yüzde 50'yi buldu.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Haber Merkezi, Bloomberg
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...