Merkez Bankası'nın kararı doların ateşini düşürecek! İslam Memiş ve Mert Başaran'dan faiz kararına ilk yorum

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:

Ekonomi Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Merkez Bankası'nın piyasaları şaşırtan faiz kararının ardından ünlü ekonomistler Mert Başaran ve İslam Memiş'ten ilk yorum geldi. Kararı olumlu bulan ekonomistler dövizin ateşinin söneceğini söyledi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) Hafize Gaye Erkan'ın başkanlığında piyasaların merakla beklediği faiz kararını açıkladı. Haziran ayından bu yana 26.5 puan artışa giden Merkez Bankası Kasım ayında politika faizini beklentilerin üstünde faiz artışına gitti. Ağustos ayında 750 baz puanlık mega faiz kararıyla piyasayı şaşırtan Merkez Bankası, Kasım ayında 500 puan artışla politika faizini yüzde 35'ten yüzde 40'a yükseltme kararı aldı. 250 baz puanlık genel beklentinin aksine gelen kararın ardından ünlü ekonomistler Mert Başaran ve İslam Memiş'ten ilk yorum geldi.

DOLAR VE ALTIN DÜŞÜŞE GEÇTİ

Merkez Bankası'nın kritik faiz kararı öncesinde 28.88 TL'ye kadar yükselerek bugün tarihi zirvesini yenileyen Dolar/TL, karar sonrasında yüzde 0.32 kayıpla 28.5567 TL'ye kadar geri çekildi. Ons altın ve dolardaki yükselişle ekranda 1850 TL'yi serbest piyasada ise 1900 TL'yi aşan gram altın ise 1844.184 TL'ye düştü. Kapalı Çarşı'da ise 1.884 TL'ye kadar geri çekildi.

İSLAM MEMİŞ: "MEMNUN EDİCİ BİR KARAR"

Merkez Bankası'nın yavaş yavaş faiz artırımlarını sonlandıracağını söyleyen Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, şu ifadeleri kullandı:

"Merkez Bankası piyasayı yavaş yavaş alıştıracak. 250 baz puanlık bir faiz artırımıyla tekrar yoluna devam eden bir Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası karşımızda göreceğiz.  500 baz puanlık faiz artırması yabancı yatırımcılar açısından piyasaya güven açısından oldukça etkili oldu. 

Memnun verici bir karar. 250 baz puanlık bir faiz artırım yapsaydı piyasalarda bir etkileşim olmazdı. 500 baz puanlık faiz artırımıyla "Biz kararlıyız. Tek haneli enflasyon hedefledik. Faiz artırımlarında devam edeceğiz" mesajı verildi. Ancak yavaş yavaş bu işin sonuna da geldik mesajı da veriliyor."

DOLARIN YERİNİ TÜRK LİRASI ALACAK

Merkez Bankası'nın aldığı kararın doğru bir karar olduğunu vurgulayan ekonomist Mert Başaran, "Enflasyonun daha yüksek olduğu bir yerde bizim bir an önce reel faize ulaşmamız gerek. Böylelikle insanlar elindeki doları bozdurup Türk Lirası yoluna gidecektir. Yavaş yavaş 45-50 baz puanda enflasyon ile eşitlenecektir." dedi.

DOLAR DÜŞER AMA...

Beklentinin üzerinde olması ve şaşırtması dövizdeki ateşi düşürmesiyle olumlu olacağını söyleyen Mert Başaran, "Ancak bu doların sert düşeceği anlamına gelmez. Anlık düşüşler olacaktır. Daha sonra aynı seviyeyi görecek. 2024 yılının ilk altı ayı zor olacak. Krediye ulaşım, ev satmak zor olacak. Mülk satmak için hiç doğru bir zaman değil. Ev ve araba fiyatları patlamayacak." diye konuştu.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...