Merkez Bankası'nın faiz kararı için sıra dışı tahmin: Yabancı ekonomistler beklentisini açıkladı

Düzenleyen: / Kaynak: Anadolu Ajansı
- Güncelleme:
Merkez Bankası'nın faiz kararı için sıra dışı tahmin: Yabancı ekonomistler beklentisini açıkladı

Ekonomi Haberleri  / Anadolu Ajansı

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, Orta Doğu'da yaşanan gerilim perspektifinde bu hafta kritik faiz kararını açıklayacak. Piyasalar tarafından merakla beklenen karar öncesinde Societe Generale'den sıra dışı tahmin geldi. İşte yabancı ekonomistlerin faiz beklentisi...

Orta Doğu'da İsrail-Hamas arasında yaşanan çatışmalarla artan jeopolitik riskler, para piyasasını endişelendirirken, Merkez Bankası bu hafta kritik politika faizi kararını açıklayacak. 26 Ekim'de kamu oyuna duyurulacak faiz kararı yüzde kaça yükselecek? Beklentiler 500 baz puan etrafında şekillenirken, Societe Generale'den sıra dışı tahmin geldi. 

SOCİETE'DEN MERKEZ BANKASI BEKLENTİSİ

Societe Generale ise Merkez Bankası'ndan politika faizini 300 baz puan artırarak yüzde 33'e çıkaracağı yönünde tahmin açıkladı. Societe Generale Orta ve Doğu Avrupa, Orta Doğu, Afrika Stratejisti Marek Drimal, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in "Pozitif reel faiz enflasyon beklentilerini dizginlemek için olmazsa olmazımız, buna yaklaşmış durumdayız" açıklamasında bulunduğunu anımsattı. Drimal, bunun da TCMB'nin hem ekim ayı toplantısında hem de ileriki aylarda faiz artırımlarına devam edeceği anlamına geldiğini aktardı.

Zayıf TL'den kaynaklanan ana enflasyonist etkinin muhtemelen geride kaldığını dile getiren Drimal, enflasyonun 2023'ten 2024'e geçerken zirve yaptıktan sonra 2024'te yavaşlamasının beklendiğini vurguladı.

Drimal, TCMB'nin politika faizini yıl sonuna kadar yüzde 38'e 2024'ün 1. çeyreğinde de yüzde 40'a çıkarabileceği öngörüsünde bulundu.

YABANCI EKONOMİSTLER 500 PUANDA HEM FİKİR

Medley Advisors Piyasa Araştırma Başkanı Nick Stadtmiller ve Deutsche Bank Stratejisti Christian Wietoska ise TCMB'den 500 baz puan artış geleceğinde hem fikir. 

''Etkin politika duruşu zaten politika faizinin önerdiğinden daha sıkı, bankalar müşterilerin lira mevduatları için yaklaşık yüzde 45 ödüyor.'' ifadelerini kullanan Stadtmiller, Merkez Bankası'nın politika faizini daha da artırarak bankacılık sektöründeki piyasa faiz oranlarındaki artışı yakalamaya çalıştığını söyledi.

Wietoska, ise ''Döviz kurundaki dalgalanmalar, ücret artışları ve vergi ayarlamalarının geçişkenlik etkilerinin azalmasını beklerken, enflasyon görünümü zorlu olmaya devam ediyor. Son perakende satış verilerine göre yurt içi talepte normalleşme işaretleri olumlu yansıyabilir ancak pozitif çıktı açığını endişe verici olarak görmeye devam ediyoruz.'' dedi.

Öte yandan Merkerz Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan'ın başkanlığında perşembe günü toplanacak Para Politikası Kurulu (PPK) saat 14.00'te faiz kararını açıklayacak. Ekim ayı faiz kararı için ekonomistler güçlü faiz artışının devam edeceği yönünde hem fikir. Morgan Stanley, Deutsche Bank ekonomistleri faizleri 500 baz puan arttırarak yüzde 30 seviyesinden yüzde 35’e yükseltileceğini öngörürken, HSCBC, TCMB'den 250 baz puanlık faiz artışı bekliyor. 

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...