Merkez Bankası'ndan TL için yeni hamle: KKM'siz geçişler 1.5 kat hesaplanacak

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Merkez Bankası'ndan TL için yeni hamle: KKM'siz geçişler 1.5 kat hesaplanacak

Ekonomi Haberleri

Merkez Bankası'ndan (TCMB) dolara karşı yeni hamle geldi. TCMB, menkul kıymet tesisinde üç aydan uzun vadeli kur koruması TL mevduata geçişlerin TL mevduat hesaplamasında 1,5 kat olarak hesaplanacağını duyurdu.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) haftasonu Resmi Gazete'de yayımladığı tebliğ ile gerçek ve tüzel kişi için hesaplanacak TL payının düşük olanının yüzde 60'ın altında kalan bankalar için yabancı para mevduat hesaplarına uygulanan zorunlu karşılık oranlarına 5 puan ilave uygulamasında oranı yüzde 57'ye indirdi. Merkez Bankası aynı zamanda Menkul Kıymet Tesisine İlişkin Uygulama Talimatı’nda da değişikliğe gitti.

KKM'SİZ TL'YE GEÇİŞ 1.5 KAT HESAPLANACAK

Buna göre menkul kıymet tesisinde üç aydan uzun vadeli kur korumasız TL mevduata geçişlerin TL mevduat hesaplamasında 1,5 kat olarak hesaplanacağı belirtildi.

28 Haziran sonrası vadesi dolacak hesaplardan kur korumasız en az üç ay vadeli hesaplara geçiş yapılması halinde ilgili tutar bu hesaplarda kaldığı sürece hesaplama yönteminde bu mevduatın payına pozitif ayrımcılık uygulanacak.

MEVDUAT FAİZLERİ GERİLEYECEK

Reuters'a konuşan üst düzey bir ekonomi yetkilisi, "TCMB daha önce yaptığı şekilde sadeleştirme adımlarına ZK kararıyla devam ediyor. Aslında bunlar temelde politika faizinin etkinliğini artıracak adımlar. Bu karar mevduat faizlerinde 1,000 baz puan düşüş sağlayacak. Şu anda yüzde 40 civarında olan mevduat faizleri yüzde 30'lar seviyesine gerileyecek" dedi.

TCMB verilerine göre mevduat getirilerinde rekor artışlar sonrası sadeleşme adımı ile birlikte ilk düşüş de görüldü. 23 Haziran haftasında yüzde 42 seviyesindeki 3 Aya Kadar Vadeli TL mevduatın getirisi 30 Haziran haftasında yüzde 38.5'e geriledi.

TCMB'nin geçen ay sonundaki ilk sadeleşme adımı ardından yüzde 45'e yaklaşan mevduat faizlerinde düşüş yaşanmış, bankacılar regülasyonlar nedeniyle sektörde "yarışa dönüşen mevduat kampanyalarına" ihtiyacın azaldığını söylemişlerdi.

SADELEŞME SÜRECİ ADIM ADIM İŞLİYOR

Aynı yetkili, "TCMB şu anda bankaların pasif tarafında çalışmalar yaparak sadeleştirme sürecine başladı ve aynen dedikleri gibi kademeli bir süreç işletiyor. Çalışmalar halen devam ediyor; her hafta yeni bir düzenleme ve değişiklik ile sadeleştirme süreci işletiliyor. Her ne kadar para politikası faizini sadece yüzde 15'e arttırmış olsalar da bu hamleleri ile makro ihtiyati çerçeveyi sadeleştirme sürecinde kademeli olarak piyasayı (TCMB) kendilerine yaklaştırmış oluyor" dedi.

Kaynak: Reuters

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...