Merkez Bankası'ndan TL için bankalara üst üste talimat: KKM'de zorunlu karşılıklar yükseldi

Düzenleyen: / Kaynak: Anadolu Ajansı
- Güncelleme:
Merkez Bankası'ndan TL için bankalara üst üste talimat: KKM'de zorunlu karşılıklar yükseldi

Ekonomi Haberleri  / Anadolu Ajansı

Merkez Bankası'ndan KKM'den TL mevduata geçişi teşvik için yeni hamle geldi. Merkez Bankası KKM'de zorunlu karışık oranını yükseltti. Sıkılaşmaya devam sinyali veren banka, döviz mevduatına da zorunlu TL karşılığı getirdi.

Merkez Bankası'ndan Türk lirası (TL) mevduatın bankacılık sistemindeki payını artırmaya odaklı hamle üstüne hamle geliyor. Kur Korumalı Hesapların TL'ye geçişi ve Türk lirası payının artmasına yönelik bankalara geçtiğimiz günlerde talimat gönderen Merkez Bankası, bugün KKM'de zorunlu karşılık oranını artırdı.

KKM'DEN TL'YE GEÇİŞ TEŞVİK EDİLECEK

TCMB'nin Zorunlu Karşılıkları Hakkında Tebliğ'de değişiklik yapılmasına izin verildi Dair Tebliğ'i Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre, Kur Korumalı Mevduat'ta (KKM) zorunlu karşılık oranı yükseltildi ve döviz deposu için TL türüne ilave zorunlu karşılık oranı getirildi. Böylece biriken TL likidite fazlası, zorunlu karşılık oranı artışıyla sistemden çekilmeye devam edilecek. Aynı zamanda KKM'den TL mevduata geçiş teşviki verilecek.

ZORUNLU KARŞILIK ORANI ORANI 5 PUAN YÜKSELDİ

Tebliğe göre, KKM'nin yoğunlaştığı 6 aya kadar vadelinin zorunlu karşılık oranı 5 puan artırılarak yüzde 30'a yükseltildi. 1 yıla kadar vadeli ile 1 yıl ve daha uzun vadeli olanlar için zorunlu karşılık oranı ise yüzde 5'ten yüzde 10'a çıkarıldı. TCMB, Eylül ayında KKM'nin yoğunlaştığı 6 aya kadar vadenin zorunlu olarak değişme oranı yüzde 15'ten yüzde 25'e yükseltilmiş, 1 yıl kadar vadeli ve 1 yıl ve daha uzun vadeli olanlar için karşılama oranları yüzde 5 olarak belirtilmişti.

DÖVİZ MEVDUATINA TL KARŞILIĞI ZORUNLU

Yabancı para mevduat/katılım fonu için zorunlu karşılık tutarları tüm vadelerde 1'er puan artırıldı. Piyasada oluşan TL likidite miktarının sistemden eklenmesi ve TL mevduata geçişin sağlanması amacıyla TL cinsi tesis edilmek üzere tüm vadelerde döviz mevduatına yüzde 4 ilave zorunlu taleplere karar verildi.

YURT DIŞINDAN YATIRIMLARA İSTİSNA

Yurt dışından sağlanan yatırımların teşvik edilmesi amacıyla sözlü kaynaklara zorunlu karşılık istisnasının süresi 31 Aralık 2023'ten 2024 yılı sonuna kadar uzatıldı. Sadeleşme aşamalarında maddi kıymet düzenlemesinde yapılan değişiklikle uyumlu olarak finansal analizce kullanılan ticari krediler için yüzde 20 oranında zorunlu karşılık oluşum uygulaması sona erdi.

KKM'DE DÜŞÜŞ HIZLANDI

Öte yandan Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun (BDDK) verilerine göre cazibesini yitiren KKM'den son 3 haftada 232 milyar TL'lik düşüş yaşandı. kur korumalı TL mevduat ve katılma hesapları 3 trilyon 156 milyar TL'den 3 trilyon 70,2 milyar TL'ye geriledi. Böylece KKM’de bu hafta yaklaşık 86 milyar TL’lik bir çözülme gerçekleşti. Rekor düşüşle KKM hacmi 3 trilyon 70 milyar TL’ye geriledi.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...