Merkez Bankası'ndan tempo düşürme beklentisi: Morgan'dan faiz için tahmin geldi

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi, Bloomberg
- Güncelleme:
Merkez Bankası'ndan tempo düşürme beklentisi: Morgan'dan faiz için tahmin geldi

Ekonomi Haberleri  / Türkiye Gazetesi, Bloomberg

Piyasalar bu hafta Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'ndan (PPK), gelecek kritik faiz kararına odaklandı. Morgan Stanley'den dikkat çeken tahmin geldi. Dünyaca ünlü yatırım bankası analizinde sıkılaşma döngüsünün daha sınırlı bir artışla devam edeceğini öngördü.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonra değişen Merkez Bankası yönetimi Haziran ayından bu yana ekonomi politikasında yaşanan değişimle politika faizini 26.5 puan yükseldi. Ağustos ayında 750 baz puanlık mega faiz kararıyla piyasaları şaşırtan Merkez Bankası, bu hafta yeni bir faiz kararına daha imza atacak. Piyasaların odak noktasındaki karara ilişkin uluslararası finans dünyasından dikkat çeken tahminler gelmeye devam ediyor. 

MERKEZ TEMPO DÜŞÜRECEK

Merkez Bankası, Eylül ve Ekim ayında piyasalarla uyumlu bir faiz kararına imza atmıştı. Ekonomistler, Kasım ayında Merkez Bankası’nın sıkılaşma döngüsünde yavaşlama temposuna girmesini bekliyor. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) sıkılaşmaya daha yavaş bir tempoyla devam edeceğini öngören kurumlar arasına Morgan Stanley de katıldı.

Morgan Stanley CEEMEA Ekonomisti Hande Küçük tarafından hazırlanan notta önümüzdeki toplantıda politika faizine ilişkin beklentisini açıkladı.

Morgan Stanley, ancak ileriye dönük spesifik bir yönlendirme yapılmadığının da altını çizdi. Notta TCMB'nin sıkılaştırma döngüsünde yavaş bir tempoya geçebileceği yönünde bir yönlendirme olmasa da banka temponun yavaşlayacağını öngördü.

Şimdiye kadar yapılan sıkılaştırmanın etkisi önümüzdeki aylarda daha görünür hale gelmesini bekleyen Morgan Stanley, bir sonraki toplantıda 250 baz puanlık daha küçük bir artış beklediğini ifade etti.

Notta, "Büyümede ılımlı bir ayarlamaya yönelik politika tercihi ve parasal aktarımdaki gecikmeler göz önüne alındığında, TCMB'nin artış hızını azaltması ve birikimli sıkılaştırma adımlarının ekonomik aktivite ve enflasyon üzerindeki etkisini değerlendirmesi muhtemel" değerlendirmeleri yer aldı.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Türkiye Gazetesi, Bloomberg
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...