Merkez Bankası'ndan kredi kartı için yeni karar geliyor: Borcu olanlar için geri sayım başladı! Faiz oranları yine yükselecek

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Merkez Bankası'ndan kredi kartı için yeni karar geliyor: Borcu olanlar için geri sayım başladı! Faiz oranları yine yükselecek

Ekonomi Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Merkez Bankası bu hafta politika faizi için önemli bir karara imza atacak. 26 Ekim'de açıklanacak karar için ekonomistler faiz artışında hem fikir. Politika faizinin artması durumunda kredi kartı için uygulanan faiz oranları da yükselecek. İşte kredi kartı gecikme faizi oranları için yapılan hesaplama...

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan piyasalar için kritik politik faizi kararını bu hafta açıklayacak. 26 Ekim'de kamu oyuna duyurulacak faiz kararıyla kredi, kredi kartı gecikme faiz oranları da değişecek. Ekonomistlerin beklentilerine göre gecikme faiz oranı yeniden hesaplandı. 

EKONOMİSTLER FAİZ ARTIŞINDA HEM FİKİR

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden bu yana ekonomi politikasında yaşanan değişimle politika faizi 21.5 puan yükseldi. Haziran ayında 15 puana çıkan politika faizi Temmuz ayında 17.5'a çıktı. Ağustos ayında 750 baz puanlık mega faiz kararıyla 25 puana yükselen politika faizi Eylül ayında piyasaların beklentisi doğrultusunda 500 baz puan artışla yüzde 30'a yükseldi. Ekim ayı PPK toplantısında ekonomistler güçlü faiz artışının devam edeceği yönünde hem fikir. Uluslararası kuruluşlar ve yurt içinde yapılan beklenti anketlerinde TCMB'nin 500 baz puan faiz artışına gitmesi bekleniyor. Bazı ekonomistler ise TCMB'nin faiz artışını 250 baz puan ile sınırlı tutacağını öngörüyor.

KARAR REFERANS FAİZ ORANINDA ETKİLİ OLACAK

Enflasyonda yaşanan yükselişin ardından tüketiciler kredi kartına yönlendi. Özellikle okul döneminde kredi kartı kullanımı rekor kırarken, Merkez Bankası'nın politika faizi kararı kredi kartları için belirleyici olan referans faiz oranlarını da etkileyecek. Haziran ayında yüzde 0.81 düzeyinde olan referans faiz oranı Eylül ayında politika faizinin yüzde 30'a çıkmasıyla yüzde 2.71’e yükseldi.

Aynı dönemde kredi kartı faiz oranı yüzde 1.36'dan yüzde 3.26'ya çıkarken, gecikme faizi yüzde 1.66'dan yüzde 3.56'ya çıktı. 

KREDİ KARTI FAİZ ORANI NE OLACAK?

Merkez Bankası 26 Ekim'de politika faizini 250 baz puan artışla yüzde 32.5'e çıkarması durumunda referans faizi yüzde 2.94'e, kredi kartı faizi yüzde 3.49'a, kredi kartı gecikme faizi yüzde 3.79'a çıkacak.

Merkez Bankası eğer 500 baz puan artışla politika faizini yüzde 35'e çıkarması durumunda ise bu kez referans faizi yüzde 3.17'ye, kredi kartı faizi yüzde 3.72'ye, kredi kartı gecikme faizi yüzde 4.02'ye çıkacak.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...