Merkez Bankası'ndan kredi kartı ayarı! Borcu olanlar için geri sayım başladı gecikme faizi yükseldi

Düzenleyen: / Kaynak: Haber Merkezi
- Güncelleme:
Merkez Bankası'ndan kredi kartı ayarı! Borcu olanlar için geri sayım başladı gecikme faizi yükseldi

Ekonomi Haberleri  / Haber Merkezi

Merkez Bankası faiz oranları 500 baz puan artırarak yüzde 25 seviyesinden yüzde 30’a çıkarmasının ardından kredi kartı faiz oranları da yükseldi. Kredi kartı borcu olanlar için geri sayım başladı. Gecikme faizi ay sonunda yüzde 4'e yakın yükseliyor.

Enflasyona karşı kredi kartı kullanarak tüm limitlerini zorlayan vatandaşlara kötü haber. Merkez Bankası faiz oranları 500 baz puan artırarak yüzde 25 seviyesinden yüzde 30’a çıkarmasının ardından kredi kartı gecikme faizi, KMH ve ticari kredi faiz tavanları da yükseldi. 

MERKEZ BANKASI FAİZİ 500 BAZ YÜKSELTTİ

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) Hafize Gaye Erkan'ın başkanlığında saat 14.00'da dördüncü kez toplandı. Ağustos ayında beklentileri aşarak sürpriz bir faiz kararına imza atan Merkez Bankası, Eylül ayında politika faizini 500 baz puan artırarak yüzde 25'ten yüzde 30 düzeyine yükseltti. Beklentiler 250 baz puan ila 600 baz puan arasındaydı. 

KREDİ KARTI FAİZ ORANLARI YÜKSELDİ

Enflasyonda yaşanan yükselişin ardından tüketicileri kredi kartına yönlendirdi. Özellikle okul döneminde kredi kartı kullanımı rekor kırdı. Merkez Bankası faiz kararlarıyla kredi faiz oranları da yükseldi. Referans faiz oranı aylıkta yüzde 2,71'e yükselirken kredi kartı gecikme faizi de aylıkta yüzde 3,76’ya çıktı. Nakit çekimde de faiz aylıkta yüzde 3,57’den yüzde 4,02’ye yükseldi. Ticari kredi faizlerinde de üst limit, 1,8'lik kat sayıya göre yüzde 56,3’ten yüzde 69,3'e yükseldi. İhracat ve yatırım kredileri için de sınır yıllık oran olarak yüzde 43,8’den yüzde 53,9’a yükseldi.

KREDİ KARTINA YENİ DÜZENLEMELER GÜNDEMDE

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından kredi ve kredi kartlarına yönelik verilen sinyalin ardından gözler ekonomi yönetiminin atacağı yeni adımlara çevrilmişti. Geçen hafta bir yayında Bakan Şimşek, "1 Eylül itibarıyla, yıllık kredi kartı üzerinden kredi hacmi yüzde 140 civarında artmıştı. Enflasyonun iki katından fazla. Bu kadar yüksek seyreden bir kredi hacmiyle siz enflasyonu ve cari açığı kontrol altına alamazsınız" demişti. Şimşek, miktarsal sıkılaşmaya gidilebileceğini özellikle taşıt kredilerinde çok net bir şekilde sınırlayıcı bir perspektife sahip olduklarını kaydetmişti. Bu açıklamaların ardından bankacılık sektörü uzmanları, kredi kartlarında asgari ödeme oranında artışa gidilmesi, limitlerde bir değişiklik yapılması, taksit sayısının ve nakit çekme sayısının azaltılması önlemlerinin alınabileceğini dile getirdi.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Haber Merkezi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Rıdvan Özalp 24 Eylül 2023 15:22

Memur emeklılere ve dıger emeklılere enflasyon artışları karsısında daha az zam yapıldı ınsanlar careyı kredı kartına sarılmakta buldu sımdı de onların lımıtı düşürülecek galıba baska gelırı olmayanlara olun mu denıyor acaba

Sonraki Haber Yükleniyor...