Merkez Bankası PPK özetini yayımladı: Faiz artışına petrol kaynaklı artan enflasyon baskısı etkili oldu

Düzenleyen: / Kaynak: Anadolu Ajansı
- Güncelleme:
Merkez Bankası PPK özetini yayımladı: Faiz artışına petrol kaynaklı artan enflasyon baskısı etkili oldu

Ekonomi Haberleri  / Anadolu Ajansı

Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) politika faizinde 500 baz puan artışa gittiği toplantı özetini yayımladı. Sadeleşme süreci etki analizleri dikkate alınarak kademeli olarak ilerleyeceğine belirten TCMB, faiz artışında petrol fiyatlarındaki yükselişle artan enflasyon baskısının etkili olduğunu vurguladı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını 500 baz puan artırarak yüzde 35'e çıkardı. Ekim ayı politika faizini piyasaların beklentisi doğrultusunda artıran Merkez Bankası, Para Politikası Kurulu'nun 26 Ekim'deki toplantısına ilişkin özeti yayımladı. Merkez Bankası, sadeleşme süreci etki analizleri dikkate alınarak kademeli olarak ilerleyeceğine vurgu yaptı.

KÜRESEL ENFLASYON RİSKİ SÜRÜYOR

Küresel enflasyonun yakın dönemde gerileme gösterirken, halen uzun dönem ortalamalarının ve merkez bankalarının hedeflerinin üzerinde seyrettiği belirtilen özette, takip edilen 12 gelişmiş ülke merkez bankasnın son 20 ayda toplamda 153 toplantı yaptığı, bu toplantıların 102 tanesinde ise politika faizleri artırıldığına değinildi.

PARASAL SIKILAŞMA DEVAM EDECEK

Enflasyonun yüksek seviyeleri ve merkez bankalarının politika iletişimleri göz önüne alındığında, söz konusu ekonomilerde parasal sıkılığın devam edeceği beklendiği açıklanan özette, çekirdek enflasyonun ve enflasyon beklentilerinin yüksek seviyelerinin, küresel enflasyonun bir süre daha merkez bankalarının hedeflerinin üzerinde seyretmeye devam edeceğini ima etmekte olduğu belirtildi.

AKARYAKIT FİYATLARI RİSK UNSURU OLMAYA DEVAM EİDYOR

Nitekim, akaryakıt fiyatlarında yakın dönemde döviz kuru, ham petrol fiyatları ve vergi artışı kaynaklı olarak kaydedilen belirgin artışların ulaştırma hizmetleri fiyatlarına hızlı şekilde yansıdığı aktarılan özette, şu ifadeler kullanıldı:

"Ekim ayının ilk haftasına kadar azalan Brent ham petrol fiyatları jeopolitik sorunlarla yeniden yükselmeye başlayarak yüksek oynaklık sergilemektedir. Söz konusu küresel gelişmelerin yanı sıra ekim ayı başında sanayi elektrik ve doğal gaz tarifeleri ile elektrik üreticileri doğal gaz tarifeleri yüzde 20 oranlarında yükseltilmiştir. Böylelikle, üretici fiyatları üzerinde döviz kuru ve işgücü maliyetindeki artışların gecikmeli etkileri zayıflarken enerji maliyetleri artış kaydetmiştir. Son dönemde, jeopolitik gelişmeler kaynaklı olarak küresel enerji fiyatlarına ilişkin risklerin arttığı gözlenmektedir.

Ulaştırma hizmetleri eylül ayında okul servisi kaleminin öncülüğünde güçlü fiyat artışı kaydetmiştir. Uluslararası ham petrol fiyatlarındaki istikrarsız görünüm ulaştırma hizmetleri fiyatları üzerinde önümüzdeki dönem için risk unsuru olmaya devam etmektedir. "

ENFLASYONDA HEDEF YÜZDE 5 

Politika faizinin, enflasyonun ana eğilimini geriletecek ve enflasyonu orta vadede yüzde 5 hedefine ulaştıracak parasal ve finansal koşulları sağlayacak şekilde belirleneceği vurgulanan özette "Enflasyon görünümü ve yukarı yönlü riskler göz önüne alındığında Kurul, para politikası çerçevesinin fiyat istikrarı amacı doğrultusunda güçlendirilmesini değerlendirmiştir. Yüksek enflasyonun makroekonomik istikrar ve özellikle finansal istikrar üzerinde oluşturabileceği risklere de dikkat çekilmiştir. Enflasyon görünümünde belirgin iyileşme sağlanana kadar parasal sıkılaştırma gerektiği zamanda ve gerektiği ölçüde kademeli olarak güçlendirilecektir. Kurul, dezenflasyonun en kısa sürede tesisi, enflasyon beklentilerinin çıpalanması ve fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın kontrol altına alınması için parasal sıkılaştırma sürecinin devamına karar vermiştir. Bu çerçevede, Kurul, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 30’dan yüzde 35 düzeyine yükseltmiştir." ifadeleri kullanıldı.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...