Merkez Bankası için beklentileri ayrıştı: Dünyaca ünlü iki kurumda iki farklı tahmin

Düzenleyen: / Kaynak: Haber Merkezi, Bloomberg
- Güncelleme:
Merkez Bankası için beklentileri ayrıştı: Dünyaca ünlü iki kurumda iki farklı tahmin
Ekonomi Haberleri  / Haber Merkezi, Bloomberg

Mega faiz kararıyla Ağustos ayında piyasaları şaşırtan Merkez Bankası için iki kurumu tahminleriyle birbirinden ayrıştı. JP Morgan mega fazi artışlarının sürmesini beklerken, Barclays aynı düşüncede olmadığını bildirdi.

Ağustos ayında beklentileri aşarak sürpriz bir faiz kararına imza atan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), dünyaca ünlü iki kurumu şaşırttı. Mega faiz kararının ardından Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, yeni artışların sinyalini verirken, uluslararası kuruluşlardan tahminler gelmeye başladı. JP Morgan, Merkez Bankası'nın mega faiz artışlarına devam etmesini beklerken, Barclays sınırlı bir faiz artışı beklediğini açıkladı.

FAİZ ARTIŞINA DEVAM' SİNYALİ

Yılın 8. toplantısında politika faizinde 750 baz puan artışa giden Merkez Bankası Başkanı Erkan, "650 baz puan arttırdık, 250 baz puan arttırdık. Daha sonra 750 baz puan artırdık. Dolayısıyla ilk etapta arttırdığımız 650 baz puan, yüksek bir artıştı. Hem miktarsal sıkılaştırma, hem seçici kredi sıkılaştırma ve sadeleştirme adımlarıyla atılan faiz adımlarının da daha etkili hale gelmesini beklemek zorundaydık. Parasal sıkılaştırmaya gerektiği ölçüde gerektiği zaman da devam edeceğiz." diyerek faize artış sinyali verdi.

JP MORGAN'DAN 1000 BAZ PUANLIK TAHMİN

Dünyaca ünlü yatırım bankası JP Morgan, Merkez Bankası'nın Eylül ve Ekim ayındaki toplantılarda 500'er baz puan artış yapacağı tahmininde bulundu. JP'den yapılan açıklamada “Önden yüklemeli faiz artışı bekliyoruz. Beklenen mali gevşeme ve enflasyonda yukarı yönlü sürprizler nedeniyle önümüzdeki 2 toplantıda 250’şer yerine 500’er baz puanlık artış bekliyoruz” ifadesine yer verildi. JP Morgan yıl sonu için politika faizi yüzde 35’e kadar yükselteceği tahmininde bulundu.

BARCLAYS'TAN SINIRLI BEKLENTİ

Londra merkezli çok uluslu banka olan Barclays, Merkez Bankası için faiz tahmininde JP Morgan'dan ayrıştı. TCMB’den sınırlı faiz artışı bekleyen Barclays, 21 Eylül’deki toplantıda 250 baz puanlık bir adım atılacağını tahmin etti.

Barclays analistleri, çok daha keskin bir hamleyi ihtimal dışı görmese de, Ağustos ayında gerçekleştirilen beklenti üzeri faiz artırımının ardından “kademeli artışlar” beklediklerini söyledi.

“TCMB bankalar, şirketler ve hane halkı üzerindeki etkisini sınırlamak için sıkılaştırma döngüsünü daha kademeli bir şekilde sürdürmeyi tercih edecektir” diyen analistler, “Buna ek olarak, makro ihtiyati sıkılaştırma tüm hızıyla devam ediyor ve merkez bankası muhtemelen bunun daha büyük bir artış yapma ihtiyacını azalttığını düşünüyor” değerlendirmesinde bulundu. Barclays'tan yapılan açıklamada Türkiye’de politika faizinin yıl sonunda yüzde 35, 2024 sonunda ise yüzde 40 olacağını tahmin etmeye devam ediyor.

Bank of America (BofA) ise politika faizinin 2023 sonunda yüzde 30 seviyesinde çıkacağını, 2024 Mart ayında yapılacak yerel seçimler sonrası ise faizlerin yüzde 45 seviyesine yükseleceğini öngördü.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Haber Merkezi, Bloomberg
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...